Selen Öztürk, 23 Temmuz 1980 tarihinde İzmir’de doğmuştur. Türk dizi, sinema, tiyatro oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.
Adı: Selen Öztürk
Doğum Tarihi: 23 Temmuz 1980
Doğum Yeri: İzmir
Boyu: 1.70 m.
Kilosu: 57 kilo
Burcu: Aslan
Göz Rengi: Yeşil
Kardeşleri: Erkek kardeşi var
Instagram: https://www.instagram.com/selenistan/
Ailesi: Annesi Kıbrıs’lı babası ise Uşak’lı. “Çok şanslı bir ailenin çocuğuyum. Çünkü iki taraf da birbirinden çok alakasız hayatlar yaşamışlar ve gelmişler. Annem Kıbrıs savaşını görmüş ve İngiliz sömürgesinde uzun süre yaşamış bir adanın çocuğu. Yetiştirilme tarzı çok aristokrat. Babam da Uşağın Ayvacık köyünden toprak insanı. ODTÜ Kimya Bölümü’nde ikisi bir araya geliyorlar. Güzel bir aşkın çocuğuyum ben.”
Çocukluk yılları: Ne yapmak istediğine net olarak orta ikinci sınıfta karar veriyor. “Bornova Anadolu Lisesi’nde Keşanlı Ali Destanı’nın provaları vardı. Gittim ve dedim ki ben galiba bu işi yapmak istiyorum. Okul boyunca tiyatro etkinliklerinde bulundum. 9 Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi Siyaset Bilimi bölümünü kazandım. Orada yine Amatör İktisat Oyuncuları Tiyatro Bölümü’ne girdim. Üçüncü sınıftayken Hacettepe Üniversitesi konservatuvar bölümünü kazandım. Dört yaşında piyano çalmaya başlamıştım ama bu yönüm hiçbir zaman ön plana çıkmadı. Ailem müzik okumamı çok istedi. Babam Uşak’ta müzik eğitimi görmüş, annem Kıbrıslı ve piyano çalıyor. Dedem köy enstitüsü mezunu ve keman, mandolin gibi enstrümanlar çalıyor. Ailemin her ferdi için amatör müzisyen diyebilirim, çok yetenekliler bu konuda. Erkek kardeşim gitarist ve bunun eğitimini aldı. Ben okulunu okumadım ama birkaç enstrüman çalabiliyorum. Şarkı söyleyip, beste yapmayı da çok seviyorum. Bu arada çizgi filmlerde de çok defa şarkı söylemişimdir. Ayrıcai ‘En İyi Oyun Müziği’ adayı olarak tiyatro dergisinin ödül törenine katıldım. Bab-ı Tiyatro’nun ‘Varolmayan Ayşe’nin Muhteşem Maceraları’ adlı oyununun müziklerini yapmıştım. Büyük hevesle yaptığım bir işti. Bu tarz bir adaylığın gelmesi benim için onurdur.”
Eğitim hayatı: Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan mezun oldu. Mezuniyetinin ardından İstanbul’a taşındı ve sırasıyla Tiyatro Kedi, Tiyatro Oyun evi ve Oyun Atölyesi gibi tiyatrolarda çalıştı. Tiyatro çalışmalarının dışında çeşitli film ve dizilerde rol aldı, seslendirmeler yaptı.
Kariyerinin dönüm noktası: Muhteşem Yüzyıl dizisi kariyerinin dönüm noktası oldu. “Muhteşem Yüzyıl sayesinde tanınır bir hale geldim. Daha çok tiyatro ağırlıklı bir hayat sürdüğüm için bu kadar tanınmıyordum. Hem işin başarısı hem de bu kadar izleniyor olmasından dolayı seyirci tüm karakterleri çok iyi biliyor. Tarihi bir proje olmasından dolayı ekstra bir araştırma konusu haline geldi. Yolda insanlar bana gelip, “Sizin akıbetinizi biliyoruz Gülfem Hanım” diyordu. Bu işte yer aldığım için çok mutluyum, ekip de çok iyiydi.”
Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına 2007 yılında, ‘Kara Yılan ’dizisinde canlandırdığı ‘Asiye’ karakteriyle başladı.
