Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Fırat Tanış Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Fırat Tanış Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Nuri Fırat Tanış, 5 Mayıs 1975 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Türk dizi ve sinema oyuncusudur.  Müzisyenlik, bestekarlık, şarkı sözü yazarlığı, senaristlik, film yönetmenliği ve resim dallarında da çalışmaları bulunmaktadır.

Adı: Nuri Fırat Tanış
Doğum Tarihi: 5 Mayıs 1975
Doğum Yeri: İstanbul
Boyu: 1.75 m.
Kilosu:   60 kilo
Burcu: Boğa
Göz Rengi: Kahverengi
Eşi: Kübra Tanış
Çocuğu: Zeynep Tanış
Instagram: https://www.instagram.com/firattanis

Fırat Tanış Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 9

Ailesi: Aslen Gürcistan Ahıska kökenli. Üç kardeşin en küçüğü olarak dünyaya geldi. Anne ve babası terzi. “İkisi de Demiryolları’nda çalışıyordu. Tüm personelin üniformalarını onlar dikerlerdi; oradan da emekli oldular zaten. Hala da beraberler. Son derece sıradan bir ailemiz vardı.” 2014 yılında ikinci evliliğini Kübra Tanış ile yaptı. Çiftin bu evlilikten Zeynep adında bir kız çocuğu var.

Çocukluk yılları: Çalışan bir anne babanın çocuğu olduğu için erken yaşta kreşe verildi. Orada şarkı söylemeyi çok sevdiğini fark etti. Büyüyünce de söylemeye devam etti, lise döneminde harçlığını çıkarmak için İstiklal Caddesi’nde barlarda çaldı. “Ama tek başıma takılırdım, hiç müzik grubum olmadı. Kendi çapımda enstrüman koleksiyonum var. Çalmaya merakım var ama “Enstrüman çalıyorum” dersem ayıp olur gibi hissederim. Sadece tıngırdatıyorum ve söylüyorum.” Tiyatro merakı 1991 yılında Fikirtepe Mehmet Beyazıt Lisesinde eğitim görürken başladı. O dönemlerde düzenlenen ‘İstanbul Liselerarası Tiyatro Yarışması’nda oyunculuk ödülleri kazandı. ilk bestesini 15 yaşında yaptı. Teoman, Emre Altuğ, Levent Yüksel, Gülay gibi pek çok ismin seslendirdiği besteleri var.

Eğitim hayatı:  İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun.

Oyunculuğa ilk adım: 1995 yılında televizyon dünyasına adım attı. Kanal 6’da yayınlanan sit-kom tarzı komedi dizisi “Radyo Madyo” ile ilk kez kameralar karşısına geçti.

Hangi proje ile parladı? Kariyerinde profesyonel anlamda ilk dizi projesi 2002 yılında TRT ekranlarında yayınlanan ‘Yeditepe İstanbul’dur. Bu dizi ile dikkatleri üzerine çekti. 2009 yılında Kanal D ekranlarında yayınlanan “Geniş Aile” dizisindeki ‘Koyu Bilal’ rolüyle ise fenomen oldu.

Düşünce yapısı: Şaşırmamak O’nu rahatsız etmesin istiyor. “İnsan büyüdükçe hayat sıradanlaşıyor. Şaşırmayı çok isterim ama şaşırmazsam da bu bana koymasın isterim. İnsanlara benden sonra konuşacakları güzel anılar bırakmak isterim. Ben herkes için başka biriyim, herkes de öyledir, dolayısıyla herkes gibi biriyim. Evde kızımın babasıyım, sette iş arkadaşıyım, yönetmenin oyuncusuyum. Hayatımız bu rollerdir ve bunlar arasında değişmez bir tutarlılıkla durmaya çalışmak işe yaramaz çünkü herkese göre başka birisinizdir. O yüzden ben kimim ya da neyim sorusuna cevap aramayı bir kenara bıraktım, anladım ki herkes için başka biriyim. Ama en azından çalışkan biri olduğumu söyleyebilirim. Bir de hoş anılar bırakıp buradan gitmeyi ümit eden biriyim. Güzel anılar bırakayım, kızımı utandırmayayım.”

