Ana sayfa Dizi Haberleri Vatanım Sensin’deki Albay Cevdet’in gerçekte Gavur Mümin olduğunu biliyor musunuz?

Vatanım Sensin’deki Albay Cevdet’in gerçekte Gavur Mümin olduğunu biliyor musunuz?

tarafından zk zk

Vatanım Sensin'deki Albay Cevdet'in gerçekte Gavur Mümin olduğunu biliyor musunuz? 7

Halit Ergenç’in Vatanım Sensin dizisinde oynadığı Albay Cevdet, aslında gerçekte yaşamış bir kişi. Gavur Mümin olarak bilinen İzmirli Jandarma Albay Mümin Aksoy’un yaşam öyküsünü, Genelkurmay belgelerini inceleyerek yazan Emekli Korgeneral Hüseyin Işık, “Unuttuğumuz Bir Kahraman: Mümin Aksoy” başlığıyla yayımladı.

“Vatanım Sensin” dizisinin Albay Cevdet’i, Milli Mücadele’nin Gâvur Mümin’inin izi sürüldü.
İzmirli Jandarma Albay Mümin Aksoy’un yaşamöyküsünü, Genelkurmay belgelerini inceleyerek yazan Emekli Korgeneral Hüseyin Işık, “Unuttuğumuz Bir Kahraman: Mümin Aksoy” başlığıyla yayımladı.

Aydınlık gazetesi, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı (ATASE) Yayınları Askeri Tarih Bülteni Şubat 1997 Sayı 42’de yer alan yazının aslını haberinde yer verdi.

İşte Işık’ın, Mümin Aksoy yazısı:

“15 Mayıs 1919’da İzmir’in Yunanlılar tarafından işgali sırasında İzmir halkı ve İzmir’deki 17’inci Kolordu tarafından hiçbir mukavemet gösterilmediği halde Yunanlılar resmi daireleri, kolordu karargâhını ve kışlayı basarak başta Kolordu Komutanı General Ali Nadir olmak üzere subaylarımızı dövdüler, üzerlerindeki paraları, yüzükleri ve kıymetli eşyaları aldılar, kasalardaki paraları gasp ettiler, subayları ve devlet memurlarını elleri yukarı kaldırılmış olduğu halde yerli Rumların küfürleri, hakaretleri ve saldırıları arasında İzmir rıhtımında demirlemiş vapurlarındaki hayvan ambarlarına tıktılar. İzmir İl Jandarma Alay Komutanlığı Yunan vahşetini rapor halinde hemen Jandarma Genel Komutanlığı’na ve gazetelere bildirdi.