Ana sayfa Yemek Ev Yapımı İskender Tarifini izleyin

Ev Yapımı İskender Tarifini izleyin

tarafından ker_def

Refika’nın Yemek Okulu isimli youtube kanalında bugün yemek okulunda yine bir meydan okuma vardı. Hepimizin çok sevdiği iskenderi hem daha hesaplı hem daha lezzetli hem de daha hızlı yapıhabileceğini kanıtladılar.

Videodan izleyebilirsiniz.

375 gram çift çekim dana döş kıyma
375 gram dana tranç
2 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı süt
Soğan, 1 adet
4 dal kekik
1 tatlı kaşığı kuru kekik
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1,5 çay kaşığı tuz

Üzerine;

1 çorba kaşığı tereyağı
5 kaşık yoğurt

Domates sosu için;

Yarım su bardağı domates püresi
Domates suyu
1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz şeker

Pidesi için;

2 adet tırnak pide
1 çorba kaşığı tereyağı
6-7 çorba kaşığı su

1 adet soğanı mutfak robotunda iyice çekip, püre haline getirin ve bir süzgece alarak suyunu bir kasede toplayın.

375 gr dana trancı enine ince ince dilimleyin ve 375 gram tek çekim dana döş kıyma , 2 çorba kaşığı yoğurt, 2 çorba kaşığı süt, ayırdığınız soğan suyu, 1 tatlı kaşığı kekik, 4 dal taze kekik, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber ve 1,5 çay kaşığı tuz ile birlikte karıştırıp 2 dakika yoğurun.

Yaklaşık 30×40 cm boyutlarında fırın kağıdını uzun tarafı önünüzde olacak şekilde koyun. kağıdın ortasına tranç dilimlerini yerleştirip ortasına kıymayı koyun. Ardından kağıdı kıymanın etrafına sarın ve kenarlarından sıkıştırarak çevirip, rulo yapın. Bunu yaparken ortası biraz şişecek ve dev bir şeker şeklini alacak. Önce 2 saat buzdolabında bekletip yoğurt ve baharatların kıymaya iyice geçtiğine emin olun. Ardından derin dondurucuya alıp bir gece bekletin.
Donduktan sonra dilediğiniz zaman çıkartıp ince ince dilimleyerek yiyebilirsiniz. Yorgun geldiğiniz bir gün çıkartıp kısa sürede iskenderi hazırlayabilirsiniz.
Donmuş eti 5 dakika oda sıcaklığında beklettikten sonra keskin bir bıçakla incecik döner gibi dilimler çıkartın.

Tercihen seramik tavada 1 tatlı kaşığı tereyağını eritip döner dilimlerini tavanın tabanını kaplayacak şekilde tek kat yerleştirin. Önlü arkalı çevirerek pişirin. İyice kızardığından emin olun. Böylelikle daha lezzetli olacaktır.

Domates sosu için küçük bir sos tenceresinde 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. Biraz kahverengileşince üzerine yarım bardaktan biraz az domates suyu, 100 ml domates püresi, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 tutam karabiberi karıştırıp 5 dakika kadar kısık ateşte kaynatın.

Domates sosu için küçük bir sos tenceresinde 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. Biraz kahverengileşince üzerine yarım bardaktan biraz az domates suyu, 100 ml domates püresi, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 tutam karabiberi karıştırıp 5 dakika kadar kısık ateşte kaynatın.

Pideler için, etleri pişirdiğiniz tavaya 1 çorba kaşığı tereyağı koyup küp küp kestiğiniz iki adet tırnak pideyi ekleyin. Üzerine 6-7 çorba kaşığı su ekleyin ve tavanın dibindeki güzellikleri sıyırın. Her bir ekmek dilimi suyu içine çekmeli. Eğer pideleriniz yeterince kuru değilse fırında 2-3 dakika ısıtıp kurutabilirsiniz. Aksi takdirde sosu ve suyu yeterince içine çekemez ve lezzeti biraz kısa kalır.

Lezzetlendirdiğiniz ekmekleri servis tabağına dizin. Üzerine biraz domates sosundan dökün ve etlerinizi dizin. Etleriniz soğumuşsa tavada çabucak ısıtabilirsiniz. Sonra tekrar domates sosunu dökün. 1 çorba kaşığı tereyağını iyice kızdırıp kaşıkla havalandırarak karıştırın ve köpürtün. Hafif kahverengileştirip iskenderin üzerine dökün. İskenderin yanına 3 çorba kaşığı yoğurdu koyup servis edebilir, afiyetle yiyebilirsiniz.