Hangi proje ile parladı? ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinde canlandırdığı ‘Gülfem Hatun’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.
Kişilik özellikleri: Çocukluğundan itibaren kendisine hep, ‘Ne yapıyoruz?’, ‘Neden buradayız?’ ve ‘İnsan denilen şey neden var?’ gibi felsefi sorular soruyor. “Sonra oynadığım bir müzikalde bir şey keşfettim; Shakespeare müzikaliydi ve oyunda bir insanın doğumundan ölümüne kadarki süreci anlattık. Bu oyun şu anki düşünce şeklime gelmemde dönüm noktalarından biri oldu. Sonuçta bir gün öleceğinizin farkında olarak ona göre yaşamalı ve her anın tadını çıkarmalısınız. Hayatta yapman gereken savaşı yapacaksın ama hiçbir zaman sevgiyi elden bırakmayacaksın. Güzel ve iyi olanın peşinden koşmaya gayret göstererek yaşamaya başladım ben.”
Düşünce yapısı: Güne gülerek başlamaya dikkat ediyor, modu düştüğünde olumlu düşünmeye çalışıyor. “Sabahları yorgun kalktığım zaman mutlaka balkonumun kapısını açıyorum ve temiz havaya çıkıp 10 kere derin nefes alıp veriyorum. ‘Oh ne güzel yaşamak’ diyorum. Güne mutlaka gülerek başlamaya çalışıyorum. Yaşamaktan çok büyük keyif alıyorum. Hep şunu düşünüyorum; gülmek ve güldürmek çok güzel şeyler. Elimde olsa da keşke şu dünyadaki tüm olumsuzluklara engel olabilsem. ‘Keşke şu hayata benim baktığım yerden bakabilseniz’ diyesim geliyor. Bu arada benim de üzüldüğüm, dert ettiğim şeyler var. Modum düştüğü zamanlarda her zaman işin içinden ‘Ben dünyaya bir kere geldim ve şu an bir kere yaşanıyor’ diyerek çıkıyorum. Bir şeye takılıp kalmıyorum. Olumsuzu düşünürsen olumsuz olur, ben hep olumluyu düşünüyorum. Bu genelde çok işime yarıyor.”
Televizyon mu? Tiyatro mu? Maddi tarafı cezbettiği için televizyon ekranında yer aldığını itiraf ediyor. “Televizyon aslında çok acayip bir şey. Bazen çok karşı olduğum ama bazen de mecburiyetten bu sektörün içinde olduğum bir dünya. Fakat bunu nasıl kullandığım, nerde yer aldığım çok önemli. İstanbul’a gittiğimde 4 yıl boyunca diziye girmem diye düşünüyordum ama asıl olan bu işin cezbedici bir tarafı var, o da maddi tarafı. Ne yazık ki tiyatrodan o miktardaki para çok zor kazanılıyor, hatta kazanılmıyor bile diyebilirim ama ben Shakespeare’in müzikali döneminde çok tatlı paralar kazandım. Tiyatrodan da para kazanılabilirmiş dediğimiz bir dönem geçirdim. Diziler insanüstü bir çabayla çekiliyor. 120- 150 dakikada bir aslında her hafta bir sinema filmi çekiyor gibi oluyoruz. Hızlı bir sektör, her şey çok hızlı işliyor. Ben televizyon dünyasının ve getirisinin tadını aldım. Aldığım parayla da stüdyo açıyorum, tiyatro yapıyorum ve insanlar gelsin istiyorum, kendim için harcamalar yapıyorum ve en önemlisi de yardımlar yapıyorum. Bunu söylemek istiyorum çünkü bu kadar çok para kazanan insanlar olarak bizler yardım yapmak zorundayız.”
Mutluluk kaynağı: Muhteşem Yüzyıl dizisinde yer almaktan mutluluk duyuyor. “Bana içinde olma fırsatını sunduğu için hayata teşekkür ettiğim bir iştir. Zaman makinesi gibiydi, hep beraber içine girip bir yolculuğa çıktık.”
