Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Serenay Sarıkaya Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Serenay Sarıkaya Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Serenay Sarıkaya, 1 Temmuz 1991 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Türk dizi, sinema oyuncusu ve model.

Adı: Serenay Sarıkaya
Doğum Tarihi: 1 Temmuz 1991
Doğum Yeri: Ankara
Boyu: 1.75 m.
Kilosu: 55 kilo
Burcu: Yengeç
Göz Rengi: Kahverengi
Saç Rengi: Kumral
Annesi: Ümran Sarıkaya
Babası: Mustafa Sarıkaya
Kardeşleri: Tek çocuk
Instagram: https://www.instagram.com/serenayss/
Evcil Hayvanları: Köpeği var.

blank

Ailesi: Ankara’da doğdu. Bir süre ailesiyle Antalya’da yaşadı. Yedi  yaşındayken anne ve babası ayrıldı. Babasının başka bir evlilik yapması üzerine annesiyle birlikte İstanbul’da yaşamaya başladı. Yanında babası olmadan büyüdü. “Bir kız çocuğunu, hele ki gelişim aşamasında baba faktörü bu kadar önemliyken, babasız büyütmek büyük olay. Annem benim  yol arkadaşım. Aramızda çok az yaş farkı var. Anneden çok daha öte bir şey benim için. Babamla da imkan oldukça sürekli konuşuyor, görüşüyoruz. Ama yanımda hep annem vardı. Ben düştüm o beni kaldırdı, o düştü ben onu kaldırdım. “

Çocukluk yılları: Çocukken oyuncu olmayı düşünmüyordu modellik yapmayı istiyordu. Uzun süre voleybol oynadı, bir dönem basketbolla ilgilendi ve bir sürede tenis oynadı. Oyunculuğa başlamadan önce latin danslarıyla da ilgilendi. 15 yaşındayken Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen Avrupa Gençler Güzellik Yarışması’na katılarak Jüri Özel Ödülü’nü aldı sonrasında da oyunculuk kariyerine başladı.

Eğitim hayatı: Lise eğitimini Antalya Saime Salih Konca Lisesi’nde tamamladı. Üniversite okumadı.

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına, 2008 yılında ‘Peri Masalı’  dizisiyle başladı.

Hangi proje ile parladı? ‘Lale Devri’ dizisinde canlandırdığı ‘Yeşim Taşkıran’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Kişilik özellikleri: Tez canlı, inatçı, samimi, doğal.

Düşünce yapısı: Evrene karşı gelmeyi sevmiyor. Kendini akışa bırakmayı tercih ediyor. “Evrene kendimi full açmış durumdayım. Başıma gelen kötü bir şeyse, benim bundan almam gereken bir ders var diye düşünüyorum. O yüzden akışa engel olmam, değiştirmeye çalışmam. ‘Dur ve buradan bir ders çıkar’ derim kendime. Eğer başıma iyi bir şey gelirse, bu benim ödülümdür diyorum. O yüzden yaşadığım şeylere bunu yaşamam gerekiyormuş gözüyle bakıp kabul ediyorum. Evren de bana bu nedenle iyi davranıyor gibi hissediyorum.”

Mutluluk kaynağı: Hayranlarının ilgisinden mutluluk duyuyor ve onlar için iyi bir rol model olmaya çalışıyor. “Bu kadar genç bir kitleye hitap ettiğim için sorumluluklarım olduğuna inanıyorum. Pervasız olmam mümkün değil. İstiyorum ki onların hayatında bir farkındalık yaratabileyim. O yüzden kendi hayatımı güzel ve düzgün yaşamaya çalışıyorum. Çünkü ben ne yapsam onların nezdinde bir yansıması oluyor. Ne giysem, neyi tercih etsem ya da nereye gitsem. Dolayısıyla seçtiğim şeylerin onlara örnek olmasına gayret ediyorum.”

