Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Murat Eken Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Murat Eken Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Murat Eken, 21 Eylül 1980 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Türk dizi, sinema oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.

Adı: Murat Eken
Doğum Tarihi: 21 Eylül 1980
Doğum Yeri: İstanbul
Boyu: 1.75 m.
Kilosu:  70 kilo
Burcu: Terazi
Göz Rengi: Kahverengi
Kardeşleri: Kız kardeşi var
Instagram: https://www.instagram.com/mmuratekenn/

Ailesi:  İstanbul’da doğdu büyüdü,  Bir kız kardeşi var. İş adamı olan babasını 17 yaşındayken kaybetti. “11 yaşında okuldayken ilk olarak Shakespeare’ın ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’nı oynamıştık. Herkes çok severek oynadığı için okul yönetimi de ‘Bir kere daha oynayın o zaman bu bir okul etkinliği haline gelsin’ demişti. Benim için çok önemli olan bazı ağabeylerimiz de gelmişlerdi ve ‘Gel seni tiyatroya alalım’ dediler. Babam da o dönem klasik Türk iş adamı olarak ‘Ben oğluma şirketler kuruyorum o ileride okuyacak onun başına geçecek tiyatrocu olmak ne demekmiş’ diyordu. Dolayısıyla o hikaye orada yarım kalıyor. 17 yaşında babamı kaybettim. Vasiyeti üzerine de makine mühendisliği okudum. Ancak üçüncü sınıftan terk ettim. Türkiye’ye döndüğümde bir süre şirketlerle uğraştım sonra oyunculuğa yöneldim ve konservatuara başladım.”

Çocukluk yılları: Yaramaz bir çocuktu, oyuncu olma fikri ilk defa 11 yaşında oluştu. “Hiç bir yerde rahat durmayan, kafasını gözünü patlatarak eve gelen, yaptıklarıyla annesini üzen çok, çook, çoook yaramaz bir çocuktum. Ama bütün zararım kendimeydi. Her genç gibi abuk subuk, saçma sapan şeyler yaptım. Ailem karşı olduğu halde motosiklet aldım mesela. Kaç defa kafamı, kaburgamı kırdım. Araba kazalarım oldu. Çok şükür büyüdüm de o kafayı bıraktım. Liseden sonra makine mühendisliği eğitimi için Amerika-New York’a gittim. 3. senemde okulu bırakarak Miami’ye yerleştim. 1 yıl sonra da döndüm. Ağır iş makinaları üzerine şirketi olan rahmetli babamın ortağı Amerikalı idi. Çocukluğumdan beri Amerika’ya gidip geliyordum. Ailem yurt dışında mastır yapmamı istiyordu. Tabii ki bazen plan yaparken hayat insanları başka tarafa çekiyor.  Oyuncu olmak 11 yaşındayken aklıma girdi. Öğrencilik zamanlarımda bile üç farklı kişiden üç oyunculuk teklifi almıştım. Ama reddettim. Çünkü hiç bilgim, eğitimim yoktu.”

Eğitim hayatı:  Koç Özel Lisesi’ni bitirip, New York’ta Rensselaer Politeknik Enstitüsü’ne başladı. 3. sınıfta Makine Mühendisliği Bölümü’nü yarıda bırakıp Türkiye’ye dönerek Müjdat Gezen Sanat Merkezi Konservatuvar Tiyatro Bölümü’nde eğitim aldı.

Hayatının dönüm noktası: Babasının beklenmedik ölümü ve şirketin işleri yüzünden Amerika’dan dönmek zorunda kalması hayatının akışını değiştirdi.  “Ne de olsa ailenin tek erkeği ben kalmıştım. Ama ertesi yıl şirketle ilişiğimi kestim, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’ne girdim. 4 yıllık eğitimin sonunda 2006’da mezun oldum. Ama bazı arkadaşlarıma göre hem sektörel, hem genel kültür, hem de kilometre açısından gerideydim. Kendimi yetiştirmem, diğer öğrencilerle aramı kapatmam gerekiyordu. Bu isteğim de BKM Mutfak’ta gerçekleşti. Sınıf arkadaşlarım Umut Kurt ve Ezgi Mola, BKM Mutfak’taydı. Umut’un aracılığıyla tanıştım Yılmaz Erdoğan’la. ‘Yeni oluşum için sen bir gel’ demesiyle başladı ‘Çok Güzel Hareketler Bunlar.’ Müjdat Gezen Sanat Merkezi beni oyunculuğa, BKM ise sahne ve yazıya hazırladı. BKM süreci bana nefis bir sahne kalitesi kattı.

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına 2006 yılında, ‘Hatırla Sevgili’ dizisiyle başladı.

Hangi proje ile parladı? ‘Çok Güzel Hareketler Bunlar’ programında yazıp oynadığı skeçlerle dikkatleri üzerine çekti.

Düşünce yapısı: Mesleğini bırakıp oyunculuğa yöneldiği için hiç pişman olmadı ancak mesleğinin oyunculuğuna katkısının olduğunu düşünüyor. “Hiç pişmanlığım yok. Makine mühendisliği eğitimindeki devamlı matematik ve geometri ile ilgili bir şeyler yapmak oyun yazıp sahnelemeyi bambaşka bir keyif haline getiriyor. Çünkü sahnelediğimiz şey bulunduğu yapıya göre bir geometrik şekil. O geometri içinde oyun yazıp onun açılarını kurmak aslında mühendislikle alakalı. Yarım bıraktığım eğitim şu anda kendi mesleğimi yapmamda daha büyük bir artı sağlıyor.”

