Ana sayfa Dizi Haberleri Muhteşem Yüzyıl, Bir Zamanlar Çukurova, Gümüş… Türk dizilerini yurt dışında neden bu kadar başarılı?

Muhteşem Yüzyıl, Bir Zamanlar Çukurova, Gümüş… Türk dizilerini yurt dışında neden bu kadar başarılı?

tarafından sule sule

TelevizyonGazetesi.com / Detay – Türk dizilerinin yurt dışındaki başarısı aslında sanılandan daha eski. Örneğin yurt dışına ilk Türk dizisi satışının 1981 yılında gerçekleştiğini biliyor muydunuz? 1975 yılında çekilen TRT dizisi Aşk-ı Memnu, 1981 yılında Fransa’ya satılmış ve bir ilk olmayı başarmıştı.

O günden bu yana Türk dizi dünyası çok mesafe kaydetti. Anadolu Ajansı’nın bir haberine göre ilk bölümü 1999’da yayımlanan Deli Yürek Kazakistan’a satılırken, Türk dizilerinin Arap dünyasındaki popülaritesi ise 2008’de büyük artış gösterdi. İlk bölümü 2005’te yayımlanan, başrolleri Songül Öden ile Kıvanç Tatlıtuğ’un paylaştığı Gümüş dizisinin, 2008’de yayınlanan Arapça dublajlı final bölümü 85 milyon seyirciye ulaştı.

Halit Ergenç ve Meryem Uzerli’nin başrollerinde yer aldığı Muhteşem Yüzyıl dizisi, Orta Doğu’da elde ettiği başarının dışında Japonya dahil birçok ülkede gösterime girerek, 500 milyonun üzerinde izleyiciye ulaştı. 70 ülkeye satılan ve yaklaşık 500 milyon izleyiciye ulaşan Muhteşem Yüzyıl, bugüne kadar yurt dışına en çok satılan dizi oldu.

Muhteşem Yüzyıl, Bir Zamanlar Çukurova, Gümüş... Türk dizilerini yurt dışında neden bu kadar başarılı? 7

Türk dizileri hala dünya gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Peki Türk dizilerini bugün dünyada bu kadar başarılı kılan ne? Milliyet Gazetesi televizyon eleştirmeni Sina Koloğlu meseleyi köşesine taşıdı.

Koloğlu bugünkü köşesinde, Todonews’un İspanya’nın en büyük medya kuruluşu Atresmedya’nın içerik müdürü Jose Anton ile yaptığı söyleşiye yer verdi.

Türk dizilerinin standartlarındaki yüksekliğe dikkat çeken Anton söyleşisinde “Bugün Kadın ve ‘Bir Zamanlar Çukurova’nın çok gelişmiş standartları var. Sinema filmi kalitesinde işler. Dış çekimler ve dekorlar… “Ana kanalımız için en yeni işleri seçtik” diye belirtti.

Türk dizilerinin hepsinin hikaye ve dramatik yapısının çok iyi olduğuna dikkat çeken Anton, “Şimdi yeni patlamanın, çok daha kaliteli içeriklerin yer aldığı dijital platformdan geleceğini düşünüyorum” dedi.