İlk sinema filmi: Şahin Alparslan/ Şaşkın

Hayata bakışı: Hayat mottosu; ‘Eğer bir şeyi başarabileceğinize inanıyorsanız asla inancınızı kaybetmeyin ve umutlu olun.’ Bütün saflığıyla bir şeyi kovalarsa karşılığında hep güzel şeyler geleceğine inanıyor. Çok hırsı sevmiyor. “Her şeyin hızından o kadar çok korktum, her saniyenin ve anın tadını o kadar çıkartmak istedim ki, öyle bir savunma mekanizması geliştirmiş olabilirim. İçime dönüp, sakin kalarak her şeyin gerektiği gibi ilerlediğine inanıyorum. Evrene bir şeyi teslim edince o senin için doğru yolu buluyor. Ona inanıyorum. Bunun için bir totem defterim var. İstediğim bir şeyi o deftere sayfalarca yazıyorum! Bu defteri İstanbul’a ilk taşındığım zamanlarda tutmaya başlamıştım. Çünkü piyasaya bodoslama girmiştim ve ne yapacağımı çok iyi bilmediğim endişeli, kayıp bir dönem yaşıyordum. Annemle sabahtan akşama kadar İstiklal Caddesi’ndeki bir kafede oturup sadece çay içerek “Ne olacak?” diye düşündüğümüz bir dönemdi.  ‘Limon Ağacı’ dizisi yeni bitmişti. O diziden sonra uzun süre bir işim olmadı. Beş-altı ay İstanbul’da belirsiz bir dönem geçirdim. İşte tam da o zaman bu defteri tutmaya başladım. Çok istediğim şeyleri yazdığım bir defter. Mesela ‘Lale Devri’nde oynarken Ay Yapım’ın işlerinde yer almayı çok istiyordum. Ay Yapım’ı da deftere yazmıştım ‘Çok istiyorum’ diye. Ondan önce ise Mavi kampanyasıyla ilgili çok şey yazdım. Öyle ki ertesi gün menajerim Ayşe Barım’ı arayıp, ‘Ya Ayşe, bir jean markasıyla ben çok yakışmaz mıyız? Böyle bir şey neden yapamıyoruz? Çok istiyorum’ demiştim.”

blank

İş hayatına bakışı: Hayatı boyunca oyunculuk kadar onu heyecanlandıran başka bir şey olmadı. Oyunculuğu yapmaya başladığı ilk an ‘Bunu hep yapmam lazım!’ dedi. “Çok erken yaşta bu sektöre atılmam, annemle babamın ben küçükken boşanması, annemle benim kendimizi var etme çabamız. Tüm bunlar beni çabuk olgunlaştırmış olabilir. İlk paramı kazandığımda 15 yaşımda filandım. O zamandan bu zamana olabildiğince ben göğüsledim evin yükünü. Dolayısıyla insan çarpa çarpa düzeliyor ve çabuk büyümek durumunda kalıyor.  Peki mutsuz muyum? Asla! Yaşamak istediğim her şeyi yaşadım. Çok gezdim, eğlendim, gençliğimi de yaşadım. bunların toplamı bugünkü beni yarattı. Mutluyum ve barışığım kendimle.  Genç bir oyuncu olarak insanlardan beslenmem, onları sürekli gözlemlemem çok önemli. Olabildiğince keşfetmeyi çok seviyorum. Vaktim varsa hiç üşenmem, Paris’te gün boyu bir kafede yazıp çizer ve sonra ülkeye geri dönerim.”

Kariyer planı: Mesleğinde ve kariyerinde dengeyi koruyabilmek için çaba harcıyor. “Oyunculuk çok şey getirdiği gibi götüren de bir meslek ve kişi bazen kendini unutup özünü kaybedebiliyor. Bambaşka karakterler canlandırırken insanlar sizi öyle görüyor ve bir süre sonra siz de kaybolabiliyorsunuz. Kendinizi gerçeklikte, anda tutabilmek zor. Ben bu dengeyi korumak için uğraşıyorum. Benim amacım geçici bir popülarite yakalamak değil. Mesleğimi o kadar çok seviyorum ki; mesleğimle var olabilmek ve kalıcı olmak istedim. Hep bunun için çalıştım. Hayallerimi hep çok büyük tuttum. Mesela bundan 10 sene önce yaptığım bir röportajda artık kendime nasıl güvenmişsem, ‘10 sene sonra zirvede olacağım’ demişim. O anlamda hep hayal kuran ve hiç sınır koymayan bir tavrım oldu. Çünkü kendime çok inandım, ayrıca bana çok inanan bir annem vardı.”

