Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Alper Kul Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Alper Kul Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Alper Kul, 5 Aralık 1975 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Türk dizi, sinema, tiyatro oyuncusu, senarist ve yazar.

Adı: Alper Kul
Doğum Tarihi: 5 Aralık 1975
Doğum Yeri: İstanbul
Boyu: 1.76 m.
Kilosu: 72 kilo
Burcu: Yay
Göz Rengi: Kahverengi
Eşi: Aylin Kontente
Babası: Fikret Kul
Çocuğu: Arel Kontente Kul, Leo Kontente Kul
Instagram: https://www.instagram.com/alperkul

Ailesi: İstanbul Fatih’te doğdu büyüdü, baba tarafından aslen Trabzonlu. 18 Aralık 2012 tarihinde ‘İnsanlar Alemi’ programındaki rol arkadaşı Aylin Kontente ile evlendi. Çiftin 3 ve 8 yaşlarında iki oğlu var.

Eğitim hayatı: Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde tiyatro eğitimini tamamladıktan sonra,  Amerika’da Indiana Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde okudu.

Kariyeri: Şehir Tiyatroları, DOT, IUSB (ABD), BKM gibi oluşumlarda oyunculuk yaptı. Çeşitli sinema ve dizi filmlerde rol aldı. Broadway geçmişinde sahnelenen en uzun tek kişilik oyun olan  ‘Mağara Adamı’ adlı tiyatro oyununu Türkiye’de ilk kez sahneye taşıdı. 2 Ekim 2009 tarihinde başlayan tek kişilik oyunu bir sezon boyunca BKM’de oynadı. 2010 tarihli kendi yazdığı ‘Babamın Oğlu’ adlı tek kişilik oyunu 3 yıl boyunca Türkiye ve Avrupa’da sahneledi. 2010 yılında ilk kez sahnelenen AUT tiyatro oyunu ile ‘Yılın Yazarı Ödülü’ nü aldı. 2011 yılında yazdığı ‘Barselo’ adlı tiyatro oyunu tiyatro İkinci kat’da sahnelendi. 2011’de ATV’de başlayan ‘5’er Beşer’ adlı komedi tiyatro programından sonra, Star TV’de başlayan ve bu programın devamı niteliğindeki ‘İnsanlar Alemi’ ve ‘Güldür Güldür’ adlı programların proje tasarımlarını yaptı ve oynadı.”

Oyunculuğa ilk adım: İlk kez 1997 yılında ‘Hamam ‘ filmi ile kameralar karşısına çıktı.

Hangi proje ile parladı? 2005 yılında ‘Aşka Sürgün’ dizisinde canlandırdığı ‘Cesur Azizoğlu’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Düşünce yapısı: Hayatındaki en büyük kırılma anını baba olduğu an olarak tanımlıyor. “İyi bir baba olabilmek için her şeyi sorguladığın bir döneme giriyorsun. Kadın bu bilinmezliğe çoğu zaman tek başına giriyor. O kadar da cesaretli senden yani. Bir de; karnının içerisinden çocuk çıkarmak nedir Allahaşkına. Daha üstüne çıkabileceğin bir durum yok. Gözünün önünde bir mucize gerçekleşiyor, sen sadece hayretler içerisinde izliyorsun. Anne olunca başka bir yönünü görüyorsun eşinin. Çok donanımlılar. Kendini teslim et yani. Direnme bence. Senin bir üst sürümünler. Sen baba olduktan sonra bile ne yapman gerektiğini yolda öğrenirken, kadın anne olduğu an biliyor. Kendine yetebilen, bağımsız, vicdanı hür, sorgulayan, merhametli bir birey yetiştirebilirsek işimizi layığı ile yapmış oluruz diye düşünüyorum.”

Mutluluk kaynağı: Çocukları ve eşi hayattaki en büyük mutluluk kaynağı. “Benim güzel bir hayatım oldu. Aylin’i otuz sekiz yaşında buldum ve evlendim. Eğer otuzlarımın başında Aylin karşıma çıkmış olsaydı Aylin’in kıymetini anlayamayabilirdim. Onun doğru insan olup olmadığını anlayabilecek tecrübelerim olmamış olurdu. Bu yüzden her şeyin bir zamanı var diyorum. Hazır olduğum zaman otuz sekizmiş. Kırk üç yaşında ikinci kez baba oldum.  Türkiye’de ortalama çocukların yirmi beşinden sonra kendi ayakları üzerinde durmaya başladığını düşünürsek yetmiş yaşıma kadar çalışmak zorundayım. Bir de sağlıklı olmam gerekiyor tabii.”

