TelevizyonGazetesi.com / Detay – Netflix platformunda yayınlanan Türk dizilerine bir yenisi daha eklenmişti. İlk olarak Hakan Muhafız ile başlayan bu süreçte farklı yapımları zaman içinde Netflix’te gördük. Bir Başkadır, Atiye ve Aşk 101 gibi diziler çok öne çıktı. Ancak Fatma dizisi çok daha farklı bir yapım olarak izleyicilerin farklı bir noktaya yerleştirmekte olduğu bir dizi konumuna geldi.
Her şeyden önce hem hikayesi hem de başroldeki Burcu Biricik’in üstün performansı dikkat çekti. Hatta sadece ülkemizde değil, birçok farklı ülkeden de Burcu Biricik’e performansı için övgüler geldi… Fatma dizisinin etkileyiciliği hakkında bir değerlendirme yazısı kaleme alan Milliyet Blog yazarlarından Anibal Güleroğlu, “Nitekim Netflix’in şu ana kadarki en iyi Türk dizisi diyebileceğim ‘Fatma’ da böylesi bir kadın tablosu üstünden gelişen içerikle çıkıyor karşımıza” ifadesiyle dikkatleri çekti.
Uğur Yücel, Olgun Toker, Hazar Türesan, Mehmet Yılmaz Ak, Gülçin Kültür Şahin, Deniz Hamzaoğlu ve Çağdaş Onur Öztürk gibi isimlerin de kadrosunda yer aldığı Fatma dizisi, mevcut diziler arasında öne çıkarken, devamının gelmesi de çok arzulanan bir proje konumuna geldi.
Yaşanan baskılar ve haksızlıkların nelere sebep olabileceğini anlatan Fatma dizisi, suç ile ceza ikileminin mantık sorgulamalarının yapıldı bir yapım olarak öne çıkıyor. Anibal Güleroğlu, değerlendirme yazısında 6 bölümden oluşan Fatma dizisiyle ilgili şu detaylara dikkatleri çekti:
“İzleyicisini‘Temizlikçi Fatma’nın dünyasına götürüp sunduğu ikilemlerle farklı bakış açıları doğuran… ‘Fatma’ bir suçlu mu yoksa suçluları cezalandıran bir ‘Temizlikçi’ mi sorgusunu yaptıran içeriğiyle dikkat çeken dizinin baş özelliği ve dahi gerçeği, ‘öldürme’ noktasında görülmekte.
Şöyle ki; ‘Fatma’, kazaya kurban giden otistik oğlunun acısı yetmiyormuş gibi, hapisten çıkıp ortadan kaybolan kocasını arama derdine düşen ve geçinmek için temizlikçilik yapan sıradan bir kadın kimliğiyle izleyicinin önüne konuyor ilk etapta. Ancak süreç içinde rahatlıkla can alabilen bir seri katile dönüştürülürken aynı zamanda bu kadının ‘öldürme’ eylemindeki pratikliği de sorgulatılıyor bize. ‘Temizlikçi Fatma’ şartlar sonucu gelişen, kendini koruma amaçlı cinayetler mi işliyor; yoksa şartlardan bağımsız olarak içinde zaten var olan bir ‘Öldürme içgüdüsü’ ile mi öldürüp seri katil haline geliyor?
Elbette ki bu sorunun cevabı dizinin içinde var ve bakış açısına göre değişebilir. Ama işin esası, ‘Temizlikçi Fatma’nın öldürme olayı kazara yaşanmaktan ziyade travmalarla geçen çocukluğundan itibaren baş gösteren ‘Öldürme-zarar verme içgüdüsü’ne dayanmakta ve erkeklerin dünyasına görünmezliği sayesinde kolayca giriş yapan ‘Fatma’ göründüğü kadar masum biri değil asla!”