TRT Çocuk ekranında yayınlanan Sürpriz Kutusu programının Tebrik Kartı bölümü TRT Çocuk’un Youtube sayfasında paylaşıldı. Videodan bu bölümü izleyebilirsiniz.
Bir çok faaliyette yaptığımız klasik el işleri vardır, örneğin kağıdı ortadan katlamak, kağıdı şerit şeklinde kesmek, düğmeleri yapıştırmak, kartonun üzerine çizim yapmak gibi.
Her bir becerinin önemi son derecede büyüktür. Çocuklarımız bu tür faaliyetlerle, özellikle ilerleyen dönemlerde kullanacakları becerilerinin temelini kurmaktalar.
“Tebrik Kartı” faaliyetinde, sıradan olmayan, önemi büyük bir başka yaklaşım var, oda “derinlik algısıdır”.
Tebrik kartını yaparken, hamur yapıştırıcısını kullanarak, kartın üzerinde bir derinlik katıyor oluyoruz. Bu durum faaliyetin hem daha sıra dışı hem de daha ilgi çekici olmasını sağlar.
Derinlik algımız günlük yaşamımızda çok rastladığımız bir durumdur, örneğin; yürüdüğümüzde, bisiklet kullandığımızda, scooter kullandığımızda ve merdiven iniş çıkışlarımızda vb. bu algı önem taşır.
Aynı zamanda vücudumuz ile obje arasındaki mesafeyi anlamamıza yardımcı olur. Derinlik algısında zorluk yaşan çocuklarımız genelde sakar, sık düşen, çarpan vb. çocuklarımız olur.
Çocuklarınızla birlikte derinlik algılarını geliştirecek faaliyetler yapmanız bu algıyı destekler ve geliştirir. Keyifli faaliyetler…..
Bu aktivite esnasında – Gelişim alanları;
1. Kağıdı ortadan katlamak – görsel mekânsal algıyı geliştirir.
2. Şeritler kesmek – kesme becerisini geliştirir.
3. Kurdeleyi belirli bir yere yapıştırmak – İki elin arasındaki koordinasyonu geliştirir.
4. Bir düğmeyi çiçeğinin tam ortasına yapıştırmak – el göz koordinasyonunu geliştirir.
5. Hamur yapıştırıcı kullanmak – derinlik algısını geliştirir.
6. Dikkat, Algılama, Hafıza, Bilgiyi geri çağırabilme, Sıralama, Organizasyon, Uygulamaya geçebilmek, Zaman yönetimi (Time management), Problem çözme, Hayal etme (canlandırma) ve Üretkenlik gibi önemli bilişsel becerileri de ayrıca teşvik eder.