Ana sayfa Çocuk Sürpriz Kutusu – Deniz Kabukları

Sürpriz Kutusu – Deniz Kabukları

tarafından ker_def

Rafya, halat, yün gibi farklı malzemeleri kullanarak, onlarla uğraşarak ve eğlenerek bir takım alanları geliştirmek mümkündür. TRT Çocuk’ta yayınlanan Sürpriz Kutusu programında yer alan Deniz Kabukları bölümünü videodan izleyebilirsiniz.

Farklı türlerdeki malzemelere / dokulara dokunmanın eğlenceli taraflarının yanında geliştirici tarafları da hem büyük hem de önemlidir.

Bir çocuk farklı dokularla tanışırsa, onları ne kadar keşfederse, kullanırsa ve onlara dokunursa, dokunsal ayırt edici sistemini de o kadar geliştirir.

Peki dokunsal ayırt edici sistemimiz nedir ve neden önemlidir?
Bu, bir çocuğun, bir nesnenin görselliği olmadan, sadece parmaklarıyla hissederek ve dokunarak, dokunduğu dokuyu ayırt edebilmesi anlamına gelmektedir.

Bir çocuk görselliği olmadan, dokunduğu dokuyu ayırt edemezse, tuttuğu nesneyi manipüle etmekte ve bununla birlikte kullanmakta zorlanma yaşar.

Örneğin, kışlık kalın bir eldiven takıp, düğme ilikleme gibi düşünün. Düğmeyi yeterince hissedemediğimiz için, onu doğru kavramakta ve manipüle etmekte zorlanma yaşarız.

Sonuç itibarıyla düğmeyi iliklemekte zorlanırız. Aynı durum çocuklarımız için geçerli; eğer dokundukları nesneyi iyi hissedemezlerse / algılayamazlarsa, o nesneyi doğru kavramakta ve bununla birlikte doğru manipüle edip, kullanmakta zorlanma yaşarlar.

Bu durum ince motor gelişimini olumsuz yönde etkilenmektedir…. Sonuç itibarıyla, bol miktarda farklı dokulardan oluşan oyuncaklar / aktiviteler sunarak, çocukların dokunsal ayırt edici sistemlerini geliştirmek gerekmektedir.