Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Şevval Sam Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Şevval Sam Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Şevval Sam, 11 Kasım 1973 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Türk dizi, sinema oyuncusu ve müzisyen.

Adı: Şevval Sam
Doğum Tarihi: 11 Kasım 1973
Doğum Yeri: İstanbul
Boyu: 1.65 m.
Kilosu:  57 kilo
Burcu: Akrep
Göz Rengi: Mavi
Saç Rengi: Açık Kahverengi
Annesi: Leman Sam
Eski Eşi: Metin Tekin
Çocuğu: Tarık Emir Tekin
Kardeşleri: Şehnaz Sam
Instagram: https://www.instagram.com/sevvalsam/
Evcil Hayvanları: Beş tane kedisi var.

Şevval Sam Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 9

Ailesi: Ünlü sanatçı Leman Sam’ın kızı. Bir kız kardeşi var. 1993-1999 yılları arasında Beşiktaş’ın efsane futbolcularından Metin Tekin ile evli kaldı ve bu evliliğinden Tarık Emir adlı bir oğlu var.    

Çocukluk yılları: Leman Sam’ın kızı olduğu için her zaman kendini şanslı hissetmiş. Annelerine, ‘Lemanne’ diyorlar. “Annem baskıcı değildi. Bizi özgür yetiştirmesinde onun baskı altında geçen çocukluğunun etkisi vardır. Bunun yanında bir ‘hayata tutunma süreci’miz oldu. En büyük ağırlığı annem taşıdı. Bizi tek başına büyüttü. İki güzel ve yetenekli kız çocuğu yetiştirmek kolay değildi. Üçümüzün de başına buyruk tarafları vardı. Hep burnumuzun dikine gittik. Evrensel değerlerimiz ve barışçı tutumumuz sayesinde şöhret ve para gibi dünyevi bazı unsurlar hayatımızda belirleyici olmadı. Başta annem olmak üzere tek başına birey olmayı becermiş üç güçlü kadın, hatta cinsiyetin de ötesinde üç güçlü yapı olduk.”

Eğitim hayatı: İlk ve ortaokulu Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu’nda, liseyi İstanbul Zincirlikuyu İnsaat Teknik ve Yapı Meslek Lisesi restorasyon bölümünde okudu. Yüksek öğrenimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi grafik bölümünde tamamladı.

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına 1993 yılında rol aldığı ‘Süper Baba’ dizisi ile başladı.

Hangi proje ile parladı? ‘Aşkın Dağlarda Gezer’ dizisinde canlandırdığı ‘Kajal’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Kişilik özellikleri: Özgür, mücadeleci, çalışkan, tutkulu, doğal, samimi, doğa aşığı.

Kişisel gelişim: Hayatı boyunca öğrenme sürecinin devam edeceğini düşünüyor. “Tek bir şeyin peşinden gitmektense, öğrenmek için kendime sınır koymamayı seviyorum. Benim için dünyanın bütün dinleri, bütün felsefeleri ve ideolojileri içerisinde insan olmayı öğreten unsurlar var. Bilginin çeşitliliği ve yeni şeyler öğreniyor olmak beni iyi hissettiriyor. Bu öğrencilik hiç bitmeyecek gibi.”

Şevval Sam Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 10

Sosyal: Gece hayatını sevmiyor o anlamda çok sosyal biri değil. “Çok sosyal biri sayılmam ama hayata dair konuşabileceğim birileriyle bir arada olmak iyi geliyor. Yanında iyi hissetiklerimle beraber hayatın içinde olmayı seviyorum.”

Düşünce yapısı:  Zaman içerisinde ifade şeklini değiştirmiş, kendini daha iyi ifade ediyor. İnsanların hayatına müdahale eden, ‘Benim gibi yaşayın!’ diyen biri değil. Kimseyi de kendine benzetmeye çalışmıyor, insanların özgür alanlarına saygı duyuyor. “Bundan daha güzel de bir şey olamaz herhalde. Bedeller öderken dersler aldım. Söylediklerim ve düşüncelerimde değişim olmadı ama neyi nasıl söylediğime daha dikkat eder oldum. Duruşum aynı. Eskisi gibi sert ve negatif bir üslupla söylemiyorum bunları. Dilinizi değiştirdiğinizde kendinizi daha anlaşılır hale getirebiliyorsunuz. Daha dönüştürücü ve iyileştirici olmak mümkün.”