Aşka bakışı: “Aylin benim hayatıma güneş gibi doğdu, meleğim oldu. Sanırım hayatımı kurtardı. Çok dağınık yaşıyordum, onun sayesinde bambaşka bir insan oldum. Aile olmanın, hayatı paylaşmanın kıymetini anladım. O zamanlar ‘İnsanlar Alemi’ni çekiyorduk. BKM’de onu görür görmez ‘Bu kız çok güzel. Acaba nasıl biri? Çıktığı var mı? Hemen bunları öğreneyim’ dedim. 2 hafta sonra da karşısına geçip ‘Biz seninle evleneceğiz’ dedim zaten. Şaşırdı tabii ki, beni deli zannetmiş. Trabzon’daki Vazelon Manastırı’nı çok severim. Aylin’e fotoğraflarını gösterip ‘Evlenince seni buraya götüreceğim’ filan diyordum. Yüzüme garip garip bakıyordu. Dediğim her şey yaklaşık 8 ay sonra gerçekleşti. Aylin tanıdığım en saf, masum, alçakgönüllü ve zeki insanlardan biri. Bizim sektörde onun kadar naif kalmak çok zor. Yürekten söylüyorum; bana Aylin’i Allah gönderdi. Aradığım kadını, yol arkadaşını 40’larıma doğru buldum.”

Baba olunca hayatı nasıl değişti. Baba olunca, daha merhametli bir insan olduğunu düşünüyor. “Çocuklara yapılan haksızlıklarla ilgili sinir ve dert sahibi olmaya başladım. Çocuklara daha tahammüllü oldum. Haliyle çocukları daha çok sevdim.”

İlk sinema filmi: Ferzan Özpetek/ Hamam

Hayata bakışı: Hayattaki en büyük önceliği, temiz, vicdanlı ve dürüst çocuklar yetiştirmek. “Benca anne ve babalık ehliyeti olmalı. Belki 100 yıl sonra bazı toplumlarda çocuk sahibi olmanın ehliyeti olur. Aile toplumun yapı taşıdır. Benim memleketim ailem. Bu toplumun temiz ve dürüst insanlara ihtiyacı var. Kendi küçük memleketimizdeki hedefimiz bu. Kimseye akıl vermek istemem ama herkes kendi küçük memleketindeki duruma bir baksa keşke.”

İş hayatına bakışı: Oyunculuktan önce pek çok iş yaptı, çalışmayı çok seviyor. “Cumhuriyetköy’de bir butik otelim ve at çiftliğim vardı. Esenler Otogarı’nda restoran işlettim, kargocuda çalıştım, otobüs bileti sattım, kamyonet kullandım, tezgâhtarlık yaptım. Ben çalışmayı severim. Allah sağlık versin, kendimi esirgemem. Güldür Güldür Show’da aslında çok stresli bir iş yapıyoruz. Her hafta BKM’nin 720 kişilik salonunu dolduruyoruz. Üstelik 1 ay çalışmış şekilde çıkmıyoruz seyirci karşısına. Ezberimizin zor yetiştiği zamanlar oluyor. Çok iyi bir ekip olduk. Futbol takımı gibiyiz; birimiz düşünce öteki kaldırıyor, iyi paslaşıyoruz, biri gol atınca beraber sevinip kulübeye koşuyoruz. Sahneye çıktığımızda bizim için zaman duruyor herkes yüreğiyle, birbirine pas verip komik, edepli, temiz bir iş üretmeye çalışıyor. Bu samimiyet seyircimize de geçiyor. Tiyatro oyunu yazarken kalemim pek güllük gülistanlık şeylere gitmiyor. Daha çok toplumda sıkıntı olarak gördüğüm şeyleri yazma eğilimindeyim. Dertlerimle yüzleşiyor ve onları kaleme alıyorum. Komedi tarzında bir oyun yazacağımı zannetmiyorum. Zaten güldürme misyonumuzu ‘Güldür Güldür Show’la yerine getiriyoruz. Sahne arkasında yaşananlar da çok farklı değil. On yıl oldu. Birlikte büyüdük. Birbirimizi o kadar iyi tanır hale geldik ki… Beraber geçirdiğimiz vakit çoğumuzun ailesiyle geçirmiş olduğu vakitten fazla. Yazın bir kaç ay dışında neredeyse tüm zamanımız birlikte geçiyor. Çekim harici günlerde de turne yapan bir ekibiz. Ulaşabildiğimiz her şehirde izleyicilerimizle buluşuyoruz. Güzel bir kumpanyayız. Seviyorum ailemi.”

Yazarlık kariyeri: Son romanı ‘Dışarıdakiler’ 2020 yılında çıktı. Farklı bir heyecan yaşıyor. “Kimsenin kimseyi incitmediği, kadının erkeğin eşit olduğu, hayvan haklarını gözeten, çocuklarını koruyan, tabiata saygılı adil insanların bir arada huzur içerisinde yaşadığı bir köy hayal ederdim hep. Beşeri ilişkilerini sevgi, saygı temelinde yaşayan, yalanın olmadığı bu köyü hayal etmek bana günlük hayatın sıkıntılarından kaçıp sığınabileceğim bir sığınak sağlıyordu. Orasını, oranın insanlarını düşünmek bana terapi gibi geliyordu. Bir gün kendimi bu hikâyeyi yazarken buldum. Benim için o kadar gerçek bir yer ki orası, bana kendini yazdırdı diyebilirim.”

