Ana sayfa Dizi Haberleri Kara Sevda, İçerde, Adını Feriha Koydum, Binbir Gece ve diğerleri… Resmen bir ülkeyi fethettiler!

Kara Sevda, İçerde, Adını Feriha Koydum, Binbir Gece ve diğerleri… Resmen bir ülkeyi fethettiler!

tarafından zk zk
Türk dizilerinin yurt dışındaki macerası her gün daha da büyüyor. Son yıllarda dizilerimizin başka ülkelerde rağbet görmesiyle, oyuncularımız da tanınır hale geldiler.

Geçtiğimiz günlerde Peru’ya giden Engin Akyürek’in bir Hollywood yıldızı gibi karşılanması da durumu ortaya koyuyor.

Önce Ortadoğu’da başlayan ilgi, daha sonra Latin Amerika’ya kadar yayıldı.

Özellikle Şili’de Türk dizilerine gösterilen ilgi çok şaşırtıyor. Son dönemde Şili’de pek çok Türk dizisi yayınlanmakta.

Bakın todotvnews.com sitesinde yayınlanan haberde hangi dizilerimiz Şili’de izleniyor?

Dünyanın birçok ülkesinde, ama özellikle de Latin Amerika’da büyük ilgi gören Türk dizileri Şili televizyonunu fethetmiş durumda. 2014 yılında Binbir Gece (1001 Nights) dizisinin Mega kanalında yayınlanmasıyla başlayan bu yayılma artık fırtına hızıyla ilerliyor. Özellikle günlük dizi olarak yayınlanan yapımlar, ülkenin en büyük kanallarının programlarında büyük pay sahibi haline geldi.

Kara Sevda, İçerde, Adını Feriha Koydum, Binbir Gece ve diğerleri... Resmen bir ülkeyi fethettiler! 7

Ocak 2017’ye geldiğimizde Mega kanalı beş Türk dizisi yayınıyla zirvede bulunuyordu. Takip eden iki aylık süreçteki dizi finalleri ve yeni başlayan yapımların etkisiyle Canal 13 de etkisini artırdı. Kanalda kısa süre önce de Aşk Yeniden (In Love Again, Amor a segunda vista) dizisi yayına girdi. Dizi, böylece ülkede yayınlanan ilk Türk komedisi de oldu. Mega dört diziyle yoluna devam ederken, ülkenin bir diğer önemli kanalı TVN ise yayınladığı saatte Kanal 7 dizisi Elif ile oldukça sağlam bir reyting alıyor.

TVN kanalı ülkede Günes ismiyle yayınlanacak Güneşin Kızları’nın (Sunshine Girls) ve Hülya ismiyle yayınlanacak Hayat Şarkısı’nın (Flames of Desire) yayın hakkını aldığını duyurarak rekabete ortak olmaya devam ediyor. Şu an için Şili’nin dört büyük kanalından sadece Chilevisión’da Türk dizisi yayını bulunmamakta.

In Between

Ama bu kadarla sınırlı değil.

Örneğin Canal 13’in Türk dizilerine olan yatırımları devam ediyor. Ocak’ta Paramparça (Broken Pieces) ve Muhteşem Yüzyıl: Kösem’i (Magnificent Century, Kosem) kendisine katan kanalın ATV ile üç dizi için paket anlaşma yaptığını nisan ayında biz de duyurmuştuk. Kanal, şimdiden Kırgın Çiçekler (Orphan Flowers), Yeter (Wedlock) ve Benim İçin Üzülme (Don’t Worry About Me) dizilerinin yayın hakkını almış durumda. Bunlardan Kırgın Çiçekler’in yayınına Ocak 2018’de başlaması bekleniyor.

Canal 13 mart ayında da Kanal D’de yayınlanan Kayıp (Secrets) dizisini ve FOX’un yayınladığı dizilerden Fatih Harbiye’yi (In Between) yayınlamaya başlamıştı.

Ayrıca ülkede Telefe’de yayınlanan dizilerden Elveda Derken (Mi ultimo deseo) ve yine Mega’nın dizilerinden olan Medcezir’in yayınlarında ise artık sona gelinmiş durumda. Adını Feriha Koydum (A Girl Named Feriha) ve ülkede Sevda ismiyle yayınlanan Kara Sevda ise halen yayınlanmaya devam ediyorlar. Hatta Kara Sevda, Karadayı’nın Mega kanalında finalini yapmasının ardından ertesi gün aynı saatte yayına başladı.

A Girl Named Feriha

Üstelik Türk dizileri elbette sadece yayına girmekle kalmıyor, gayet iyi reytinglerle kanallarını ve izleyicileri memnun ettikleri için de bu fırtına dinmemeye devam ediyor.

Örneğin Kara Sevda’nın Karadayı’nın yayın saatine yerleştikten sonra onun o saatin reytingleri için olan zirvedeki yerini aldığının haberini vermiştik. Medcezir de yılın ilk üç ayında ülkede en çok izlenen programlar arasında beşinci sırada kendisine yer buldu ve Şili yapımı olmayan tek program oldu. ¿Qué culpa tiene Fatmagül? adıyla Telefe’de yayınlanan Fatmagül’ün Suçu Ne dizisi de ülkede ilgi gören dizilerden birisi olmuştu.

Şili’de yayına girmesi için şimdiden hakları satın alınan diziler arasında İçerde ile Cesur ve Güzel de bulunuyor. Bu iki dizi de Mega’nın yayın programında olacaklar. Ayrıca bir süre önce Kanal D ve Mega bir ortak yapım anlaşmasına da imza attılar. Film, TV ve diğer prodüksiyon imkanlarına yönelik olan bu anlaşma, iki bölgede de yayınlanabilecek içerikler üretmeyi hedefliyor.

Çeviri: Aytaç Kara