Ana sayfa Kadın Haberleri Evlilik programlarını yayından kaldırmak çözüm oldu mu?

Evlilik programlarını yayından kaldırmak çözüm oldu mu?

tarafından ker_def

Evlilik programlarını yayından kaldırmak çözüm oldu mu? Milliyet Blog’dan Özkan Sarı yazdı:

Evlilik Programlarının Kaldırılması Çözüm müydü?
Tv kanalları bir bir yeni yayın dönemlerini açmaya başladı. Yeni sezonda şüphesiz en büyük eksiklik (reytingler açısından) evlilik programları olacak.

Bu programların yayından kaldırılmasıyla ilgili son yıllarda yoğun tepkiler gösteriliyordu ve sonunda başarılı olundu. Ben bu noktada sosyolojik bir tespitte bulunarak bir soru sormak istiyorum; Peki bu programların yayından kaldırılması bir başarı mıdır?

Evlilik programları izlenmediği için değil, RTÜK tarafından uygun bulunmadığı için yayından kalktı. İşte bu noktada görmemiz gereken ince bir çizgi var.

Malumunuz Tv sektöründe reyting rakamları her şeydir. Yayına sürülen program yüksek oranda izleniyorsa başarılı, izlenmiyorsa başarısızdır. Dikkat edin kalitelidir demiyorum! Reyting başarısı için önemli olan kalite değil, izlenme oranının yüksekliğidir.

Başarısız olan (izlenmeyen) bir programın reyting kurbanı olması kesindir. Kaliteli bir yapım olsa bile!

Evlilik programları he ne kadar yayından kaldırılmış olsa bile ülke Tv geçmişinin en başarılı projeleri arasında yerini almış durumda. Peki bu programların şaşırtıcı biçimde başarılı olmasının nedeni nedir? Cevap: Halkın yoğun ilgisi… Talep, arzı doğurur. İzleyici kitlesi ilgi göstermezse, isterseniz dünyanın en yüksek bütçeli programı olsun yayın hayatı kısa sürecektir.

Madem RTÜK evlilik programlarının toplumsal açıdan zararlı olduğuna kanaat getirdi ve kapattı, o zaman şöyle bir benzetmede bulunalım. Biz bu programları kan emen zararlı sivrisinekler olarak düşünürsek eğer, bunlarla mücadelemiz nasıl olmalı? Sivrisinekle mücadelede değişmez kural şudur ki, önce bataklığı kurutacaksın, yani onun doğduğu geliştiği yeri, yuvasını. Sen münferit olarak sivrisineği öldürerek mücadele edemezsin. Aksi halde her öldürdüğünün yerine bataklıktan yenileri gelecektir, hem de kullandığın ilaçlara bağışıklık kazanarak.

Verdiğimiz benzetmeden yola çıkarak soralım. Bataklık neresi? Cevap: Bizim zihinlerimiz. Biz zihinlerimizdeki bataklığı kurutamadığımız sürece sivrisineklerin her geçen gün daha da güçlenmesini sağlayacağız.

Hepimiz tahmin edebiliyoruz ki kapatılan bu programların yerine başka formatta farklı programlar peydah olacak. Bu kısır döngü böyle sürüp gidecek.

Çünkü; zihinlerimizdeki bataklık sivrisinek üretmeye devam ediyor.

İyi seyirler…

Özkan SARI – Milliyet Blog