İlk sinema filmi: Ümit Cin Güven- Aydın Sayman/ Sır Çocukları

Fırat Tanış Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 10

Hayran olduğu kişi: Yılmaz Güney

Hayata bakışı: Aile yaşamını seviyor. “Aileciyimdir. Merkezi hayatı severim. İki insanın birbirine tahammül etmesi elbette çok zor, kimse kusursuz değil. Arada sevgi bağı varsa tolerans göstermek kolaylaşıyor. İnsanın sadakat göstermesi gereken şey galiba kendisiyle kurduğu ilişki… İkili ilişkiler başlar ve devam edebilir, bitmeden devam edebilir, biterek devam edebilir, biter ve devam etmeyebilir. Ya da ilişkiler hiç başlamayabilir de… Bunlar sadece olasılık. Ama sadakat insanın kendine karşı ilkesel bir duruş ortaya koymasıdır. Kimse kimseyi birine aşık olduğu için suçlayamaz ki…”

İş hayatına bakışı: İş hayatında ki yoğunluğun üstesinden anlayarak, kavrayarak ve odaklanarak geliyor. “Bu bir odaklanma meselesi. Bir şeye odaklanmak kolay değildir ama sevdiğin işi yapıyor olmak odaklanma hızını ve kaliteni artırır. Biz posta memurluğu yaparız. Bir takım adreslere gider, kapıyı çalarız. Kapının arkasındakiler ‘Anılar Cumhuriyeti’nin vatandaşlarıdır. Kapıdan çıkan anı, postacıya benzer bir duygu yaşandığında ne hissettiğini hatırlatır. Oyunculuk; çalışma, merak ve ilgi ile ilgilidir. Oyuncunun çalışma alanı “Ben kimim?” sorusudur. Ben aslında şapkadan hep aynı tavşanı çıkarırım fakat izleyenler her gösteride şaşkınlıkla izler. Çıkan tavşanın aynı olduğuna dikkat etmezler. İllüzyon gibi…”

Unutamadığı anısı: Konservatuar yıllarında hocası Yıldız Kenter ile aralarında geçen bir diyaloğu unutamıyor. “Yıldız Kenter ile Venedik Taciri’ni çalışıyorduk. Ben de tüccar Shylock’u canlandırıyordum; çok kötü bir adamdı. Simsiyah elbiseler giydim, elime bir sopa aldım, sesimi çirkinleştirdim. Yıldız Hocam, “Fırat, şeytan bu kadar karanlık görünseydi insanlar günah işlemeye bu kadar can atar mıydı?” dedi. Bu bilgi çok kıymetliydi. Bu bilgi iyi ve kötü kavramıyla alakalı müthiş bir kapı açıyor.”

Kariyer planı: Biyografi oynamayı, yaşamış bir kahramanı canlandırmayı çok istiyor. Bunun oyunculuğun şahikası olduğunu düşünüyor. “Çünkü elimizde hakkında yeterli veri olmayan, hayali, gerçek dışı bir kahramanı oynamak belki de herkesin kendinden bulabileceği bir şeyle örtüşür. Nasıl konuştuğunu, nerede ne yaptığını bildiğimiz, ne yaptığına dair belgeler olan, nasıl göründüğünü bildiğimiz kişiyi canlandırmak ayrı bir şey. Bunu yapmak isterim bir gün.”

Gelecek Hayali: “Bir hayvanla oynamayı çok isterdim. Oynayabileceğim herhangi bir hayvanla… Sokak köpeği de olur. Yıldız Kenter’in kediyle oynadığı bir filmi vardı. Ölmek üzere olan birini canlandırıyordu ve kedisini emanet edeceği birini arıyordu. Müthişti.”

Kaygıları: Baba olmanın onda yarattığı bir takım endişe ve kaygılar var. “Kıymetli bir şey için endişe duymamız sağlıklıdır. Ama bu endişenin elimizi ayağımızı bağlayan bir engele dönüşmemesi gerekiyor. Çocuk yetiştirirken milyon tane endişe var. Zaten anne baba olmak endişeli olmaktır. Baba olmadan önce baba olan arkadaşlarım bana bunun nasıl bir his olduğunu anlatmıştı. Anladığımı düşünmüştüm ama Zeynep doğduktan sonra anladım ki ben onları anlamamışım. Baba olmak yeniden dünyaya gelmek gibiydi. Bildiğim her şeyi tekrar gözden geçirme fırsatı yakaladım. Kendime çeki düzen vermem gerekti çünkü sağlıklı yaşamam gerekiyor. Kızımı çok seviyorum ve onunla daha uzun vakit geçirmek istiyorum.”

Fırat Tanış Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 11

Nasıl bir baba? Çocuğuyla diyalog kurmayı seven bir baba. Ona ne verebilirim derdinde olan bir baba. “Tabii ki çocuğunu çok seven bir babayım. Görüyorum ki aslında daha çocuk bir babayım. Çünkü insanın çocuğu olduğu zaman bir kaygılar deryasına giriyorsunuz, gelecekle, bugünle ilgili kaygılar, her ana babanın duyacağı cinsten… Öyle ki, aslında yatıştırılması gereken kişinin bizzat ana-babalar olduğunu da tecrübe ediyorum.”

Kimlere hayranlık duyar? Orhan Veli Kanık’ı oynamayı çok istiyor. “Onların dönemi çok önemlidir. Orhan Veli Kanık, Melih Cevdet Anday, Oktay Rifat edebiyat dünyasına uzaylı gibi indi. O dönem için muhteşemlerdi.

