Çocuklarımız faaliyet yaparken onların, zamanı anlamlı ve fonksiyonel kullanmalarını teşvik etmek son derecede önemlidir. Örneğin pet şişeyi boyadıktan sonra, kurumasını beklediğimiz sırada, başka bir işlem yapmamız, zamanı tasarruflu kullanmamızı sağlar. TRT Çocuk ekranında yayınlanan Sürpriz Kutusu programının Oyun Hamuru bölümünü videodan izleyebilirsiniz.
Peki zaman yönetimi (time management) neden önemlidir? Yaş ilerledikçe gün içindeki sorumluklarımız artmaktadır. Bu sorumlukları sırayla ve zamanında yerine getirmek, hayattaki işleyişimiz için çok önemlidir.
Zamanı iyi kullanmayı ve en az bunun kadar önemli olan sorumlukları zamanında yerine getirmeyi çocuklarımıza öğretmek için, küçük yaşta uygulanabilecek bir çok etkinlik vardır.
Çocuklarımızla yaptığımız bazı etkinliklerin içerisine belirli bir süre kısıtlaması koyabiliriz örneğin; bir kum saatini kullanarak, kum bitmeden yapılan etkinliği bitirmek gibi.
Çocuğumuz bu şekilde, sıralamalar yaparak, aşama aşama organize ederek, hedefe ulaşmaya çalışacaktır. Hedef odaklı olacaktır.
Bu yaklaşım ilerleyen zamanlarında ödevlerindeki düzenleri, odalarındaki düzenlemeleri, bir alış verişi yerine getirebilmeleri gibi hayatın içinde olan etkinliklerde önemli kolaylıklar sağlayacaktır.
Bu aktivite esnasında – Gelişim alanları;
1. Pet şişeyi boyamak – iki elin arasındaki koordinasyonu geliştirir.
2. Boyanın kurumasını beklemek – bekleme becerisini geliştirir.
3. Göz gibi küçük bir ayrıntıyı çizebilmek – dinamik kalem tutuşunu geliştirir.
4. Belirli bir şekli kesmek – el göz koordinasyonunu geliştirir.
5. Bir kağıdı kıvırmak – parmak manipülatif hareketlerini (parmakların birbirinden bağımsız hareket edebilmesi)geliştirir.
6. Dikkat, Algılama, Hafıza, Bilgiyi geri çağırabilme, Sıralama, Organizasyon, Uygulamaya geçebilme, Zaman yönetimi (Time management), Problem çözme, Hayal etme (canlandırma) ve Üretkenlik gibi önemli bilişsel becerileri de ayrıca teşvik eder.