İlk sinema filmi: Cafer Özgül/ Martılar ve İstanbul

Aşk tanımı: Aşkın çok kişiye özel yaşanan bir şey olduğuna ve bıraktığı etkilerin kişilere göre farklılık gösterdiğine inanıyor. “Bazen bir bakıyorsunuz sizin yaşadığınızla, karşınızdakinin yaşadığı arasında uçurumlar oluyor. Siz ortak bir şey yaşadığınızı zannediyorsunuz ama o kişi aslında bambaşka bir şey yaşamış, siz bambaşka. Ben emekçi ruhlu bir insanım. Hayatta yaptığım her şeye emek veririm, kıymet bilirim. Arkadaşlarıma, anneme, çocuğuma, işime, aşkıma, kendime verdiğim emek arasında bir fark yok. Bir de her yaşın aşkı farklı oluyor. Aşkla insan büyüyor. İyi bir öğretmen aslında. Gençlikte yaşadığınız aşkla olgunluk döneminde yaşadığınız aynı olmuyor. Öte yandan her ilişkinin kendine ait bir karakteri oluyor. Bir önceki ile bir sonraki ilişki içerisindeki “siz” değişebiliyor. Yaş ilerledikçe insanın şefkat ihtiyacı artıyor ve daha çatışmalı değil daha huzurlu bir ilişki arayışında oluyorsunuz. Bu da aşk… Gözünün içine bakmak, kıyamamak, özen göstermek. Zaten özenin ne anlama geldiğini insan belli bir yaştan sonra daha iyi anlıyor.”

Hayata bakışı: Hırs ve birilerinin ayaklarına basarak bir yerlere gelmek  hayatında yok. Hayatta kötü diye bir şey olmadığına, sadece derslerin ve deneyimin bilgiye dönüştüğüne inanıyor. “Hedefinize sadece şan, şöhret para koyarsanız şımarırsınız. Hepimiz biriciğiz. İltifata kulak asan eleştiriden beli bükülen biri değilim. Hayata karşı duruşu çok net olan ve duruşu yıllarca hiç bozmamış, omurgayı hep dik tutmak için mücadele etmiş bir kadınım. Etnik ayrımcılığa karşı olduğumu, şarkılarımı barış için söylediğimi, hayvanlara ve çevreye karşı duyarlı olduğumu, adalet ve barışın bu hayattaki önceliklerim olduğunu biliyor insanlar. Genelde çok materyalist isteklerim yoktur. Hayatta en önemli şeyin sağlık olduğunu düşünürüm. Sağlığım yerinde olduğunda her türlü problemin altından kalkabilirim.

İş hayatına bakışı: Oyunculuğu çok seviyor. İnsana dair bir laboratuvar çalışması gibi görüyor. Müzik ise O’nun için bir konuşma biçimi. “Genelde sevdiğim şarkıları söylüyorum. Farklı tarzları denemek başka türlü bir keşif süreci. Hepsinin  bendeki karşılığı farklı. Dünyanın çeşitliliği benim için ilham kaynağı.”

Kariyer planı: Komediyi çok seviyor, durum komedisini, anın kendisinin komik olma halini seviyor. “Hayatın içinde komik anlar vardır, onları yakalayan bir gözün yazdığı senaryo benim için keyifli olur. Öte yandan, özgün dramatik hikâyeleri de seviyorum. Ancak, faşizan bir hikayeyi anlatacak, insanların kafasını yanlış bilgiyle karıştıracak bir projede asla yer almam.”

Gelecek Hayali: Eğer günün birinde mal mülk edinecekse, bir hayvan çiftliği olsun istiyor. O olmazsa da sağlam, güzel bir karavan. “Hiçbir yerin sahibi değilim ama her yere aidim hissini yaşamak istiyorum. Deniz kenarına çekeyim karavanı, orası benim yalım olsun, dağa çıkayım orası dağ evim olsun.”

Kaygıları: 20 yıldır et yemiyor, hayvanlara yapılan eziyeti endişe verici buluyor.  “Endüstriyelleşmeye karşı müthiş bir tepkim var. Hayvanlara yaşatılan eziyet korkunç. Kabul etmiyorum, etmeyeceğim de. İnsanların 24 saat boyunca sadece et yemeleri, bu açgözlülük nedeniyle hayvanların katledilmelerine dayanamıyorum. Ben bu ilkel, etobur, açgözlü sistemin bir parçası olmayacağım. Vejetaryenlik benim için ömürlük bir oruç kararıdır. endüstriyelleşmeye karşı başlattığım bireysel bir eylemdir. Ben bir yaşam hakları savunucusuyum. Haksızlığa uğrayan, mağdur olan ve haksız yere acı çekenlere, hak etmedikleri muameleyi görenlere çok üzülüyorum ve bunu yapanlara tahammül edemiyorum. Ağacın da yaşama hakkı var, kadının da, çocuğun da.”

Şevval Sam Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 11

Hobisi: Resim yapıyor, bir şeyler karalıyor, kendi içinde, kendi kendine yazdığı yazıları var.

