Ana sayfa Sinema Komedi filmlerinin en büyük eksiği Şener Şen

Komedi filmlerinin en büyük eksiği Şener Şen

tarafından ker_def

ŞENER ŞEN NE YAPMALI?
Asu Maro – Milliyet

Herhalde şaka diye okudum önce. Aydemir Akbaş Şener Şen’e “Korkak” demiş. Pardon, önce “Komedyen olarak görmüyorum” demiş, “Fazla bir şey yapmıyor çünkü”. Ardından “Korkak” demiş, “Bir adamın arkasına girmiş ve o ne derse ayak uyduruyor.” Kim o adam? ‘Çiçek Abbas’tan ‘Züğürt Ağa’ya birçok Şener Şen filminde senaryo yazarı olarak imzası olan, yönetmen olarak sonraki hiçbir filmine bayılmasanız ‘Muhsin Bey’ gibi bir filmi Türk sinemasına armağan etmiş olan Yavuz Turgul.

Kaldı ki ondan sonra da da ‘Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni’, ‘Eşkıya’, ‘Gölge Oyunu’, ‘Gönül Yarası’, ‘Av Mevsimi’ gelir ki, “sizin filminiz” değillerse bile her koşulda haklarını teslim etmeniz gerekir. Ortada 40 yıllık sağlam bir dostluk, bir iş birliği ve buradan ortaya çıkmış iyi ürünler var.

Şener Şen desen 1970’lerden beri Türk sinemasının yüzakı komedilerde oynamış, Badi Ekrem’den Vecihi’ye bir dolu hâlâ kahkahayla izlenen karaktere can vermiş bir oyuncu. Belli ki ekip olmaya, güvendiği insanlarla çalışmaya inanıyor. Bunu daha önceki tercihlerinden de görmek mümkün. Şimdi de güvendiği, dilini bildiği, kendi dilinden anlayan bir yönetmenle; Yavuz Turgul ile çalışmak gibi sadece kendisini ilgilendiren bir tercih kullanıyor.

İnsan ister istemez merak ediyor: Acaba Şener Şen’in Akbaş tarafından komedyen olarak görülmemesinin nedeni kariyerinde ‘Ördek Çıkacak Kaz Çıkacak’ların, ‘Öttür Kuşu Ömer’lerin, ‘Plaj Horoz’larının eksikliği midir?

Ya da ‘Kolpaçino’lar, ‘Kutsal Damacana’lar mıdır korkak olmadığını ve komedyen olduğunu ispat etmek için oynaması gereken filmler?

Şener Şen’in Yavuz Turgul ile çalışma tercihini ilk eleştiren Aydemir Akbaş değil bu arada. Dünyada bu tür ekip çalışmalarının bir dolu örneği var; bazı yönetmenler ile bazı oyuncuların kanı tutuyor ve hep birlikte çalışmak istiyorlar. Kimse onları suçlamaya kalmıyor. Bizde nedense bu herkesi ilgilendiren bir dert.

Buna seyirci olarak üzülmek mümkün, “Şener Şen’i daha çok izlemek istiyoruz, ille Yavuz Turgul’un film çekmesini beklemese” diyebilirsiniz mesela. Ya da yönetmen olarak “Benim şahane bir işim var, Şener Şen’le çalışmak istiyorum, neden çalışamıyorum?” diye dertlenebilirsiniz. Ama buna kızmak, onun kariyerine, deneyimine sahip bir oyuncunun bu yaştan sonra paşa gönlüne göre davranmak, rahat ettiği sette bulunmak istemesini ‘korkaklık’ olarak nitelendirmek, ya da Yavuz Turgul’un Şener Şen’i yok ettiğini iddia etmek komedinin ta kendisi oluyor. Zannedersiniz tehditle geçiriyor kamera karşısına.

Ve tabii zannedersiniz Türkiye’de her gün birbirinden zeki, incelikli ve düzeyli komedi filmleri çekiliyor da içinde bir Şener Şen eksik.