Ana sayfa Kadın Haberleri İzdivaç programları kalktı mı kalkmadı mı tartışması son buldu! İzdivaçlar kalktı!

İzdivaç programları kalktı mı kalkmadı mı tartışması son buldu! İzdivaçlar kalktı!

tarafından ker_def

İzdivaç kararı, bir anlık yanlış algılamayla, tartışmaya neden oldu. Ancak kanun tam incelendiğinde, izdivaçlara da yayın yasağı geldiği ortaya çıktı.

Önce KHK ile izdivaç programlarının yaylından kalktığı haberi her yere yayıldı.
Sonra ise yanılgı olduğu, sadece uydu kanallarının kapatıldığı, izdivaç programlarının devam edeceği ve sadece içindeki reklamlara dikkat edileceği iddiası ortalığa yayıldı.
Peki doğrusu nedir?..
Aslında bu kanun hükmü dikkatli okunduğunda izdivaçların da yayından kaldırıldığını görüyoruz.
Yanılgı ise sadece bir “d” harfinden kaynaklanıyor!..
Çünkü kanunun ilk cümlesi, “Radyo ve Televizyon Yayın Hizmetlerinde” diyor ve sonrasında yapılacakları yazıyor.
Yanılgı ise ikinci cümleden kaynaklanıyor. O cümlede “arkadaş bulma amacıyla, kişilerin tanıştırıldığı ve/veya buluşturulduğu türden programlara” diyor sonra virgül koya koya gidiyor ve o paragrafın sonunda yer verilemez diyor!..
Yani, şayet o ikinci cümlede, “arkadaş bulma amacıyla, kişilerin tanıştırıldığı ve/veya buluşturulduğu türden programlarda” deseydi!.. Programlarda demiyor, sıraladığı konuların içinde yer aldığını belirtmek için programlara diyor ve diğer konuları da ekliyor.
İçinde kavramı(yani de lafı) sadece ilk cümlede Radyo ve Televizyon Yayın Hizmetlerinde” geçiyor.
İşte altta kanunun o maddesi:

“(4) Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı ve/veya buluşturulduğu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dâhil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına ve/veya reklamına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez. Katma değerli elektronik haberleşme hizmet numaraları, yerel aranır numaralar, benzeri özel içerikli hizmetlere ilişkin numaralar ile özel ücrete tabi diğer sabit ve mobil numaralar kullanılmak suretiyle, izleyici ve dinleyicileri yanıltıcı ve/veya haksız kazanca neden olacak şekilde yarışma, çekiliş, lotarya ve benzeri adlar altında ödül ve ikramiye taahhüt edilemez ve bu yöntemle ürün tanıtımı, satışı ve pazarlaması yapılamaz.”

Bu yazıdan da anlaşıldığı gibi izdivaç programları artık ekranda olmayacak ancak esas olay şu anda pek kimsenin önem vermediği RTÜK lisanssız yayın yapan kanalların kapanacak olması…
Ayrıca hala erotik tarz yayınlar yapan ve çeşitli ilaçlar satan kanallar da yayından kalkıyor.
Merak edilense, bu akşam olduğu gibi Recep İvedik, Düğün Dernek gibi yeni filmleri bile, yayın hakkını satın almadan korsan yayınlayan kanallar ne olacağı?..
Hepsinden önemlisi bu!..