Ana sayfa Dizi Haberleri Ab-ı Hayat değil, Lavanta Konağı da değil, Yüz Yıllık Mucize! Dizilerle ilgili kulis haberleri artık bilgi kirliliği yaratıyor!

Ab-ı Hayat değil, Lavanta Konağı da değil, Yüz Yıllık Mucize! Dizilerle ilgili kulis haberleri artık bilgi kirliliği yaratıyor!

tarafından ker_def

TelevizyonGazetesi.com / Analiz Özel – Türk dizi sektörü o kadar büyüdü ve o kadar önemli bir hale geldi ki, ülkenin en iyi ihracat kalemlerinden birisi oldu. Yapım firmaları da daha geniş ve dünya çapında bir pazara sahip oldu. Muhteşem Yüzyıl dizisinden başlayan ve Sadakatsiz gibi günümüz projelerine kadar gelen Türk dizi sektörünün büyük başarısını artık dünyada bu iş ile uğraşan herkes kabul ediyor.

Türk dizi sektörüne gönül veren yapımcılar, yapım ekipleri ve oyuncular da haklı olarak bu büyük gururun parçası. Türk dizilerinin dünyanın dört bir yanında yayınlanması ile milyonlarca yabancı Anadolu ve Trakya halkının hikayelerini yüreğinde hissediyor ve Türkiye’ye karşı da büyük bir sevgi ile ilgi besliyor.

Tüm bu yaşanan gelişmeler Türkiye’nin yurt dışındaki imajı bakımında çok olumlu sonuçlar doğuruyor, Türk turizminin gelişmesini sağlıyor ve ülke insanının örf ile adetleri çok geniş bir coğrafya da yankı buluyor.

İşte böyle güçlü bir ortam oluşturulmuş iken, son dönemde dizilerle ilgili daha yapımların hazırlık aşamasında ortaya çıkan bilgilerin kulis haberciliği mantığı ile ortalığa saçılması hali bazı sorunlara da yol açıyor.

Dizilerin daha hazırlık aşamasındayken kimler tarafından sızdırıldığı belli olmayan bazı içerikler üzerinden izleyicilere çeşitli bilgiler ulaştırılması ilk başta olumlu ve sektörü destekleyen bir gelişme olurken, son dönemde bunun artık sektöre zarar vermeye başladığı da gözlemleniyor.

Örneğin, hangi dizide hangi oyuncuların yer alacağı gibi istihbarat bilgileri çoğu zaman doğru çıksa da ya eksik oluyor, ya da yaşanan değişimler nedeniyle kafalar karışıyor. Mesela dizi isimlerinde de durum böyle.

İnternet ortamına ve sosyal medyaya yansıyan bu kulis bilgileri insanların aklına takılıyor, sonra bu bilgiler ile ilgili değişiklikler yaşanıyor ve daha sonra ilk bilgiyi hatırlayanlar projeleri birbirine karıştırıyor.

Örneğin, ilk başta internet ortamında Ab-ı Hayat ismi ile duyurulan daha sonra adı Lavanta Konağı olarak değiştirilen Star TV’nin yeni dizisi Yüz Yıllık Mucize ismiyle yayınlanacak. Star TV tarafından yayınlanan fragman ve paylaşılan bülten ile detaylar netleşti. Ebru Şahin ve Birkan Sokullu ikilisi başrolde yer alacak. 130 yaşındaki Ali Tahir karakterinin günümüz dünyasında Harika ile olan aşkını izleyeceksiniz.

Ab-ı Hayat değil, Lavanta Konağı da değil, Yüz Yıllık Mucize! Dizilerle ilgili kulis haberleri artık bilgi kirliliği yaratıyor! 7

Ancak bu diziyle ilgili şimdiye kadar yapılan ve internet ortamında da kopyalanarak binlerce kez oluşturulan içerikler ne olacak? Bu bilgi kirliliği izleyicilerin dizileri takip etmesini, doğru bilgi almasını ve hangi projenin hangisi olduğunu kavraması noktasında birçok kafa karışıklığına yol açıyor.

Dizilerle ilgili yapım şirketleri özellikle mi bu bilgileri sızdırarak kamuoyu yoklaması yapmaya çalışıyor, yoksa dizi ekipleri arasındaki bazı kişiler mi çeşitli amaçlarla bilgileri basına sızdırıyor? Basın bu noktada elde ettiği bilgiler üzerinden içerik oluşturma derdinde ve kimsenin o projenin başarısıyla ilgilendiği de yok. İçerik olsun yeter. Ama yapımcıların ve yapım ekiplerinin artık bu tür bilgileri ortaya saçmasının sektöre zarar vermekte olduğunu görmeleri de gerekiyor.

Diziler ilgili istihbarat bilgilerinin daha projelerin hazırlık safhasında iken medyaya yansıması, hazırlıklar devam ederken yaşanan değişikler sonrasında adeta bir bilgi karmaşasına dönüşüyor.

Dizi yapımcılarının artık bu bilgi karmaşasına bir dur demesi gerekmiyor mu? Tüm dizi yapımcılarının sosyal medyayı gayet iyi kullandığı bir ortamda, hazırlık aşamasındaki projelerle ilgili en doğru bilgileri kendileri duyursa ve kafa karışıklıklarına izin verilmesi sektördeki bu bilgi kirliliği de ortadan kalkmış olacak.