Yazarken nelerden besleniyor? Şiir, edebiyat, müzik, sinema… Ama bunların nasıl  bileşen haline geldiğini bilmiyor.

Kimleri dinliyor?Cem Karaca, Cengiz Özkan, Fazıl Say, Matthew Herbert, Brad Mehldau… Hepsinde başka başka şeyleri seviyor.

TELEVİZYON DİZİLERİ

2017 – İstanbullu Gelin /Adem
2014 – Ulan İstanbul/ İsfendiyar Kapusuz
2012 – Bir Zamanlar Osmanlı: Kıyam /Patrona Halil
2009 /2011 – Geniş Aile /Koyu Bilal
2007 – Menekşe ile Halil /Yusuf
2006 – Felek Ne Demek? /Muharrem
2005 – Ihlamurlar Altında Nevzat
2005 – Aşka Sürgün/Resul Şahvar
2004 – Şeytan Ayrıntıda Gizlidir /Çiroz
2001 – Yeditepe İstanbul/Özberk
1995 – Radyo Madyo

SİNEMA FİLMLERİ

2017 – Ver Kaç /Cengiz
2017 – Kiki İle Miki Alaturka / Usta
2017 – Kaos
2016 – Çetin Ceviz 2 /Tahsin (TV Filmi)
2016 – Çetin Ceviz /Tahsin (TV Filmi)
2016 – Somuncu Baba: Aşkın Sırrı / Meczup
2016 – Olaylar Olaylar
2016 – Hep Yek
2016 – Mavi Gece
2016- Rus’un Oyunu / Serhat Vasbi
2016- Geniş Aile 2:Her Türlü/ Bilal
2016- Olaylar Olaylar/Fırat
2016- Hep Yek /Şahin
2015 – Öğrenci İşleri/ İsmet
2015 – Helak: Kayıp Köy/ Konuk Oyuncu
2015 – Yapışık Kardeşler /Mafya Babası
2015-Uzaklarda Arama
2015- Mavi Gece / Taksi Şöförü Zeki
2015- Takım Mahalle Aşkına! /Tufan
2015- Geniş Aile: Yapıştır/ Koyu Bilal
2014 – Guruldayan Kalpler / Gürbüz
2013 – Sürgün İnek Nihat Çetin
2013 – Karınca Kapanı /Galip
2012 – F Tipi Film / Muharrem
2011 – Devrimden Sonra /Ülkücü Genç
2011 – Bir Zamanlar Anadolu’da /Zanlı Kenan
2011 – Ay Büyürken Uyuyamam / Cafer
2010 – Vay Arkadaş / Tik
2008 – Dilber’in Sekiz Günü /Mehmet
2008- Muro: Nalet Olsun İçimdeki İnsan Sevgisine
2007 – Zeynep’in Sekiz Günü
2007 – Beyaz Melek /Musa
2006 – Tramvay /Hamit
2005 – Ömer Seyfettin: Fon Sadristsyn Karısı ve Oğlu /Sadrettin) (TV Filmi)
2005 – Yolda / Rüzgar Geri Getirirse
2005 – Kin ve Gül/(Kenan (TV Filmi)
2002 – Sır Çocukları /Velit

TİYATRO OYUNLARI

2017 – Ayrılık
2017 – Martı
2016 – Fırat Tanış ile Gelin Tanış Olalım
2016 – E-mülteci.com
2008 – Testosteron
2006 – Hırçın Kız
2002- Barış
Woyzeck

YÖNETTİĞİ FİLMLER

2013 – Karınca Kapanı (Sinema Filmi)

SENARYOLARI

2013 – Karınca Kapanı (Sinema Filmi)

ÖDÜLLERİ

2012 – 1.YEFA Ödülleri – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Bir Zamanlar Anadolu’da)

2009 – 20.Ankara Film Festivali – En İyi Erkek Oyuncu (Dilber’in Sekiz Günü)
2008 – 3.Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali – En İyi Erkek Oyuncu (Dilber’in Sekiz Günü)
2008 – 29. İsmail Dümbüllü Ödülü – (Testosteron)

2007 Sadri Alisik Tiyatro Ödülleri – En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (W. Shakespeare)

2003 – İskenderiye Film Festivali – En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Sır Çocukları )
2002 – 24. SİYAD Türk Sineması Ödülleri – Umut Veren Genç Oyuncu Ödülü (Sır Çocukları)
2002 – 14. Ankara Film Festivali – Umut Vadeden Yeni Erkek Oyuncu Ödülü (Sır Çocukları)
2002 – 39. Antalya Altın Portakal Film Festivali – En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Sır Çocukları)