T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ın desteğiyle Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 32. Ankara Film Festivali’nin heyecanla beklenen ödülleri sahiplerini buldu. CerModern’de gerçekleşen ve sunuculuğunu Ünsal Ünlü’nün yaptığı gecede Ulusal Uzun, Belgesel ve Kısa Film Yarışmaları’nın kazananları belli oldu.
Ulusal Uzun Film Yarışması’nda En İyi Film Ödülü Emre Kayiş’in “Anadolu Leoparı” filmine verilirken; En İyi Yönetmen Ödülü “Çatlak” filmiyle Fikret Reyhan’a, Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film Ödülü ise Çağıl Bocut’un yazıp yönettiği “Sardunya” filmine verildi.
Yarışmada Aslı Akdağ imzalı “Bekleyiş” En İyi Belgesel, Can Merdan Doğan’ın yönettiği “Stiletto” da En İyi Kısa Film seçildi.
“Festivallerin, sinema, tiyatro ve konser salonlarının ‘hayat devam ettikçe’ yaşayacaklarına inanıyoruz”
Festival adına kapanış konuşmasını Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Başkanı İrfan Demirkol yaptı ve şunları söyledi: “Türkiye’de ilk Covid 19 vakası Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandığında, 11 Mart 2020’den bugüne hayatımızda çok şeyler değişti. Pek çok yakınımızı kaybettik. Korku ve tedirginlikle evlerimize kapandık. Her şey online, her şey çevrimiçi oldu. Artık, festivallerin, tiyatroların, sinemaların, konserlerin yüz yüze yapılamayacağı, bundan böyle, insanların, filmleri, müziği, tiyatroyu, operayı evlerindeki konforla dijital platformlardan izleyecekleri öngörülüyordu. Biz buna hiç inanmadık. Dünya savaşlarını, göçleri, salgınları, Televizyonun icadını, Video, CD, DVD ve korsan çılgınlıklarıyla baş eden sanat etkinliklerinin pandemiyi de başarıyla atlatacağına inandık. İşte bu festivalleri, insanların artık arkadaşlarını özlediğini, filmleri, tiyatro oyunlarını, konserleri hep birlikte izlemek istediklerine tanık olduk. Özellikle elinden cep telefonunu düşürmeyen ve artık salonlara gitmeyeceği öngörülen Z kuşağının bu festivalde salonları doldurduğunu gördük. Dolu dolu salonlarda gördük ki, artık festivaller, sinema, tiyatro ve konser salonlarının “hayat devam ettikçe” yaşayacaklarına inanıyoruz.”
En İyi Film “Anadolu Leoparı”
10 filmin yarıştığı Ulusal Uzun Film Yarışması’nın akademisyen ve medya sanatçısı Andreas Treske, sanat yönetmeni Meral Efe Yurtseven, oyuncu Selen Uçer, yönetmen Seren Yüce ile yazar ve yönetmen Vecdi Sayar’dan oluşan Ulusal Uzun Film Yarışması Jürisi, “Tarifi güç bir olguyu, zamanın dışına itilmişliği, yalnızlaşmayı, yıkıcı dönüşümün benliği anlamsızlaştırmasını incelikle anlatabilme ve doğanın yitimini kurduğu güçlü metaforla nazikçe birleştirebilme becerisinden dolayı,” “Anadolu Leoparı” filmini En İyi Film seçti.
50 bin TL değerindeki En İyi Film Ödülü’nü kazanan Emre Kayiş’in yönettiği “Anadolu Leoparı”filmindeki performansıyla Uğur Polat En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne, İpek Türktan En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görüldü.
“Anadolu Leoparı” filmi aynı zamanda Nick Cooke’a da En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü kazandırarak geceden 4 ödülle ayrıldı.
“En İyi Yönetmen” Fikret Reyhan, SİYAD Ödülü “Çatlak”a
Ankara Film Festivali En İyi Yönetmen Ödülü ise “Çatlak” filmiyle Fikret Reyhan’a verildi.
Sinema yazarları Ali Can Sekmeç, Ali Ulvi Uyanık ve Coşkun Çokyiğit’ten oluşan jüri tarafından belirlenen Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülü de “Türk aile yapısına içten bakışı, kısıtlı mekanları olgun bir sinematografi ile perdeye aktarışı ve hikâyesini kusursuz bir tartımla anlattığı için oy birliğiyle,” Fikret Reyhan’ın “Çatlak” filmine verildi.
Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film “Sardunya”
Festivalin kurucusu Mahmut Tali Öngören adına verilen En İyi İlk Film Ödülü’nü bu yıl, Çağıl Bocut’un yazıp yönettiği “Sardunya” adlı film kazandı. Jüri kararında, “En İyi İlk Film ödülünü bireyin varoluşuna kadın perspektifinden yeni bir bakış açısı kazandırması ve yaşam gerçeklerini samimi bir yorumla sunması nedeniyle Çağıl Bocut’un “Sardunya” filmine vermeyi kararlaştırdı,” dendi.
Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü “Sen Ben Lenin”e!
Tufan Taştan ve Barış Bıçakçı senaryosunu birlikte yazdıkları “Sen Ben Lenin” filmi ile Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü’nün sahibi oldular.
Sercan Sezgin, Ferit Karahan ve Hayedeh Safiyari “Okul Tıraşı” ile En İyi Kurgu Ödülü’nün sahibi olurken, “Okul Tıraşı” filmindeki performansıyla Ekin Koç, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’ne ise “Lacivert Gece” filmindeki rolüyle Güliz Gençoğlu layık görüldü.
Erdem Tepegöz imzalı “Gölgeler İçinde” filmiyle Greg Dombrowski En İyi Özgün Müzik Ödülü’ne, Armen Ghazaryan En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’ne layık görüldü.
En İyi Belgesel ”Bekleyiş”
Belgesel yönetmeni Güliz Sağlam, belgesel yönetmeni Mustafa Ünlü ile akademisyen Özgür Yaren’den oluşan jürinin değerlendirmeleri sonucunda 11 filmin yarıştığı Ulusal Belgesel Film Yarışması’nın birincisi Aslı Akdağ’ın “Bekleyiş” adlı belgeseli oldu. 20 bin TL değerinde En İyi Belgesel Film Ödülü’nün sahibi olan “Bekleyiş”in ödül gerekçesinde, “32. Uluslararası Ankara Film Festivali En İyi Belgesel Ödülü’nü, günlük filmi formundan yola çıkarak hayatına dair verdiği kararın hikayesini erkek egemen sistemin sorgulandığı bir anlatıya dönüştürürken, hem kamera önünde hem de kamera arkasında cesaret ve samimiyetle yer alarak, evrensel bir sinema dili ve akıcı bir kurgu ile perdeye taşıyan Aslı Akdağ’ın “Bekleyiş” filmine vermeye karar verdik,” denildi.
“Stiletto” En İyi Kısa Film
Ulusal Kısa Film Yarışması’nda yarışan 15 filmi değerlendiren jüri üyeleri oyuncu Alican Yücesoy, senarist ve yönetmen Banu Sıvacı ile senarist, yönetmen Müfit Can Saçıntı 10 bin TL değerindeki En İyi Kısa Film Ödülü’ne Can Merdan Doğan’ın yönettiği “Stiletto” filmini layık gördü. Jüri gerekçeli kararında ise şunlar söylendi: “Biz jüri olarak kısa filmin uzun metraja giden yolda bir basamak gibi görünmesini doğru bulmuyoruz. Kendi başına bir tür olduğuna inanıyoruz. Nasıl bir şiiri roman yapamıyorsak veya bir romanı kısaltıp şiir yapamıyorsak kısa filmi de uzun metrajın kısa versiyonu olarak görmüyoruz. Bu anlayışımıza senaryosuyla, çekimiyle, oyunculuğuyla bütünüyle uyduğunu düşündüğümüz, toplumdaki cinsiyetçi ön yargıları güçlü bir mizahi dille sorgulatan “Stiletto” kısa filmi 32. Ankara Film Festivali’nin En İyi Kısa Filmi olarak oy birliğiyle seçilmiştir.”
ÖDÜLLER
Ulusal Uzun Film Yarışması
En İyi Film Ödülü
Anadolu Leoparı – Emre Kayiş
Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film Ödülü
Sardunya – Çağıl Bocut
En İyi Yönetmen Ödülü
Fikret Reyhan – Çatlak
Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü
Barış Bıçakçı, Tufan Taştan – Sen Ben Lenin
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü
İpek Türktan – Anadolu Leoparı
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü
Uğur Polat – Anadolu Leoparı
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü
Güliz Gençoğlu – Lacivert Gece
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü
Ekin Koç – Okul Tıraşı
En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü
Armen Ghazaryan – Gölgeler İçinde
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü
Nick Cooke – Anadolu Leoparı
En İyi Kurgu Ödülü
Sercan Sezgin, Ferit Karahan, Hayedeh Safiyari – Okul Tıraşı
En İyi Özgün Müzik Ödülü
Greg Dombrowski – Gölgeler İçinde
SİYAD En İyi Film Ödülü
Çatlak – Fikret Reyhan
Ulusal Belgesel Film Yarışması
En İyi Belgesel Film Ödülü
Bekleyiş – Aslı Akdağ
Ulusal Kısa Film Yarışması
En İyi Kısa Film Ödülü
Stiletto – Can Merdan Doğan