Albüm çıkarmayı düşünüyor mu? ‘Medcezir’ dizisiyle beraber çok güzel şarkı söylediği gündeme geldi. Ama uzun vadede müzikle ilgili bir kariyer planlaması yok. “Açıkçası müzikle ilgili hiçbir şey planlamadım. Şarkı söylemeyi çok seviyorum ama hep böyle proje kapsamında kaldı.’Medcezir’den önce ‘Lale Devri’nde de söylemiştim. O formülü bende biraz sevdiler. İki dizide de üst üste öyle bir yol açtılar. Dizide şarkı söylemek hoşuma gidiyor ama bu başka bir şeye dönüşür mü çok bilemiyorum. Şimdilik tadında kalmasını seviyorum.”

Hobisi: Yazıyor, eski Türk filmi müziklerini dinlemeyi çok seviyor plak koleksiyonu var. “Totem defteri dışında bir günlük, bir de şiir defterim var. Üç ayrı defter var yani! Ne zaman eserse o zaman yazıyorum. Kendimi bazen çok dolmuş hissediyorum. Bu enerjiyi bir yere aktarmam gerekiyor. Yazmak beni çok rahatlatıyor. Sık sık yazıyorum. Hatta yazmaya bir yerlere gidiyorum. Hiç kimsenin olmadığı yerlere. Bu konuda biraz eski kafalıyım. Öyle ki eski Türk filmi müziklerini dinlemeyi çok severim mesela. Binlerce plağım var. Ajda’lar, Sezen’ler, Zeki Müren, Müzeyyen Senar. Hep böyle nostaljiyi tercih eden biriyim.”

Sosyal medya ile arası nasıl? Sosyal medya kullanımının insanları birbirinden uzaklaştırdığını, iletişimi böldüğünü ve kapalılaştırdığını düşünüyor. “Keşke hâlâ mektupla haberleşiyor olsak! İşim gereği bir şekilde sosyal medyanın içinde olmak durumundayım. Fanlarla iletişim içinde olmayı da seviyorum. Bir yol gibi düşünüyorum sosyal medyayı. Ama bir yandan herkes sosyal medyanın ardına gizlenip vahşileşiyor. Ben teker teker yorum okuyan biri değilim. Kaldı ki herkes beni sevmek zorunda hiç değil. Herkesi ciddiye alarak bir hayat inşa etmek zaten mümkün değil.”

Modu düştüğünde ne yapar? Müzik dinlemek ona çok iyi geliyor. Modu düştüğü anda sevdiği bir şarkıyı duyarak rahatlatabiliyor. “Bunun haricinde biraz çikolata düşkünlüğüm var. Çekimde hafiften enerjim düşer gibi olduğunda bunlara başvuruyorum. Spor yapmayı çok seviyorum. Spor kesinlikle beni çok rahatlatan bir şey. Bazen çok yoğun bir çalışma temposunda olsam, hiç vaktim olmasa bile evde birkaç hareket yapıyorum ve gerçekten tazelenmiş hissediyorum.”

blank

Formunu nasıl koruyor? Yoga yapmaktan çok zevk alıyor. Daha çok küçük salon sporları yapmayı, koşmayı, yürümeyi, yüzmeyi seviyor. “Sporun bir sürü dalıyla ilgileniyorum aslında. Küçüklüğümden beri cildime çok iyi bakarım, annem bana öyle bir alışkanlık kazandırdı. 15 yaşımdan beri tonikle, peelingle cilt temizlerim. Yoğun dönemlerimde ayda bir cilt bakımına giderim. Sağlıklı beslenen biriyim. Suyumu çok güzel tüketirim, gerçekten güzel şeyler yerim. Bunun cildime yansıdığını düşünüyorum.”

