Ana sayfa Dizi Haberleri Televizyonlar aslında dizilerin esiri haline geldi!

Televizyonlar aslında dizilerin esiri haline geldi!

tarafından ker_def

Milliyet Cadde yazarlarından Sina Koloğlu, televizyonların dizilere esir kaldığını anlatan önemli bir yazı kaleme aldı:

TV YAYINI YOK, DİZİLER VAR

Suyu boşa akıtmak gibi bir durum bu, televizyon yayını yok, dizi var ekranda… Televizyonlarımızın ana haber saati vardır. Şöyle yarım saat bizim haberler… Dünyayı görecek halimiz yok, Orta Doğu malum… Sonra ‘mobese’ soslu bölüm ya da çarşı pazarımız ekrana geliyor. 45 dakika kadar sürüyor haber geçidi. Sonra? Reklam… Günün hangi dizisi varsa, onun tekrarı başlıyor. Tam bir saat… Hatta bazıları 21.00 gibi jenerik verip, hoop oradan tekrar reklama uçuş yapıp, şöyle bir 15 dakika daha zaman alıyor. Yeni bölümü, gece yarısı bitiyor. Ardından eskisinin tekrarı başlıyor. Bize kanal değişiklikleri geliyor, geceden sabaha kadar dizi… Bitmiyor, kalkıp televizyonu açtığınızda yine dizi. Tuvalette bile dizi izler olduk (Netflix araştırma yapmıştı, ben de yazmıştım yüzde 7). Peki bizde durum nedir TV üzerine yazanların?

Dizi doktorumuz var
‘Dizi doktoru’muz var mesela… Sevgili Oya Doğan, bu sektör üzerine takip yapan, yazan gazeteci arkadaşımız. Koskoca bir sektör oldu ve televizyon eleştirmenliği, yerini dizi eleştirmenliğine bıraktı. Okur cephesinde de ilgi ‘Oyuncular için ne yazmışlar?’ ve ‘Diziler için ne diyorlar?’ eksenine sıkıştı. ‘Televizyon’ kalktı yerine ‘dizi izleyicisi’, ‘programcısı’ ve ‘yazarı’ üçlemesi yerleşti.

Bir tane sunucu yıldız var mı? Özel televizyonun kuruluşundan bu yana ‘şovmen’ adına bir Beyazıt Öztürk var. Lüzum üzerine de Mehmet Ali Erbil. Başka? Yok. Mizah hak getire (Levent Kırca’yı mumla arar olmadık mı?).Müzik, konser ya da şov? Bir de Flash TV, yerli malı pavyon eğlencesini azimle sürdürüyor. ‘Siyaset Meydanı’ bir daha olur mu? Tartışma programları da ‘kadrolu ekiplerin’ buluşması gibi… Neyse, siz yine çekirdekleri hazırlayın, biz de kalem ve kağıtla ekran başındayız, ‘Bu akşam hangi dizi vardı?’

BATIK YAPIMCININ DURUMU NE?

Geçenlerde sektöre iş yapan bir arkadaşımla sohbetteydik. ‘Ne yaptın aldın mı parayı?’ diye sordum. Dizinin ömrü kısa olmuştu. Yapımcı zarar etmiş ve paraları ödeyememiş. “Villayı satıp oradan ödeyeceğim” diyormuş. Sektör genişliyor, fabrika gibi çalışıyor da ‘biz de para kazanalım’ diye balıklama atlayıp, bu hale gelenler de azımsanmayacak durumda anlaşılan… “Zaten sektörde ödemeler epey gecikmeli yapılıyor. Bir de böyle batık işler olunca, bizim de ayakta durmamız imkansız” diyor arkadaşım.