Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Ahu Türkpençe Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Ahu Türkpençe Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Ahu Türkpençe, 2 Ocak 1977 tarihinde Samsun’da doğmuştur. Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu.

Adı: Ahu Türkpençe
Doğum Tarihi: 2 Ocak 1977
Doğum Yeri: Samsun
Boyu: 1.70 m.
Kilosu:  54 kilo
Burcu: Oğlak
Göz Rengi: Ela
Kardeşleri: Gözde Türkpençe
Instagram: https://www.instagram.com/ahuturkpence/
Evcil Hayvanları: Köpeği ve kedisi var.

Ahu Türkpençe Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 8

Ailesi: Mühendis olan babası vefat etti. Bilgisayar mühendisi bir abisi ve balerin bir kız kardeşi var. “Babamı tiyatroya girmeden kaybettim. Pandomime giderken destekliyordu beni. Ama tipik bir baba olarak ‘Hem üniversiteye hem de buna gideceksin. Derslerin kötü olursa olmaz’ derdi. Ben ortancayım. Genelde el üstünde tutulan çocuk sonuncu olur ya, bizde de öyleydi. Ama ortanca olmanın da şöyle bir faydası var; anne-baba ‘ilk çocuk-son çocuk’ diye uğraşırken ortanca arada kaynıyor. Ben de arada kaynayan, kafasına göre takılan oldum.”

Çocukluk yılları: 18 yaşına kadar oyuncu olmak gibi bir düşüncesi olmadı.  Çocukken, bol bol dondurma ve balık yiyebilmek için  ya dondurmacı ya da balıkçı olmak istiyordu. “Ufakken annemin beni çocuk tiyatrosuna götürdüğünü, hatta Adile Naşit’i gördüğümde onu öpmek için bir tabureye çıkıp uzandığımı hatırlıyorum. Adile Teyze rahmetli olunca çok üzüldüğümü ve niyeyse tiyatroya küstüğümü de. Sonra gerçekten uzun bir süre tiyatroya gitmedim, konservatuvara kadar. Şimdiki aklım olsaydı her hafta başka bir oyuna giderdim tabii ki. Sadece oyunculuk yapmaktan değil, güzel performanslar ve oyunlar seyretmekten de büyük keyif alıyorum. Lisedeyken fizik derslerini çok seviyordum. Bu yüzden Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Fizik okudum. İyi ki de öyle olmuş. Ama o dönemde aklım tiyatroya kaydı. Konservatuvara geçiş yaptım. Oradan mezun olduktan sonra fiziği de bitirdim. Matematik zekâsının oyunculukta çok işe yaradığını keşfettim. Ekstra bir pratiklik sağlıyor.”

Eğitim hayatı: “Yıldız Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu. Ayrıca, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde oyunculuk eğitimi aldı.

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına ‘Gurbetçiler’ dizisiyle başladı.

Hangi proje ile parladı? ‘Bir İstanbul Masalı’ dizisinde canlandırdığı ‘Esma Kozan’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Kişilik özellikleri: Sakin, naif, güler yüzlü ve enerjik. Kendisini ‘sıradan biriyim’ olarak tanımlıyor. “Ben de herkes gibiyim. Kendimi yaptığım işi izleyen seyircilerden daha farklı bir yere koymuyorum. Ben de herkes gibi kimi zaman kırılgan, kimi zamansa çok sertim. Birçokları gibi kırılmaktan korkup kendimi kapattığım zamanlar da oluyor, acımasız olup etrafımdakileri kırdığım zamanlar da. Anlatmaya çalıştığım, temelde hepimizin aynı olduğu. Farklı zamanlarda farklı durumlara bambaşka tepkiler veriyoruz ama duygularımız aynı. Zaten bizi birbirine bağlayan da bu ortak duygular.”

Düşünce yapısı: Ünlü olayım, televizyonlardan inmeyeyim gibi dertleri yok. O yüzden daha iyi bir iş yapamazsa ve unutulursa yıkılmaz. “Bir sonraki işimi beğenmezlerse oturup ‘Ahu salaksın. Bunu böyle değil böyle oynamalıydın’ diyeceğim. Hangi işte olursan ol, yeter ki emek harca. O zaman yaptığın iş kendini gösteriyor. Elbette, yeni isimler çıkacak. Kendimi onlarla yarışta gibi görmüyorum. Herkes biricik ve özel. Herkesin işi, kendi kısmeti.