Sosyal medyayla arası nasıl? Sosyal medyayı takip etmeyi seviyor. “Elime geçmeyen köşe yazılarını okuyorum. Hayvan videoları izlemeye bayılıyorum. Farkındalık yaratma açısından çok işe yarıyor sosyal medya. Zaten var olan her şey nasıl kullandığına göre işlev görüyor. Alkol de, bilgisayar da, internet de, sosyal medya da, televizyon da… Rakıya, alkole laf ediliyor ama internet alkolden daha tehlikeli olabiliyor.”

Doğa ile ilişkisi: Doğa aşığı, tabiatta  kendisini heyecanlandıran bir şeyle karşılaştığında mutlaka o anda bir durup ana odaklanıyor. “Yeni ay çıkar “Ay gördüm Allah amentü billah hayrıma hayır şerrime estağfurullah” derim, bunu da annemden öğrenmiştim. Gün doğumunda uyanırım, sabahı gördüğüm için şükrederim. Bir çiçeğin canlı rengini gördüğümde ona iyice yaklaşıp rengine doyasıya bakarım, akşam güneşini gördüğümde gözlerimi kısıp kirpiklerime yansıyan ışığın kırılmasına odaklanarak “Akşam güneşinin ışığı içime dolsun” derim.”

Neye para harcar? İhtiyacı doğrultusunda alışveriş yapıyor. İkinci el mağazalardan da kıyafet alıyor. “Bir sürü sahne kıyafetim ikinci el. Bir kıyafete onlarca para vereceğime bir barınağa bağışlamayı ya da bir çocuğu okutmayı tercih ederim.”

TELEVİZYON DİZİLERİ

1993/1998 – Süper Baba /Deniz
1996 – Feride /Feride
1999 – Aşkın Dağlarda Gezer/Kajal
2002 – Yıldızların Altında /Türkan
2002 – Karaoğlan (Ece Sultan) (TV Dizisi)
2002/2003 – Gülbeyaz /Gülbeyaz
2004 – Müjgan Bey /Müjgan- Müjdat
2005 – Çocuğun Var Derdin Var /Zeynep
2005- Yine de Aşığım /Ayşe
2006 – Yaşanmış Şehir Hikayeleri /Ece
2008 – Derman (Derman) (TV Dizisi)
2011 – Yalan Dünya (TV Dizisi)
2012 – Acayip Hikayeler /Müge
2013 – Muhteşem Yüzyıl /Konuk Oyuncu
2015 – Kara Kutu /Adalet (TV Dizisi)
2016/2017 – Bodrum Masalı /Yıldız Ergüven
2018/2020 – Yasak Elma/Ender Argun

SİNEMA FİLMLERİ

2000 – Martılar ve İstanbul /Pınar
2004 – Ziyaret / Genç Kadın (Kısa Film)
2006 – Yaşamın Kıyısında
2010 – Siyah Beyaz /Ayten
2010- Yüreğine Sor / Finaldeki Masalcı
2015 – Black Horse Memories

TİYATRO OYUNLARI

2018- Müzeyyen  (Müzikal)

ALBÜMLERİ

2006 – Sek
2007 – Istanbul’s Secrets
2008 – Karadeniz
2010 – Has Arabesk
2012 – II Tek
2013 – Tango
2015 – Toprak Kokusu

ÖDÜLLERİ

2011- Avrupa Birliği Kalite Ödülleri Kapsamında /Türk Halk Müziği Kadın Sanatçı Ödülü

2011-Ondokuz Mayıs Üniversitesi /Yılın En İyi Sanatçısı

2010-Konya Selçuk Üniversitesi “İNOVASYON ZİRVESİ” /Yılın Yenilikçi Sanatçısı Ödülü

2010-Çukurova Üniversitesi /En İyi Kadın Şarkıcı

2009-Karadeniz Teknik Üniversitesi/ En İyi Kadın Halk Müziği Sanatçısı

2009-Kral TV Video Müzik Ödülleri/ En iyi Halk Müzik Sanatçısı

2009-Yılın Halk Müziği Sanatçısı Ödülü

2009-Hürriyet Altın Kelebek /En İyi Kadın Sanatçı Ödülü

2009-Pertevniyal Lisesi En İyi Hafif Müzik Sanatçısı

2009-YEKÜV Eğitime Katkı Ödülü

2009-Toplumsal Etik Derneği Şarkıcı ve Oyuncu Ödülü

2009-36. Altın Kelebek Ödül Töreni/ En İyi Türk Halk Müziği Kadın Solist Ödülü

2007-Yıldız Teknik Üniversitesi En İyi Kadın Şarkıcı Ödülü