Aşka bakışı: “Bülent Ortaçgil’in dediği gibi; aşk bir dengesizlik işi. Ama dengede olmak, duyguları dengede yaşamak güzel. Konuştuğum zaman o beyaz atlı prensi arıyor herkes. Beyinlerimizde subliminal mesaj var, mükemmel erkeği bekliyoruz. Ben olmasını istediğim bütün modelleri yırttım. İyi, dengeli bir kalp bekliyorum.”
İlk sinema filmi: Sami Güçlü/ Aşkları Ege’de Kaldı
Hayata bakışı: Savaş veya kavga gibi en ufak bir olumsuzluğa tahammül edemiyor, hastalanıyor ve sağlığı bozuluyor. “Bu tür olumsuzlukları hayatımdan uzak tutup her zaman keyifli olmaya çalışıyorum. Çok üzüldüğüm veya keyfimin kaçtığı yerlerde fazla duramıyorum. Yüksek bir enerjiye sahip olduğum için kötümser insanları iyimser kişilere dönüştürebiliyorum. Hayatta herhangi bir amacı olmayan birine kolayca ulaşabilirim. İnsan, ego ve nefis denen şeyi çok fazla sevip, şımartmamalı. Belli bir seviyede tutmayı öğrenmeli. Sabahları yorgun kalktığım zaman mutlaka balkonumun kapısını açıyorum ve temiz havaya çıkıp 10 kere derin nefes alıp veriyorum. Benim bir de kamuflaj bir durumum vardır. Dışarıda çok tanınmam. Çünkü dizideki karakterle benim aramda uçurum var. Tipim çok değişiyor. Dışarıda görenler o karakteri Selen oynuyor demezler. Bu benim için çok büyük bir avantaj. Çünkü ben arkadaşlarımın aksine toplu taşıma araçlarına biniyorum. Çok da zevk alıyorum. Metroyu da kullanıyorum çünkü İstanbul’da araba almak istemedim. Genelde taksi ve metroyu kullanıyorum. İnsanları görmeyi izlemeyi çok seven biriyim. Ben çok ünlü biri de değilim. O üst seviyeyi bilmiyorum. Biraz tanınan, orta bir yerde olan biriyim. Ya ünlüler tarafına geçeceğim ya da burada kalacağım tam olarak bilmiyorum. İnsan daha iyisini istiyor tabi ama şu an iyiyim. Fakat o diğer tarafı da gördüm. Meryem Uzerli’yle çalıştım, onunla dışarı da çıktık ve insanların ilgisini orada keşfettim. O dünyaya baya hazır olmak gerekiyormuş çünkü orası çok başka bir şey. 18 yaşlarında o dünya ile tanışmış oyuncularımız da var. Onların psikolojik destekle ilerlemeleri gerektiğini düşünüyorum. Çünkü gerçekten bu sektörün üst seviyesinde olmak kolay bir iş değil. Yani öyle bir yalan dünyanın içindeyiz ki kapılırsan kaybolur gidersin.”
İş hayatına bakışı: Yaptığı işin aslında şizofren bir yönünün olduğunu çok zor ve bir o kadar da muhteşem olduğunu düşünüyor. “Bir karakter oluyorsun ve onun dünyasına giriyorsun. Mesela ‘Meziyet’ oluyorsun ve akşam eve gelince onu soyunuyorsun. Başka bir oyunun var ve yine o karaktere bürünüyorsun. Başka replikler, başka tavırlar ve başka beden duruşları bazen zor gelebiliyor. Aslında müthiş zevkli bir işin içindeyim. Bu iş, bir hayatın içinde çok hayat yaşamak gibi. Selen olarak doğup ölmek yerine, bir sürü insan olarak doğup öldüğüm hayatın içinde yer alıyorum. Çok renkli bir iş ama bazen de çok kişilik sendromu hastalığı olarak da bakılabilir. Ben bazen çok yabancılaşıyorum ama sağlıklı kalmak için tabi kendime dikkat ediyorum. Biraz manevi şeylerle kendimi rahatlatıyorum. Yoga, pilates, nefes çalışmalarını yapmazsam olmaz mesela.”