TELEVİZYON DİZİLERİ

2008 -Peri Masalı /Talya

2008 -Limon Ağacı /Peri

2008/2010-Adanalı /Sofia Dikkaya

2010- Yer Gök Aşk / Yeşim Ilgaz

2010/2011-Lale Devri /Yeşim Taşkıran

2013/2015-Medcezir/Mira Beylice

2017/2018-Fi /Duru Durulay

TELEVİZYON FİLMLERİ

2006 -Şaşkın /Itır

2008-Plajda /Aslı

2011 -Hoşçakal /Sarah (Kısa Film)

2013-Behzat Ç. Ankara Yanıyor / Melisa

2016 -İkimizin Yerine /Çiçek

2020-Bergen: Acıların Kadını /Bergen

TİYATRO OYUNLARI

2019 -Alice Müzikali /Alice

ÖDÜLLERİ

2010-Miss Turkey /2.lik

2013 -Elle Style Ödülleri/En Stil Saç /Medcezir

2014 -Karadeniz Teknik Üniversitesi Ödülleri /En İyi Kadın Oyuncu

2014- 13.Magazinci.com Ödülleri /En İyi Kadın Oyuncu

2014- İstanbul Teknik Üniversitesi Ödülleri /En İyi Kadın Dizi Oyuncusu

2014- Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ödülleri /En İyi Kadın Oyuncu

2014- 3.Kristal Fare Medya Ödülleri /En İyi Kadın Oyuncu

2014- 41.Magnum Altın Kelebek Ödülleri /En İyi Kadın Oyuncu

2014- 5.Ayaklı Gazete TV Yıldızları Ödülleri/ En İyi Drama Dizisi Kadın Oyuncusu

2014- GQ Türkiye Men Of The Year Ödülleri / Yılın Kadını

2014- 5.İMK Sosyal Medya Ödülleri /En İyi Kadın Oyuncu

2015 -13.YTÜ Yılın Yıldızları Ödülleri /En Beğenilen Kadın Dizi Oyuncusu

2015- 5.Engelsiz Yaşam Vakfı Ödülleri/Yılın En İyi Kadın TV Oyuncusu

2015- 1.Türkiye Gençlik Ödülleri /En İyi Kadın Oyuncu

2015- Arel Üniversitesi 4.Medya ve Sanat Ödülleri /En Beğenilen Kadın Dizi Oyuncusu

2015- Ege Üniversitesi 4.Medya Ödülleri /En İyi Kadın Oyuncu

2015- Kayahan Medya ve Sanat Ödülleri /Yılın En İyi Kadın Oyuncusu

2015- MGD 21.Altın Objektif Ödülleri /En İyi Drama Kadın Oyuncusu

2015- 6.Quality of Magazine Dergisi Ödülleri /En Quality Kadın Oyuncu

2015- 42.Pantene Altın Kelebek Ödülleri /En İyi Kadın Oyuncu

2017 -24.İTÜ EMÖS Başarı Ödülleri / Yılın En Başarılı Kadın Film Oyuncusu /İkimizin Yerine

2017- 12.İTÜ Makinistanbul Medya, Sanat ve Spor Ödülleri /Yılın Kadın Film Oyuncusu

2017- 4.Mersin Altın Palmiye Ödülleri /Yılın Kadın Sinema Oyuncusu

2017- 7.Engelsiz Yaşam Vakfı Ödülleri / Yılın En İyi Kadın Oyuncusu/ Fi

2017- 6.Fashion TV Moda Ödülleri /Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu

2017- 6.Ayaklı Gazete Ödülleri /En İyi Kadın Oyuncu

2018 -16.YTÜ Yılın Yıldızları Ödülleri /En Beğenilen Kadın Dizi Film Oyuncusu

2018- 12.GSÜ EN Ödülleri /    En İyi Kadın Dizi/Sinema Oyuncusu

2018- Marketing Türkiye Yıln Cool Markaları /En Cool Kadın Marka Yüzü

2018- 30.Kristal Elma Ödülleri /Serenay Sarıkaya ft. Jabbar

2019-MEF Okulları /Fark Yaratanlar Ödülü

2020 -18.YTÜ Yılın Yıldzları Ödülleri /Yılın En Beğenilen Kadın Tiyatro Oyuncusu /Alice Müzikali

2020- 8.Ayaklı Gazete TV Yıldızları Ödülleri /Yılın En Beğenilen Kadın Tiyatro Oyuncusu

2020- 6. Altın 61 Ödülleri / Yılın En Beğenilen Kadın Tiyatro Oyuncusu