Ana sayfa Dizi Haberleri İstanbullu Gelin’in yönetmeni, dizi sektörünün en önemli sorununa dikkat çekti!

İstanbullu Gelin’in yönetmeni, dizi sektörünün en önemli sorununa dikkat çekti!

tarafından zk zk
Televizyongazetesi/Analiz
Aslı Enver, Özcan Deniz, İpek Bilgin, Fırat Tanış, Salih Bademci gibi isimlerin rol aldıkları Star TV’nin dizisi İstanbullu Gelin, ekranın en çok sevilen dizileri arasında yer alıyor.

Reytingleriyle kanalın yüzünü güldüren dizi, aynı zamanda her hafta hikayesi ve oyunculuklarıyla izleyenlerin de yüzünü güldürüyor.

Yeni sezonun ortasına kadar sürmesi planlanan dizi, bu sezon sonunda final yapacak sanılıyordu. Ancak izlenme oranları ve izleyiciden gelen isteklerle devam etmesine karar verildi.

Dizinin başarısında hikaye ve oyunculuklar kadar, arkada büyük bir emek veren ekip de yer alıyor. Aynı zamanda tüm ekibin başında bulunan Yönetmen Zeynep Günay Tan’ın da başarıdaki emeği çok büyük.

Güz Yangını, Muhteşem Yüzyıl, Öyle Bir Geçer Zaman Ki, Gönül Çelen gibi pek çok dizide yönetmen koltuğuna oturan Zeynep Günay Tan, CRI Türk Özel’den Özlem Arıkan Serbez ile yaptığı röportajda, Türkiye’de dizi sektöründeki sorunları ele aldı.

Dizilerin 120 dakika sürmesi ile ilgili konu, pek çok kez gündeme geldi ancak reklam gelirleri düşüp maliyetleri kurtarmayacak bakışıyla dizilerin süreleri ne yazık ki makul seviyelere inemedi.

Zeynep Günay Tan da eskiden 45 dakika yayınlanan dizilerle günümüzdeki durumu karşılaştırarak aradaki farkları anlatıyor ve Türkiye’de dizi sektörünün en büyük sorununu şöyle ortaya koyuyor:

İstanbullu Gelin'in yönetmeni, dizi sektörünün en önemli sorununa dikkat çekti! 7

“Çok önemli farklar var. O zamanlar, tek ekip olarak çalışırdık ve video kameralarla çekim yapardık. Genel bir plandan yakın plana geçmek için tek bir düğmeye basılması yeterli olurdu ancak günümüzde kullanılan makinalarda objektifler değiştiriliyor.

Ayrıca kullandığımız diğer cihazlar gelişti; panther, steadycam, foxy, daha fazla ışık ekipmanı kullanıyoruz ve bunlar teknik anlamda her ne kadar büyük gelişmeler olsa da zaman alan şeyler. Dolayısıyla uluslararası seviyede ve sinematografik bir noktaya geldik ama iki ekip halinde çalışıyor olsak da 120 dakika inanılmaz uzun bir süre.

Bu konu bence Türk dizi sektörünün en önemli sorunu. ABD ve Kore’den sonra dünyada, yurt dışına bu kadar dizi satan üçüncü ülke oluşumuz aslında ülke ekonomisi açısından da çok önemli fakat buna rağmen henüz bir sektör olmayı başaramadık.

Haklarımızı savunabileceğimiz bir mecra mevcut değil ve “yerli dizi, yersiz uzun” demekten başka birşey yapamıyoruz ne yazık ki. Sendika son üç dört yıldırçok iyi çalışıyor, çalışanların şartlarını düzenlemek adına yapılan olumlu çalışmalar olsa da 120 dakikanın düşürülmesi hakkında bir ilerleme kaydedilemedi. Bu konu, oyuncuların, yönetmenlerin, yapımcıların, kanalların, yurtdışı satışlarla ilgilenenlerin bir arada hareket edeceği çok daha kollektif bir çalışma gerektiriyor.”

İSTANBULLU GELİN TÜM BÖLÜMLER İÇİN TIKLAYIN