Ana sayfa Dizi Magazin Haberleri Zuhal Topal’la Sofrada’nın Yemekteyiz’den farkı ne?

Zuhal Topal’la Sofrada’nın Yemekteyiz’den farkı ne?

tarafından ker_def

Fox TV ekranlarında Zuhal Topal’la Sofrada programı bir süredir reytinglerinin yükselmesiyle dikkatleri çekiyordu… TV8 ekranlarında Onur Büyüktopçu’nun sunduğu Yemekteyiz ile benzerlikleriyle dikkat çeken Zuhal Topal’la Sofrada programı üzerine tartışmalar iyice arttı. Acun Ilıcalı’nın formatların aynı olduğu eleştirisine yanıt veren isimlerden birisi de dünyaya format satan Global Agency şirketinin patronu İzzet Pinto oldu… Pinto, Vatan gazetesinden Oya Doğan’a konuştu.

Doğan da Pinto’nun sözlerini köşesine taşıdı. İşte o yazı:

“Haftalar önce Zuhal Topal’la Sofrada programının uygulamada Yemekteyiz’e çok benzediğini yazmıştım. Bu hafta Acun Ilıcalı Cannes’da Mipcom esnasında Twitter’dan “Üzülerek söylemek isterim ki, Fox TV’de yayınlanan Zuhal Topal’la Sofrada Yemekteyiz’in açıkça taklididir” açıklamasında bulundu. Formatı dünyaya satan şirket Global Agency. Ben de İzzet Pinto’nun kapısını çaldım ve işin aslını sordum.

Pinto, “Bu orijinal bir format. Üç Türk arkadaşımız yazdı. Hedefimiz gelin kaynana programı yaratmaktı. Çünkü ben daha önce bu tip formatları dünyaya sattım ve çok ses getirdi. Bizim kültürümüzde kaynana arkadaşlarını eve çağırır ve gelinin hizmet etmesini ister. Gelininin ne kadar hamarat olduğunu kanıtlamak ister. Gelinkaynana çatışmasını dünya çıkaramıyor ama çok izliyor. 1.5 yıl önce bana bu iş geldiğinde yapmak istedim. İlk Rusya aldı ve oldukça yüksek reytinglere ulaştı. Adından Yunanistan… Şimdi Ukrayna ve Polonya’ya opsiyonladık. Türkiye’de de Zuhal Topal formatı beğendi ve bizden lisansladı” dedi.

Zuhal Topal'la Sofrada'nın Yemekteyiz'den farkı ne? 7

Bütün formatlar birbirine benziyor

Bütün formatlar birbirine benziyor. Peki, öyleyse dünyaya satılan bir formatın taklit olup olmadığını nasıl anlaşılamadı? Pinto altını çizerek söylüyor: “Bu iş orijinal. Formatta matematik önemlidir. Yemekteyiz’de yarışmacılar birbirine puan veriyor. Fakat bu formatta gelinler yemek yapıyor ama kaynanalar jüri. Aslında dünyadaki tüm formatlar birbirine benziyor. Hepsini birbirinden bir formül ayırıyor. Zuhal Topal’la Sofrada’yı Yemekteyiz’den ayıran formül şu; ‘Bakalım kaynanalar gelinlere ne diyecek?’ Yani gelin-kaynana formülü. Ayrıca Rusya’da bu işi Sony yapıyor. Eğer bu Yemekteyiz’le aynı olsaydı Sony bunu asla almazdı.”