Kariyer planı: “Yeni bir filmimiz var. Selçuk Aydemir ‘Mahalleden Arkadaşlar’ romanını çekti. Orada oynadım. Ne zaman vizyona girer bilemiyorum ama iki tatlı bestem var o filmde. Vizyona girsin, ivedilikle paylaşacağım. Sıradan insanların içerisine düştükleri olağanüstü durumları oynamayı çok seviyorum. Durum komedisi olayın kahramanına farklı ve marjinal duygular yaşatır. Maruz kalan için dramatik, bazen trajik olan bu durum izleyen için komiktir.”

Evde ne yapar? Yemek yapmayı çok seviyor, evde olduğu zamanlarda mutfağa giriyor. “Mutfakla aram iyidir, eşimi soğanlı karamelize tavuk yaparak tavladım. Balık severim çok. Gerçi evlendiğim günden beri evde balık pişiremiyorum ama fırında patatesli buğulama iyi yaparım. Çalıştığımız zamanlarda ancak kahvaltıları beraber yapabiliyoruz biz maalesef. Çalışma saatlerimiz akşam yemeğine beraber oturmamıza mani oluyor hep. Ben de çok özenirim beraber oturulan akşam masalarına. Bayramları, özel günleri atlamayız ama. Hep beraber masa başına oluruz. Evde mutfakta Aylinin sözü geçer.”

TELEVİZYON DİZİLERİ   

2020- Uzak Ara Eğlence

2013- Osmanlı Tokadı / Yeniçeri Şahin

2013/2021- Güldür Güldür Show (İsmail Canevimden)

2012- İnsanlar Alemi / İsmail Canevimden

2008/2011-Cinayet Masası İstanbul/ Sedar Gül

2011- 5’er Beşer / İsmail

2011- Muhteşem Yüzyıl/ Hüsrev Bey

2010- Şen Yuva / Nurettin Şenyuva

2008- Jack Hunter and the Lost Treasure of Ugarit / Eyhab

2007/2008- Sessiz Gemiler / Ali

2005/2006- Aşka Sürgün / Cesur Azizoğlu

2005- Çemberimde Gül Oya

2002/2004- Kınalı Kar / Demir

2001/2002- Yılan Hikayesi / Altay

2001- Dadı/ Süha

SİNEMA FİLMLERİ

2020- Mahalleden Arkadaşlar

2019- Fırıncının Karısı/ Mustafa

2018- Cici Babam/ Saman Rusen

2018- Ölümlü Dünya/ Oktay

2016- Dedemin Fişi/ Hicri

2014- Olur Olur/ Ali

2013- Or (Kısa Film)

2012- Moskova’nın Şifresi: Temel / Temel

2011- Sümela’nın Şifresi: Temel / Temel

2009-Güneşi Gördüm / Serhat

2009- Gecenin Kanatları / Baran

2008- Gölge / Hasan

2007- Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım/ Cezaevi Subay

2006- Kader /Kamil’in Arkadaşı

1997-Hamam / İtalyan

TİYATRO OYUNLARI

2018- Diyelim Ki Birlikteyiz / Yazar

2018- Aut / Yazar

2017- Hamileyim! / Oyuncu

2013- Güldür Güldür Show / İsmail Canevimden

2011- Aut / Yazar

2011- Barselo / Yazar

2010/2011- Babamın Oğlu

2009- Caveman (Mağara Adamı)

2008- Vur / Yağmala / Yeniden / Mikado

2007 -İki Kişilik Bir Oyun

2006- İki Kişilik Bir Oyun / A Play For Two / 3. Ekip

2006- İki Kişilik Bir Oyun / Oyuncu

2004- Midas’ın Kulakları

2006- Böcek

2002- Azizname

1999- Ölüm ve Oyun

1999- Yavru Kuşlar

1998- Waiting For The Parade

1998- Barış

1998- Troya’lı Kadınlar

1997- The American Buffalo

1997- The Velveteen Rabbit

1996- The Learned Ladies

1995- Şeksi Oyun

1994- Red Kit

PROJE TASARIMLARI

2006- Genç Türkler/ Cine 5

2011-  Sihirli Parmaklar / TNT

2011- 5’er Beşer / ATV

2012- İnsanlar Alemi / Star

2013- Güldür Güldür / Fox TV

KİTAPLARI

2020-  Dışardakiler

2019- Arkana Bakma! O Tarafa Gitmiyorsun