Mutluluk kaynağı: Bugüne kadar canlandırdığı karakterler ve çalıştığı kişiler yönünden kendisini şanslı hissediyor. “O kadar şanslıyım ki, hep çok parlak ve yetenekli kişiler tarafından seçiliyorum ve karşılığında da elimden geleni yapıp ekibin bana güvenini boşa çıkarmamaya çalışıyorum.”

İlk sinema filmi: Ezel Akay / Neredesin Firuze

Aşka bakışı: “Aşk çok güzel bir şey keşke herkes aşık olabilse. Aşk sadece bir sevgiliye duyulabilen bir şey değil. Bir eseri, mesleği aşkla sevebilir ve yapabilirsiniz. Ben mesleğini aşkla yapabilenlerdenim.”

Hayata bakışı: Özel hayatıyla gündeme gelmekten hoşlanmıyor. “Sabah yaptığım kahvaltı, arkadaşlarım, onlarla gittiğim yerler de benim özel hayatım. Kendime saklamak istiyorum ki, bir nevi özel hayatımdan faydalanıp oyunculuğuma bir şeyler ekleyeyim. Her şeyi anlatıp etrafa saçarsam, bana bir şey kalmaz. İşini severek yapmanın kişiye ekstra bir güç ve mutluluk verdiğini düşünüyorum, o yüzden de genç arkadaşlarıma bırakın size dayatılanları, siz ne yapmak istiyorsunuz, hayatınızı ne yaparak geçirmek istiyorsunuz ona bakın diyorum. Seçtiğiniz meslek belki de birçok şeyden vazgeçmenizi gerektirecek,  belki en baştan çalışmanız gerekecek, belki de çok riskli; ben yine de bu riski alın ve deneyin derim. Bence kendinize yapabileceğiniz en büyük haksızlık denememektir.”

İş hayatına bakışı: Oyunculuğun en çok ‘ne istersen olabilme’ özelliğini seviyor. Mesleği vasıtasıyla her şey olma lüksüne sahip olma durumunu çok eğlenceli buluyor. “Doktor, avukat ya da temizlikçi olabileceğim gibi bir süper kahraman olup uçabilirim de. Gerçekten de ne istersen olabilirsin. İş, birisinin yazmasına ve bir diğerinin de bu senaryoyu çekmek isteyip sana rolü teklif etmesine bakar. Mesleğim gerçekten çok eğlenceli. Benim önceliğim işimi doğru yapmak, işin tutup tutmaması ise seyircinin takdiri. Tabii ki oynadığım dizi tutmazsa sevinmem ama üzerime düşeni yaptıysam da kendimi suçlayıp üzülmem. Kimi zaman şans faktörü de çok önemlidir çünkü.”

Kariyer planı: Yaşadığı müddetçe dizi, tiyatro, ve sinemada var olmak istiyor. Hiç birini diğerinden ayrı tutmuyor.  Hiç komedi yapmadığı için komedi içeren bir yapımda yer almayı istiyor. Sinema ve tiyatronun büyüsü tabi ki diziye oranla çok daha büyük ve vazgeçilmez. Komedi
oynamayı çok isterim. Hele televizyonda komedi yapmak çok zor. İsterim ki Gülse Birsel gibi bir sürü iyi yazarımız olsun. Ancak toplasanız birkaç kişiler. Yurt dışından adapte edeceğimize bizden güzel şeyler çıksın. O zaman elbette oynamak isterim.”

Kaygıları: Kadın olmanın her coğrafyada zor olduğu görüşünde “Türkiye’de daha da zor. Kadın olmanın bir avantaj olması, anaerkil toplamlar da geçerliymiş. Ne zaman ki ataerkil topluma döndük, o zaman değişti dünya. Bizleri kadın-erkek diye ayıran zihniyetleri de değiştirmek gerekiyor. İnsan olmak ve insanın daha doğarken elde ettiği özgürlük hakkını geri almak temel amaç olmalı. Kadınları özgürleştirmek de sadece kadınların değil erkeklerin de derdi olmalı.”

