Ana sayfa Dizi Haberleri Mustafa Avkıran 7 yıl sonra büyük bir işe elini attı!

Mustafa Avkıran 7 yıl sonra büyük bir işe elini attı!

tarafından ker_def

Televizyon izleyicilerinin en son Azize isimli dizide Barbaros Karakaya karakteri ile izlediği Mustafa Avkıran, 2020 yılına çok güçlü projelerle başlıyor.

1995 yılından beri politik tavırlarını, sanatsal seçimlerini, ürettikleri işlere taşıyan; kendilerini ulusal ve uluslararası platformda bağımsız yapıtlar üzerinden var etmeyi seçen Övül – Mustafa Avkıran çifti, 7 yıl aranın ardından üç güçlü tiyatro projesiyle geri dönüyor.

2020 yılı itibarıyla sanatsal üretimlerini MoMoAcT adı altında sürdürme kararı alan çift, Murathan Mungan’ın hikâyesinden Mustafa Avkıran’ın oyunlaştırdığı “Dumrul ile Azrail”; ilk olarak 2004 yılında sahnelenen, seyirciler ve eleştirmenler tarafından olağanüstü bir ilgiyle karşılan “Ashura” ve Şirin Aktemur’un kaleme aldığı “Son Ferman” adlı oyunlarla mart ayından itibaren başta İstanbul ve Berlin olmak üzere Avrupa’nın farklı yerlerinde yeniden seyirciyle buluşacak.

Mustafa Avkıran Kimdir?

1963 yılında Gaziantep’te doğdu. 1983 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. 1983-2016 yılları arasında 33 yıl Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde sanatçı olarak görev yapan Avkıran, 2016 yılında devlet memurluğundan emekli oldu. Yüksek lisansını 1986-1990 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde yaptı. 1990- 1992 yılları arasında Viyana’da Theater des Augenblicks ve Theater Akzent, Wolfgang Gufler, Monika Pagneux, Henning von Vangerow, Bruce Myers; İstanbul’da Eugenio Barba; New York’da La Mama Tiyatrosu’nda Ellen Stewart gibi isimlerle çalıştı.

Mustafa Avkıran 7 yıl sonra büyük bir işe elini attı! 7

1993 yılında Antalya’da Devlet Tiyatroları için yeni bir sahnenin inşası, kadroların oluşumu ve sanat yönetmenliği görevlerini üstlenerek İstanbul’da oluşturduğu ekibi de yanına alarak Antalya’ya gitti. Metropolden uzakta, çağdaş tiyatro çalışmaları üzerine, devlet kurumu içinde
özerk bir anlayışla, sanat yönetimi, ekip çalışması ve farklı bir tiyatro dili oluşturma fikrini
1995 yılına kadar sürdürdü. Yerinden yönetim, özerklik tartışmalarının sonuçsuz kalması üzerine müdürlük görevinden istifa etti.

1995 yılında Antalya’da bir garajın sanat mekânına dönüşüm fikrinin yaratıcısı, yönetiminin ortağı oldu; 5.Sokak Tiyatrosu. Bu aynı zamanda Övül Avkıran ile uzun yıllar sürecek bir ortaklığın, ortak üretimin temellerini oluşturdu.

2000 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu’na geri döndü. Aynı yıl, kurucularından olduğu 5.Sokak Tiyatrosu ve Tiyatro Oyunevi, birlikte Taksim Tarlabaşı’nda tarihi bir mekânın, İstanbul Sanat Merkezi’nin 2. katını “İSM 2. Kat” ismiyle hayata geçirdi. 2005 yılında Övül Avkıran’ın önerisi ile birlikte ürettikleri 10 yılın üzerine, kendi üretimlerini, fikirlerini, biriktirdiklerini, seyirci ile paylaşmak üzere yeni bir mekan arayışına girdiler. 2007 yılında uluslararası çağdaş dans, tiyatro ve performans dünyasını İstanbul’da buluşturan, bağımsız sanatçı ve kurumlara ev sahipliği yapan ‘garajistanbul’ fikrinin sahipleri ve ilk yatırımcıları oldular. 2013 yılında ‘gezi’den sonra garajistanbulu devrederek sanat üretimlerine ara verdiler.

Mustafa Avkıran, 1983-2013 yılları arasında sanatçısı olduğu Devlet Tiyatroları ve kurucu ortağı olduğu yapılarda ürettiği işlerle; değişimin, dönüşümün, yeninin peşinde oldu. Düzenin içinde düzen bozdu. Sadece ürettiği işlerin değil, içine gireceği mekânların sınırlarını zorladı.

“Oresteia”, “Mezopotamya Üçlemesi” gibi uzun saatler süren tiyatro maratonlarına imza attı. Büyük prodüksiyonlar, büyük kadrolar, büyük ödüllerden sonra makas değiştirerek sadece dert edindiği toplumsal, sosyal, politik olaylardan hareketle mesleki sorgulamalarını yapabileceği kendi oyun alanlarını kurmayı tercih etti. Bir tiyatro yönetmeni, bir oyuncu olarak tiyatro, sinema ve televizyon dizilerinde oynadı, oynamayı sürdürüyor.