İlk sinema filmi: Ahmet Yılmaz- Kamil Aydın / Kutsal Damacana

Hayata bakışı: Kaderci birisi değil, hayatı akışına bırakıyor. “Hayat bana ne sunuyorsa en iyisini yapmak üzerine bir felsefem var. Dolayısıyla, hayat bana plan yapmamayı öğretti. Zaten plan yapmasını da pek sevmem. Geleceği olmayan bir meslek seçerek kumar oynadım. Kız kardeşim de öyle. O da sinema filmleri üzerine moda tasarımı yapıyor. Çünkü böyle mutlu.”

İş hayatına bakışı: Oyunculuk mesleğinin tanınmak ve para kazanmak için yapılmaması gerektiğini düşünüyor. “Bu, tanınmak ya da para kazanmak için yapılmaması gereken bir meslek. Para ve şöhret, yan unsurlar. Her başarı beraberinde mutluluğu ve başka bir çıtayı getirir. Topluma oynamam ben. Olmadığım gibi görünen bir adam değilim. Tiyatro ve sinema benim için önemli. Sinema öyle ‘zart’ diye yazılıp çekilen bir şey değil. Ben oturduğum her yerde bir şeyler yazar, kenara atarım. Sinema, demlenerek yapmak istediğim bir şey. Bu sektör ‘Asmalı Konak’ öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılıyor. ‘Asmalı Konak’tan önce oyunculuğu çok fazla ciddiye almayan, ‘Kızım asla oyuncu olamaz’ diyen kişiler, diziden sonra ‘Benim çocuğum da, ben de oyuncu olayım’ dedi. Bu yola kendini adamış herkese saygım var. Yalnız oyunculuğu bir meslek gibi değil de, alelade yapılacak bir iş gibi görenler var ki, onlara hiçbir şekilde tahammülüm yok. Çok yakışıklı ve komiksin diye oyuncu olmazsın. ‘Oyunculuk için mış gibi yapma sanatıdır’ denir. Bizde sektörün kendisi mış gibi.”

Kariyer planı: Komedi oyuncusu olarak anılmaktan memnun olsa da daha fazla drama da rol almayı istiyor. “BKM’de yaptığımız işle bana ‘komedyen’ dediler. Oysa komedyen ve komedi oyuncusu arasında fark vardır. Ben son üç projesinde komedi oynayan bir oyuncuyum. Kişisel hedeflerim arasında drama yapmak var. Ama komedide de çok mutluyum. Dramanın temposu da, disiplini de komediye göre çok daha farklı. Ağlatmak güldürmeye göre daha kolaydır. Dramalarda izliyoruz, bir kapının açılması heyecan durumuna ve sahnenin önemine göre 15 dakika sürebilir. Komedide o kapı hemen açılıp olayın hemen yaşanması gerekir.”

Aşka bakışı: “İlişki dediğin şey de; arama mecburiyeti gibi şeyler oluyor. Monotonluk yerleşiyor. Ama âşıkken sevgilini göreceğin gün saçın başın, üstünün nasıl göründüğünü önemsiyorsun. İşe geç kalsan bile umurunda olmuyor ve sevgilinle kahvaltı ediyorsun.”

En büyük tutkusu:  Deniz ve tekne tutkusu var. “Bebekliğimden beri en büyük tutkum deniz ve tekne. Denizin üzerinde olmak başka bir huzur veriyor insana. Kavga, gürültü ve stresten uzak olursun. İşim olmadığında çoğunlukla teknemde zaman geçiririm.”

TELEVİZYON DİZİLERİ

2006- Bir Demet Tiyatro

2006- Hatırla Sevgili

2007 – Ertelenmiş Hayatlar

2008- Sınıf

2008 – Çok Güzel Hareketler Bunlar / Murat

2011 Aşağı Yukarı Yemişlililer / Serhat

2012- Düşman Kardeşler / Ahmet

2013- Salih Kuşu / Somuray

2013 – Galip Derviş / Niyazi Durna

2014- Kadim Dostum

2015 – Eğlendirme Dairesi

2020- Kafa Doktoru/ Joker Hakkı

SİNEMA FİLMLERİ

2007 – Kutsal Damacana / Sarp

2009 – Neşeli Hayat

2010 – Çok Filim Hareketler Bunlar / Boracan

2016 – Müthiş Bir Film / Vahi

2017- Biz Size Döneriz / İşveren

TİYATRO OYUNLARI

2018- Gloria / Oyuncu

2018- Bülent Beyin Hikayesi / Yönetmen

2017- Tac’ın Nöbetçileri / Oyuncu

2015- Eğlendirme Dairesi / Oyuncu

2015- Buyur Bi’De Burdan Bak / Yazar

SESLENDİRME YAPTIĞI YAPIMLAR

2012- Yenilmezler / Clint Barton (Hawkeye)

2015- Yenilmezler: Ultron Çağı / Clint Barton (Hawkeye)

2016- Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı

2019 – Avengers: Endgame /  Jeremy Renner