Origami, Japonca oru (katlama) ve kami (kağıt) kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiş ‘katlanmış kağıt’ anlamına gelen geleneksel kağıt katlama sanatıdır. TRT Çocuk ekranında yayınlanan Sürpriz Kutusu programının Oyun Hamuru bölümünü videodan izleyebilirsiniz.
Origami temelde makas ve yapıştırıcı kullanmadan kağıdı sadece katlayarak çeşitli şekiller oluşturma sanatıdır. Evet, kağıtları katlayarak farklı şekiller yapmak mümkündür. “Rüzgar Gülü” o faaliyetlerden bir tanesidir.
Kağıt katlamak ne kadar basit gibi işlem gelse de, bunu başarabilmemiz için bir çok becerimizin aynı anda yerinde olması gerekmektedir.
Kağıdı farklı yönlere çevirerek katlamak için özellikle iyi bir görsel mekânsal algının olması gerekmektedir. Aksi taktirde kağıdı anlamlı bir şekilde tutup çevirerek katlamakta zorlanma yaşarız.
Kağıdı katlayarak iz yaptırmak için parmak uçlarımızı kullanırız. Bunun için de parmak ucu gücümüzün yerinde olması gerekmektedir. Yoksa kağıtta iz bırakmak mümkün değildir.
Kağıdın üzerinde yapılmış izleri takip ederek makasla kesmek ise, özellikle el göz koordinasyonu gerektiren bir becerimizdir. Aksi taktirde çizgileri takip ederek kesmekte zorlanma yaşarız.
Dolayısıyla kağıt katlama sanatı olan origamiyi çocuğunuzla birlikte yapmak hem eğlencelidir hem son derecede geliştiricidir. Origami yapımında, aynı anda bir çok beceri gerektiği için, öncelikle çok basit bir aşamadan başlayarak, çocuğunuz başardıkça daha komplike aşamalara geçiş yapabilirsiniz.
Bu şekilde çocuğunuzun motivasyonunu göz önünde bulundurarak, daha iyi bir performans sergilemesine yardımcı olursunuz. İyi eğlenceler….
Bu aktivite esnasında – Gelişim alanları;
1. Kağıt kesmek – kesme becerisini geliştirir.
2. Kağıdı katlamak – Görsel – Mekansal algı becerimizi geliştirir.
3. Kağıdın üzerinde kat izi yapmak – parmak kontrolümüzü geliştirir.
4. Belirli bir izi takip ederek kesmek – el göz koordinasyonunu geliştirir.
5. Kağıdı dikkatlice bastırmak – parmak basınç ayarlamasını geliştirir.
6. Hamur yapıştırıcı kullanmak – dokunsal sistemimizi geliştirir.
7. Dikkat, Algılama, Hafıza, Bilgiyi geri çağırabilme, Sıralama, Organizasyon, Uygulamaya geçebilmek, Zaman yönetimi (Time management), Problem çözme, Hayal etme (canlandırma) ve Üretkenlik gibi önemli bilişsel becerileri de ayrıca teşvik eder.