TelevizyonGazetesi.com / Detay – Masumiyet dizisine de konu oldu, üzerinden yıllar geçse de değeri eksilmedi! Fox TV ekranlarının sevilen dizilerinden birisi olmayı başaran Masumiyet, ikinci bölümü ile dün akşam ekrandaki yerini aldı. Dizinin reytinglerinin iyi gelmesi sevindiriciydi… Tutacağına yönelik önemli bir işaret de hem sosyal medyadaki çok olumlu izlenimler hem de iki haftadır iyi gelen reytingler oldu.
Hülya Avşar, Deniz Çakır ve Mehmet Aslantuğ’u başrolde buluşturan dizinin hikayesi kadına şiddete yönelik önemli vurgularla dolu…Bu vurgulardan birisi de yılların eskitemediği “Kadının Adı Yok” isimli eser oldu… Kadınları aldatma ve kadına şiddet üzerine kurulan hikayesiyle Masumiyet, ekranda bir misyon de üstleniyor. Kadına şiddetin farklı yüzlerini göstererek toplumda farkındalık yaratmaya da başlayan dizide Duygu Asena’ya yer verilmesi de önemli bir detaydı…
Deniz Çakır’ın canlandırdığı Bahar karakteri, İlayda Alişan’ın hayat verdiği kızı Ela’ya doğum günü hediyesi aldı… Milliyet Cadde yazarlarından Sina Koloğlu, bu sahneyi köşesine taşıdı ve diyaloglara da yer vererek şöyle yazdı:
Ela: “Kitap yani. Hediye paketi bile yapmamışsın. Eski zaten. ‘Kadının Adı Yoktu’. Tanıdık geldi. Feminist kadın değil mi anne?”
Bahar, “Çok güçlü önemli bir kadın yazardı. Ben liseyi bitirdiğimde okumuştum. Sen karnımdayken. Eski yani ama derdi hiç eskimedi. Sert bir kitaptır, beni çok sarsmıştı.”
Ela kitabı masaya doğru fırlattı. Aynaya döndü, “Bir fön mü çektirsem?” Kitabı kızına hediye eden anneyle kızının hayatları da ne tesadüf romanın adı gibiydi…”
O sahneyi aşağıdan izleyebilirsiniz. Kitap hakkında bir dönem yasaklama kararı verildiğini biliyor muydunuz?
Duygu Asena’nın imzasını taşıyan Kadının Adı Yok isimli kitap 1987 yılında yayınladı. Kısa sürede büyük ilgi gördü. 1 yıl daha bitmeden 40 baskı yaptı ve geniş bir okuyucu kitlesine ulaştı.
Kitabın filmi de yapıldı, gişe rekoru kırması tesadüf değildi. Bir ara Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulundu ve bu nedenle de kitabın satışı yasaklandı.
Hukuk mücadelesi başlatan Duygu Asena, davayı kazandı ve kitabını aklamayı başardı. Kadının Adı Yok toplamda 53 baskıya ulaştı.
Kitap yurt dışında da ilgi gördü. Almanya, Hollanda ve Yunanistan’da yayınlandı ve kısa sürede de ilk baskılar tükendi.
Kitabın bir de devamı niteliğinde olan Aslında Aşk Da Yok basıldı ve yine büyük ilgi gördü. Bu kitap da 36 baskı yaptı ayrıca Almanya, Hollanda ve Yunanistan’da yayımlandı.