Ana sayfa Güncel Haberler TRT2’nin 67 yaşındaki sunucusu Ömer Faruk Aksoy, Mostar Köprüsü’nden atladı!

TRT2’nin 67 yaşındaki sunucusu Ömer Faruk Aksoy, Mostar Köprüsü’nden atladı!

tarafından ker_def

TRT 2’de yayını devam eden “EVLİYA ÇELEBİ’NİN DÜNYA ŞEHİRLERİ” adlı belgeselin sunucusu 67 yaşındaki Ömer Faruk Aksoy, 24 metre yüksekliğindeki Mostar Köprüsü’nden Neretva Nehri’ne atlayış gerçekleştirdi.

TRT 2’nin ilgiyle takip edilen yapımcılığını Mustafa Aksay’ın üstlendiği “EVLİYA ÇELEBİ’NİN DÜNYA ŞEHİRLERİ” belgeseli, Evliya Çelebi’nin takip ettiği rotayı 21. yüzyılda takip eden bir seyyah olan Ömer Faruk Aksoy’un sunumuyla yayınına devam ediyor. Günümüz seyyahı Ömer Faruk Aksoy, gittiği şehirlere Evliya Çelebi’nin gözünden bakıyor ve büyük seyyahın anlattığı ayrıntıları TRT izleyicisine yaşatmaya çalışıyor.

Belgeselin Mostar bölümünde 453 yıldır yapılmakta olan Mostar Köprüsü Geleneksel Atlama Yarışları ekrana taşındı. Ana kameranın bulunduğu nokta, 17. Yüzyılda Osmanlı yetkililerinin ve Evliya Çelebi’nin de yarışmaları izlediği yerde kuruldu ki, TRT izleyicisi de Evliya Çelebi’nin gözünden Mostar’ı görebilsin.

Yarışma sonrasında ise ilgiyle takip edilen “EVLİYA ÇELEBİ’NİN DÜNYA ŞEHİRLERİ” belgeseli, seyyah sunucu Aksoy ve TRT 2, Türk televizyonlarında bir ilke imza attı.

67 yaşındaki seyyah sunucu Aksoy, “Mostar Köprüsü Atlama Kulübü” uzmanlarının denetimi altında ve ortak bir çalışma ile 24 metre yüksekliğindeki Mostar Köprüsü’nden atlayışını gerçekleştirdi.

Dik atlayışla kendini Neterva Nehri’nin serin sularına bırakan Aksoy’un atlayışı izleyenlerden büyük alkış aldı.
Ömer Faruk Aksoy, belgeselin diğer bölümlerinde de türlü maceralara yelken açarken; cesaretin, yaşama sevincinin, hayata bambaşka gözlerle bakıp fark yaratmanın gençlikle bir ilgisi olmadığını hatta bunların olgunluk potasında eridiğinde dünyaya nice kıymetli izler bıraktığını TRT 2 aracılığıyla tüm izleyenlere anlatmış oluyor.

MOSTAR’A DAİR:
Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilen Osmanlı mimarisinin en önemli örneklerinden Mostar Köprüsü, medeniyetimizin kıymetli bir parçası. Bugün Bosna – Hersek sınırları içerisinde yer alan kente de Mostar adını veren 453 yaşındaki bu köprü, hilal görünümündeki yekpare özelliğiyle dünyanın en zarif köprülerinden biri. Mostar Köprüsü, eski Mostar kentiyle birlikte 2005 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi‘nde de yer alıyor.

Her yıl yaz mevsiminde gerçekleştirilen, Köprüyle yaşıt “Mostar Köprüsü Geleneksel Atlama Yarışları”nı ise Evliya Çelebi şu sözlerle nakletmekte:

“Şehrin nice cüret sahibi çocukları, köprü kenarında hazır durup vezirlerin huzurunda ‘Yâ Allah’ deyip köprüden aşağı kendilerini bırakıp nehre atar ve kuş gibi uçarlar. Her biri birer sanat ile taklalar atarak kimi baş aşağı, kimisi bağdaş̧ kurarak suya atılırlar.”