Rol modeli: Kendisine örnek aldığı birisi yok, bu işte kendi yerini edinmek ve kendi çizgisini oluşturmak istiyor. “Tüm usta oyuncuların söylediği, bence de en önemli olan şeyi tabii ki kendime ilke edindim.  Sahnede hep peşinde olduğum şey ‘samimi ve gerçek olmak’.”

Ahu Türkpençe Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 9

Kimlere hayranlık duyar? En sevdiği yönetmen Mike Leigh. “ Bir gün festivalde ‘Happy Go Luck’ diye bir film seyrettim. Yönetmeni Mike Leigh. ‘Ne kadar güzel bir film’ dedim. Sonra evde televizyonumun altındaki DVD’lere gözüm takıldı. Bir baktım bende filmleri var. Meğer ben adamın hayranıymışım.”

En çok öfkelendiğin şey ne? Yapmak istemediği bir şey için zorlanıyor olmak. Özgürlüğünün elinden gittiği anlardan çok rahatsız oluyor.

Doğa ile ilişkisi: Daha yeşil olan alanlarda yaşamayı tercih ediyor. Kedisi ve köpeği var. Doğa için bireysel olarak elinden geleni yapıyor.  “Kağıtları ayrı poşetliyorum, pet şişeleri ayrı poşetleyip kumbaralarına atıyorum. Bez çantalarla alışverişe çıkıyorum. Hayvanlar için köşe başlarına kaplarla su koyuyorum. Belli noktalara yemekler bırakıyorum.”

Evde ne yapar?  Mutfakla arası iyi değil. Evde olduğu zamanlarda bol bol müzik dinleyip kitap okuyor.  “Özellikle herkesi kovduğum ve kitap okuduğum zamanlar vardır. Sessiz ve yalnız olmayı seviyorum. Genelde bir günde kitap bitirebiliyorum. Doyamadığım ve sürekli okuduğum kitaplar var. Mesela Murathan Mungan’ın kitaplarını çok seviyorum. Bitmesin diye az az okuyup uzatmaya çalışıyorum.”

Neye para harcar?  Parayı araç olarak görüyor ve yettiği kadarından fazlasını istemiyor. “Belli bir meblağ veremeyeceğim ama ‘sekiz tane evim var bir tane daha almalıyım’ gibi hırsım yok. Daha çok param olsa hayvan barınaklarına yardımcı olurum. Çocuklara bir şeyler yapmaya çalışırım. Kefenin cebi yok!”

TELEVİZYON DİZİLERİ   

2019- Behzat Ç: Bir Ankara Polisiyesi/ Defne

2018- Börü /Asena Tümer

2013/2014- Vicdan /Keriman

2008-  Karamel /Zehra

2007/2008- Elveda Rumeli/  Bihter Hemşire

2006- Kod Adı

2005-  Şöhret / Gülşen Özer

2004- Bir İstanbul Masalı / Esma Kozan Arhan

2002-  Azad / Dilan

2000- Yedi Numara / Seher Menekşe

1999- Bize Ne Oldu?

1998- Güzel Günler

1996- Gurbetçiler

SİNEMA FİLMLERİ        

2016- Dağ II/Ceyda Balaban

2013- Köksüz/ Feride

2011-  Kaybedenler Kulübü/ Zeynep

2010-  Denizden Gelen/ Yaren

2008-  Dinle Neyden

2007-  Hicran Sokağı/ Leyla

2006-  Keloğlan Kara Prense Karşı/ Bal Kız

2004-  Neredesin Firuze/ Aysen

TİYATRO OYUNLARI  

2017- Patates

2016- E- mülteci.com

2010- Sondan Sonra

İyi ki Varsın

Vişne Bahçesi

ÖDÜLLERİ   

2013- Adana Altın Koza Film Festivali/ En İyi Kadın Oyuncu / Köksüz

2011- Afife Tiyatro Ödülleri /Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu/ Sondan Sonra

2010- Direklerarası Tiyatro Ödülleri / En İyi Kadın Oyuncu/ Sondan Sonra