Ana sayfa Ayak Sağlığı Pes Kavus Nedir? Etkileri Nelerdir?

Pes Kavus Nedir? Etkileri Nelerdir?

tarafından necati

Pes Kavus nedir?
Pes Kavus; çukur taban, yüksek kavis, çukur ayak gibi isimlerle de bilinir. Ayak tabanındaki kavisin normalden daha yüksek olması durumudur.

Genetik geçişli olabileceği gibi, sonradan travmalarla ya da nörolojik sebeplerden dolayı da oluşabilir. Erken dönemde teşhisi konan bu durumun, uzmanlar tarafından değerlendirilip doğru yönlendirmelerle kontrol altında tutulması gerekir.

Etkileri Nelerdir?
Ayak tabanında ‘medial longitudinal ark’ olarak isimlendirilen kavis bölümün normalden yüksek olması, anterior tibial tendonun ve aşil tendonun gergin olduğu zamanlarda ortaya çıkar. Ayak tabanındaki normal ağırlık dağılımını tamamen değiştiren bu durumda, topuk bölgesi ve ön ayak bölgesi çok fazla yüke maruz kalır. Beraberinde, şiddetli topuk ağrıları, metatarsalji (ön ayak ağrısı) durumları sıkça karşılaşılır.

Sporcularda yüksek kavisli ayak problemi de sıkça karşılaşılır. Tendonlarda ve bağ doku yapılarında ciddi gerginlik yaratan bu durum sakatlanma riskini artırır ve sporcu performansında ciddi düşmelere sebep verebilir.

Çözüm Nedir?
Yüksek kavisli ayaklarda, herşeyden önce doğru hareketler ve egzersizler önemli bir yer kaplar. Egzersizle beraber doğru ayakkabı seçimleri ve uzmanlar tarafından yapılacak analiz sonucu şekillendirilen kişiye özel ortopedik tabanlıklarla ağırlık dağılımı daha doğru hale getirilmelidir.