TelevizyonGazetesi.com / Detay – atv’de büyük ilgiyle izlenen Hercai dizisi, hikayesi, oyunculukları ve Mardin’in muhteşem doğal güzellikleriyle yayınlandığı her hafta zirvede kalmayı başarıyor.
Şu sıralar sezon arası veren dizinin Reyyan ve Miran’ı, sosyal medyada en çok konuşulan dizi karakterleri arasında yerini almayı başardı.
Ebru Şahin ve Akın Akınözü’nün adeta yıldızlarının parladığı dizi, kısa sürede büyük ilgi gördü ve sosyal medyada da takipçi sayılarını hızla arttıran iki oyuncunun adeta hayatlarının dönüm noktası oldu!
Dizide bir türlü kavuşamayan aşıklar, geçmişin kapanmayan yaraları, entrikalar ve şiddet ögeleriyle aşkın büyülü anlatımı da Hercai dizisini zirveye taşıdı.
Ancak dizide her ne kadar aşk ön planda gibi dursa da sürekli bir şiddet durumu da yaşanmakta. Fiziksel şiddetin yanı sıra psikolojik ve toplumsal şiddetin izlerinin yaşandığı hikayede, erkeğin kadına şiddetinden çok, kadının kadına yaptığı şiddet dikkat çekiyor.
Milliyet Blog yazarlarından Anibal Güleroğlu, dizideki kadın karakterleri değerlendirerek “Kadın kadının kurdudur” sözünün dizideki hayat bulma şekline göndermeler yaptı.
İşte Anibal Güleroğlu’nun yazısı:
“Ünlü filozof Thomas Hobbes, ‘İnsan, insanın kurdudur’ demiş. Günümüzdeyse bundan esinlenilerek ‘Kadın, kadının kurdudur’ deyişi çıkmış ortaya. Ama bu çıkışın boşa olmadığı kesin. Özellikle de dizilerin kadın çekişmeleri bu gerçekliğin göstergesi.
Nasıl ki, törelerin hâkimiyetindeki yöre hikâyelerini işleyen yapımlarda erkeklerden ziyade kadınların yarattığı kötülükler ve şiddet ön plana çıkmakta. Kadın kışkırtmacılığıyla şiddete başvuran erkeklerin karşın kadınların hemcinslerine bakışındaki şiddetin-öfkenin ölçüsü yok.
Nitekim sürekli ağıtların yükselmesiyle ruhumuza şiddet uygular hale gelen ‘Hercai’deki kinin ve şiddetin kökü de babaanne ve ailenin reisi konumundaki yaşını başını almış bir kadın. Kötülükler ondan kaynaklanmakta.
Kendi hırsını tatmin için genç bir kızın hayatıyla oynamakta sakınca görmeyen bu kadın, kendi kız torununu düşünmeden şiddet mantığını sürdürmekte. Torunum dediği adamı yalanlarıyla dolduruşa getirip onu, bir kızın namusuyla ve duygularıyla oynatmaya yönlendirecek kadar kötü olabilmekte.
Aynı dizideki diğer kadınlar için de hemcinslerine kötülük yapmak, onların şiddete maruz kalmasını izlemek adeta bir zevk… Ki, bu diziyle ilgili görüşlerimi başka bir yazımda detaylandırmıştım zaten.
Kısacası; Erkeklerin töre ayağına şiddete yöneldiği ‘Hercai’nin kadına bakışı da şiddet yüklü!”