atv ekranında bu sezonun en başarılı yapımlarından birisi olarak ortaya çıkan Hercai dizisi dikkat çeken 12 bölümün ardından sezon finali yaparak yaz arası verdi.
2. sezonu daha şimdiden merakla beklenen dizi sayesinde Akın Akınözü ve Ebru Şahin kısa sürede parladı ve ikisi de geniş kitleler tarafından takip edilmeye başlandı.
Hercai dizisi ise hem yurt içinde hem de yurt dışında Türk dizilerini takip edenler arasında ciddi bir başarı elde etti.
Hercai’nin bu müthiş yükselişinin altında ise yine şiddet konusu var.
Anibal Güleroğlu, dizilerdeki bu şiddet dalgasından nasibini alan Hercai dizisini yazdı.
İşte o yazı:
HERCAİ’NİN KADINA BAKIŞI ŞİDDET YÜKLÜ
Ünlü filozof Thomas Hobbes, ‘İnsan, insanın kurdudur’ demiş. Günümüzdeyse bundan esinlenilerek ‘Kadın, kadının kurdudur’ deyişi çıkmış ortaya. Ama bu çıkışın boşa olmadığı kesin. Özellikle de dizilerin kadın çekişmeleri bu gerçekliğin göstergesi.
Nasıl ki, törelerin hâkimiyetindeki yöre hikâyelerini işleyen yapımlarda erkeklerden ziyade kadınların yarattığı kötülükler ve şiddet ön plana çıkmakta. Kadın kışkırtmacılığıyla şiddete başvuran erkeklerin karşın kadınların hemcinslerine bakışındaki şiddetin-öfkenin ölçüsü yok.
Nitekim sürekli ağıtların yükselmesiyle ruhumuza şiddet uygular hale gelen ‘Hercai’deki kinin ve şiddetin kökü de babaanne ve ailenin reisi konumundaki yaşını başını almış bir kadın. Kötülükler ondan kaynaklanmakta. Kendi hırsını tatmin için genç bir kızın hayatıyla oynamakta sakınca görmeyen bu kadın, kendi kız torununu düşünmeden şiddet mantığını sürdürmekte. Torunum dediği adamı yalanlarıyla dolduruşa getirip onu, bir kızın namusuyla ve duygularıyla oynatmaya yönlendirecek kadar kötü olabilmekte.
Aynı dizideki diğer kadınlar için de hemcinslerine kötülük yapmak, onların şiddete maruz kalmasını izlemek adeta bir zevk… Ki, bu diziyle ilgili görüşlerimi başka bir yazımda detaylandırmıştım zaten.
Kısacası; Erkeklerin töre ayağına şiddete yöneldiği ‘Hercai’nin kadına bakışı da şiddet yüklü!