Ana sayfa Dizi Haberleri Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’u fethettiğinde kaç yaşındaydı?

Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’u fethettiğinde kaç yaşındaydı?

tarafından ker_def

Mehmed Bir Cihan Fatihi bau akşam Kanal D ekranlarında başladı.. Ortalığı kasıp kavurması beklenen dizisinin başrolünde Kenan İmirzalıoğlu yer alırken İmirzalıoğlu, Fatih Sultan Mehmed’i canlandırıyor. Dizinin ilk bölümünün yayına girmesiyle birlikte Fatih Sultan Mehmed’in hayatı, kaç yaşında İstanbul’u fethettiği ve ne zaman yaşamını yitirdiği en çok merak edilen konu haline geldi.

Kanal D’nin yepyeni dizisi Mehmed Bir Cihan Fatihi bugün yayınlanıyor. Dizinin ilk bölümüyle birlikte salı günlerinin zirvesine oturması bekleniyor. Dizi ayrıca sosyal medyada ve internet aramalarında büyük bir ilgi görüyor. Özellikle Fatih Sultan Mehmed’in hayatı en çok merak edilen konu oldu.

İstanbul’un Fethi’nin sürecinin anlatıldığı dizinin başrolünde Kenan İmirzalıoğlu yer alırken Kenan İmirzalıoğlu Fatih Sultan Mehmed’i canlandırıyor.

Fatih Sultan Mehmed, İstanbul'u fethettiğinde kaç yaşındaydı? 7

FATİH SULTAN MEHMED KİMDİR?

Osmanlı İmparatorluğu’nun yedinci padişahı olan II. Mehmed bilinen adıyla Fatih Sultan Mehmed, 30 Mart 1432’de doğdu. Annesi Hüma Hatun, tarihçi Babinger ve yazar Lord Kinross’a göre gayrimüslim bir köledir. Mehmed iki yaşına kadar Edirne’de kaldıktan sonra 1434’te sütninesi ve küçük ağabeyi Alâeddin Ali ile birlikte 14 yaşındaki büyük ağabeyi Ahmed’in Rum sancakbeyi olduğu Amasya’ya gönderildi. Burada ağabeyi Ahmed’in erken yaşta ölmesi üzerine Mehmed altı yaşında Rum sancakbeyi oldu (İnalcık’a göre şüpheli). Diğer ağabeyi Alâeddin Ali ise Manisa’da Saruhan sancakbeyi oldu. İki yıl sonra babaları II. Murad’ın talimatıyla iki kardeş yer değiştirdiler ve Mehmed Saruhan sancakbeyi oldu. İki ağabeyinin erken yaştaki ölümleri sonucu Mehmed tahtın vârisi oldu.

1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451’den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü. 21 yaşındayken yüzyıllarca çeşitli milletler tarafından kuşatılan ancak bir türlü fethedilemeyen İstanbul’u fethetti ve 1000 yıllık Bizans İmparatorluğu’na son verdi. Bu olay Orta Çağ’ın sonu Yeni Çağ’ın başlangıcı olarak kabul edildi. İstanbul’u fethettikten sonra Fethin Babası anlamına gelen “Ebû’l-Feth” Osmanlı Türkçesi ile daha sonraki dönemlerde ise “Çağ Açan Hükümdar” ve “Kayser-i Rûm” (Roma İmparatoru, Osmanlı Türkçesi: قیصر روم) unvanları ile anıldı.

Fatih, İslam Peygamberi Muhammed’in bir hadisine nâil olduğu için günümüzde Türkiye ve İslam dünyasının geniş bir kesiminde “kahraman” olarak kabul edilmektedir.