Kariyer planı: Oyunculuğun yanı sıra müzikle ilgileniyor, seslendirme yapıyor, şu ana kadar sayısını hatırlayamayacağı kadar çok sayıda film, animasyon ve dizide seslendirme yaptı. “’Kamelyalı Kadın’ adlı müzikal oyunda galasını yaptıktan sonra seslendirme yapmak istediğime karar verdim. Çabuk öğrendim ve hızlı ilerledim. İkinci mesleğim oldu diyebilirim. En bilinenleri arasında ‘Leon’ filmindeki Mathilda’yı sayabilirim.
Şarkı söylemeyi, müzik yapmayı çok seviyorum ama sanırım müzik bana küstü çünkü ben ona yeterli özeni gösteremedim. Gerçek evladımdı, üvey evlat muamelesi yaptım. Mükemmeliyetçi biriyim ve şu anda hayatımda oyunculuğu ön plana koymuş durumdayım. Kardeşim müzisyen, stüdyom var, bir fırsatını bulursam Barbra Streisand gibi hikâyeli şarkılar söylemek istiyorum. Bir çocuk şarkıları albümü de olabilir. Halil Sezai, ‘Çilek’ filminin çekimleri sırasında bana ‘Şarkı yapalım’ diye çok ısrar etti. Oyun yazmak da istiyorum ama bunların hepsi ayrı konsantrasyon ve zaman gerektiriyor.”
Gelecek Hayali: Her işten sonra oynayacağı rolün hayalini kuruyor ve o rolün kendisine geldiğine inanıyor. “’Benim Adım Gültepe’deki ‘Meziyet’ aslında oynamak istediğim karakterlerden biriydi. Mesela Shakespeare Müzikali’nde oynadığım soytarı kimliği de kesinlikle oynamak istediğim rollerden bir tanesiydi. Şimdi ters köşe bir şey istiyorum. Yaşlı karakter oynamak istemiyorum çünkü genç karakteri canlandırabilecek bir potansiyelim var. Genç, cıvıl cıvıl bir karakter canlandırmak ve komedi yapmak istiyorum. Bir de kötü kadın değil ama daha dişi bir karakteri oynamak istiyorum. Fakat mutlaka bir hikayesi olmalı. Hikayesi olan karakterler ilgimi çekiyor. Psikolojik bir döngünün içinde, mesela bir intikam öyküsünde oynamak isterim. Bir doktor rolünde de olabilirim.”
Sosyal medya ile arası nasıl? Instagram’la arası çok iyi. Çok severek kullanıyor. “Sosyal medya dünyası yalan bir dünya belki ama tıklanmak, beğenilmek, takip edilmek insanın hoşuna gidiyor. Güzel bir şey gördüğümde paylaşmak istiyorum. Kendi işlerim için de paylaştığım şeyler oluyor. Benim müzik yaptığımı herkes sosyal medyadan öğrendi. Ben hayatımda hiç klip çekmedim ama kendi yöntemlerimle çekip sosyal medyaya koyabildim. Böyle bir avantaj sağlaması güzel bir olay.”
Formunu nasıl koruyor: Yeme ve içmesine çok dikkat ediyor. 2002 yılında geçirdiği reflü rahatsızlığından sonra düzenli beslenme alışkanlığı kazandı. “O günden beri gazlı içecekler ve fast food hayatımdan çıkmış durumda. Birkaç beslenme uzmanı dost edindim kendime; onlarla sağlıklı beslenme üzerine hoş sohbetler yapıyoruz. Bana pek çok şey öğretip önerdiler. Raw food (çiğbeslenme) diye bir beslenme şekli duydum. Üstelik pek çok kişinin bu beslenme stilinin yardımıyla kanseri yendiğini de gördüm. Aslında her alanda değişiklik yapmalıyız. Manyetiklerden uzak, doğayla iç içe yaşamaya başlamak da çok önemli.”
