Ana sayfa Yabancı Dizi Tüm dünyada büyük yankı uyandıran Çernobil dizisi, kriz çıkardı!

Tüm dünyada büyük yankı uyandıran Çernobil dizisi, kriz çıkardı!

tarafından zk zk

1986 yılında Ukrayna’da yaşanan Çernobil nükleer faciasından 33 yıl sonra çekilen bir dizi, tüm dünyada büyük yankı uyandırdı.

Dizinin büyük oranda etkilediği kitleler tarafından çok konuşulan diziyle ilgili sonrasında kimi açıklamalar da yapıldı eleştiriler aldı.

Milliyet Gazetesi Yazarı Sina Koloğlu, köşesinde “Çernobil dizisi, soğuk savaşın ayak sesleri” başlıklı yazısında yaşananları özetledi.

HBO kanalında yayınlanan dizinin Ukrayna’ya olan ilgili arttırdığı ve geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 turist sayısında artma olduğu bilgisini veren Koloğlu, kimi turistlerin yaptığı selfie’lerin de tepkiyle karşılandığını anlattı.

Koloğlu, “Çernobil’e akın eden turistlerin çektikleri selfie’ler, erotik pozlar verenler, değişik kıyafetlerle ‘ilgi çekici’ fotoğraflar paylaşanlar.. Tüm bunlar çekilen acılara bir saygısızlık olarak nitelendi yapımcılar tarafından ve “Selfie çekip paylaşmayın” denildi. Benzer bir durum, geçtiğimiz mart ayında Auschwitz Kampı’yla ilgili olmuştu. Yahudiler’i kamplara götüren tren raylarının üzerinde poz verip, Instagram hesaplarından paylaşanlara büyük tepki olmuştu” açıklamasını yaparken, Netflix dizilerine gelen eleştirilerin Çernobil için de gerçekleştiğini belirtti.

Tüm dünyada büyük yankı uyandıran Çernobil dizisi, kriz çıkardı! 7

Stranger Things ve çok konuşulan Dark dizileri için de benzer eleştiriler yapıldığını hatırlatan Sina Koloğlu, yazısına şöyle devam etti ve Çernobil’in neden bir soğuk savaş başlatmak üzere olduğunu şu şekilde aktardı:

“‘80’ler pop kültürüyle harmanlanmış bilim-kurgu dizilerindeki korku öğeleri tekinsiz olanı anlatmanın/hatırlatmanın bir araç olarak soğuk savaş atmosferinin tekinsizliğine başvuruyor’. Benzer eleştiri şimdi ‘Çernobil’ için geçerli. (Kaynak: Yeni E Dergisi şubat sayısında Ekinsu Devrim Danış’ın ‘Netflix Dizilerinde Soğuk Savaş Fonu’ başlıklı yazısı)
O diziyi biz çekeriz

HBO’nun dizisi şu an IMDB sıralamasında ‘Game of Thrones’ başarısını yakalamış görülüyor. Geleceğin en çok izlenen, en popüler dizileri listesinde şimdiden girdiği bile söyleniyor. Rusya’da tepkiler farklı. ‘Başarılı bir yapım’ olarak görenler aynı zamanda ‘ustaca çarpıtılmış’ bir diziyle karşı karşıya olunduğunu da söylüyor. Rus devlet televizyonu, “Biz kendi ‘Çernobil’ dizimizi yapacağız” diyor. Bu defa facianın olduğu zaman diliminde bir CIA ajanının bölgede olduğundan bahsedilecek.
Soğuk savaş hâlâ bitmedi. “