Ana sayfa Sosyal Medya Hayatımıza giren dijital platformlar ile TV dünyası nereye gidiyor? Dikkat çeken araştırma sonuçları yayınlandı!..

Hayatımıza giren dijital platformlar ile TV dünyası nereye gidiyor? Dikkat çeken araştırma sonuçları yayınlandı!..

tarafından sevda

TelevizyonGazetesi.com / Detay-Televizyon kanalları artık hakimiyetini dijital yayın platformlarına devretti. Türkiye’ye ilk giren yabancı dijital platform Netflix’ti.

Netflix’e çok yakında iki yeni rakip daha geliyor. Haziran ayında Türkiye’de yayın hayatına başlayacak Disney Plus’tan sonra HBO Max de Türk izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Avrupa Birliği’nin sinema, tv ve dijital platformlara ilişkin ‘2021/2022 Eğilimlerin Anahtarı’ başlıklı raporu yayınlandı. ‘European Audiovisuel Observatory’ hazırladığı raporda ilgi çeken veriler var.

TV eleştirmeni Sina Koloğlu da sosyal medyada yayınladığı yazsısında raporu Türkiye’deki duruma uyarlayarak yazdı ve  dikkat çeken veriler ortaya çıktı.

Sina Koloğlu’nun dikkat çeken değerlendirmeleri şöyle; “2020’de AB üyesi ülkelerde 1214 dizi çekildi. Toplam yayın saati, 13 bin 937 saat. Bizde 2020-21 sezonunda 56 dizi çekilmiş. Mesela 2008’de bu rakam 85’lere kadar çıkmış. Günde iki dizi günlerini yaşamıştık bir zamanlar.

Hayatımıza giren dijital platformlar ile TV dünyası nereye gidiyor? Dikkat çeken araştırma sonuçları yayınlandı!.. 7

2 ile 13 bölüm dizi izleyen(buna kaliteli yapımlar diyorlar) ülkeler; İsveç, İngiltere, Finlandiya . TV filmi tercih eden ülkeler Almanya, Fransa. 54 bölüm üstü telenovela(yani bizdeki dizi oluyor) izleyen ülkeler Portekiz, Macaristan, Yunanistan İspanya. Bizde mesela 2021 yılında 30 bölüm ve üstü dizi sayısı; 24. ‘Telenovela’ kıvamı açık kanalda geçerli bizde. (Kaynak: Yaratıcı Yapımcılık).

Dijital platformların içeriklerinin yüzde 45’i dizi. Dört Amerikan şirketi, sektörü idare ediyor; Sky, Netflix, Amazon, Dazn. Yüzde 44 piyasa bu markaların elinde. Bizde Exxen, BluTV, bir nebze Gain, şu an direniyor.

Tematik kanalların yüzde 19’u ABD menşeili. Eh bizde de öyle sayılır. DMax, TLC, National Geo, Discovery vs… Amerikalı yaşam tarzını ezberledik diyeyim!”