TELEVİZYON DİZİLERİ
2021- Misafir/ Nazan
2020- Çocukluk/ Gülay
2020- Atiye/ Seher
2019- Azize/ Tuna Alpan
2017 /2018 – Payitaht Abdülhamid / Seniha Sultan
2015 – Serçe Sarayı / Aliye
2015 – Hatırla Gönül / Figen
2014 – Benim Adım Gültepe / Meziyet
2011 /2014 – Muhteşem Yüzyıl / Gülfem Hatun
2007/2008 – Kara Yılan / Asiye
SİNEMA FİLMLERİ
2021- Kağıttan Hayatlar/ Anne
2019- Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu/ Hatice Süleymanoğlu
2019 – Çiçero / Nevin
2017 – Mahalle
2016 – Daha
2015 – Bir Varmış Bir Yokmuş / Sema
2014 – Çilek / Ceren
2009 – Sonsuz / Hemşire Ayten
2002 – Aşkları Ege’de Kaldı
TİYATRO OYUNLARI
2021- Köprüden Önce Son Çıkış / Oyuncu
2021- Kol(l)eksiyoncu / Oyuncu
2017- İntiharın Genel Provası / Oyuncu
2015- Varolmayan Ayşe’nin Muhteşem Maceraları / Müzik
2014- Kral (Soytarım) Lear / Koreograf / Korrepetitör
2014- Bakarsın Bulutlar Gider… / Betül
2014- Big Shoot / Müzik
2013- Araf / Müzik
2009- Şekspir Müzikali / Oyuncu
2008- Leonce ile Lena / Oyuncu
2006- Hırçın Kız / Gezgin / Müzik
2006- Beş Yıl Geçince (Zamanın Efsanesi) / Oyuncu
2006- Ay, Aşk, Ölüm (Lorca) / Oyuncu
SESLENDİRME PROJELERİ
2018 – Ölümcül Makineler (Leila George Seslendirmesi)
2018 – Meg: Derinlerdeki Dehşet (Jessica McNamee Seslendirmesi)
2018 – Christopher Robin (Hayley Atwell Seslendirmesi)
2018 – Avengers: Sonsuzluk Savaşı (Danai Gurira Seslendirmesi)
2017 – Koko (Türkçe Seslendirme)
2017 – Justice League: Adalet Birliği (Türkçe Seslendirme)
2017 – Galaksinin Koruyucuları 2 (Türkçe Seslendirme)
2016 – Warcraft: İki Dünyanın İlk Karşılaşması (Paula Patton Seslendirmesi)
2015 – Kod Adı: U.N.C.L.E. (Türkçe Seslendirme)
2015 – Yenilmezler: Ultron Çağı (Türkçe Seslendirme)
2011 – İlk Yenilmez: Kaptan Amerika (Türkçe Seslendirme)
2011 – Vikingler Efsanesi: Thor (Türkçe Seslendirme)
2011 – Sucker Punch (Türkçe Seslendirme)
2009 – Hannah Montana: The Move (Türkçe Seslendirme)
2009 – Cennetimden Bakarken (Türkçe Seslendirme)
2008 – Beverly Hills Çuvava (Türkçe Seslendirme)
2007 – Sihirli Oyuncakçı (Türkçe Seslendirme)
2007 – Kukla (Kısa Film)
2008 – Vol. İ (Türkçe Seslendirme)
2008 – Kara Şövalye (Türkçe Seslendirme)
2008 – Gezgin Pantolon Kardeşliği 2 (America Ferrera Seslendirmesi)
2006 – Bilek Kesenler: Bir Aşk Hikayesi (Leslie Bibb Seslendirmes)
2005 – Tehlikeli Masumiyet (Camilla Belle Seslendirmesi)
2005 – Just Friends (Amy Smart Seslendirmesi)
2005 – Günah Şehri (Brittany Murphy Seslendirmesi)
2005 – Aşk ve Gurur (Türkçe Seslendirme)
2004 – Bobby Long’a Bir Aşk Şarkısı (Scharlett Johansson Seslendirmesi)
2004 – Bir Dilim Suç (Sally Hawkins Seslendirmesi)
2002 – Telefon Kulübesi (Kate Holmes Seslendirmesi)
1995 – Ölümcül Dövüş (Türkçe Seslendirma9
1995 – Yüreğinin Sesi (Türkçe Seslendirme)
1995 – Yeraltı (Türkçe Seslendirme)
1994 – Sevginin Gücü (Natalie Portman Seslendirmesi)