Ana sayfa Dizi Magazin Haberleri Survivor’ı anlama klavuzu!

Survivor’ı anlama klavuzu!

tarafından ker_def

survivor-gönüllüler-2016-konsey

Bir tv formatının, yayınlandığı hemen her ülkede izleyiciyi televizyon başına kilitleyebiliyor oluşu kayda değer bir başarı. Küresel başarıdaki birincil etken kuşkusuz, programın sabit dramaturjisinin, uygulandığı ülkenin lokal motifleriyle bir arada hareket edebiliyor oluşudur. İsveç, Rusya ve Amerika gibi üç birbirinden farklı ülkeyi ele alalım. İsveç’teki Survivor İsveçli’lerin özel bir bayramına denk geldiğinden yarışma ödülü olarak kazanan takıma geleneksel bir İsveç kutlaması tertip edilebiliyor. Rusya’daki versiyonda erkek yarışması eşitsizlikten dem vurarak bir kadınla yarışmayı reddediyor ve bu herkesçe makul görülüyor veya Amerika’da ise bir yarışmacı fiziksel özgürlüğünü perçinlemek için adada çırılçıplak yaşamayı tercih ediyor. Bu örneklere Survivor Türkiye’den de eklemeler yapılabilir.

Survivor’u seviyoruz.

…Çünkü hem milli, hem yerli hem de evrensel.

…Çünkü kendimizi daha iyi hissetmek için birilerini eleştirmeye ve yargılamaya ihtiyacımız var. Ve Survivor, eleştirel ve yargılayıcı olmamız konusunda bizi fazlasıyla teşvik ediyor.

O halde şov devam etsin!

*Bu yazı daha önce tolgakucukcolak.com’da yayımlanmıştır!

Kaynakça:

“Castaway Television” Yapım Şirketi
“A Study of the reality game show concept ‘Survivor’ – how national identities are represented in a transnational reality format”