Ana sayfa Dizi Haberleri Çukur dizisinde Yamaç bir başkaldırıdır, isyandır ama bunlardan daha da fazlasıdır!

Çukur dizisinde Yamaç bir başkaldırıdır, isyandır ama bunlardan daha da fazlasıdır!

tarafından ker_def

Aras Bulut İynemli, Çukur dizisinde önemli bir misyonu üstleniyor!

TelevizyonGazetesi.com / Detay – Show TV ekranlarında 2. sezonunu da başarıyla tamamlayan Çukur dizisinin vazgeçilmez isimlerinden birisi de Yamaç…

Aras Bulut İynemli’nin canlandırdığı Yamaç’ın biricik aşkı Sena’yı kaybettikten sonra içine düştüğü boşluk ekrana ne kadar güzel yansımıştı. İynemli, karakterini o kadar başarılı canlandırıyor ki, birçok izleyici de onda kendisini buluyor.

Nasıl bulmasın ki… Yaşadığı travmalar, ailesini terk edişi, inişli çıkışlı bir baba-oğul ilişkisi, kendini bulma çabası, öfkesi, kendini müziğe vererek öfkesini dindirme çabası…

İşte bu özellikleriyle Yamaç aslında tipik bir genç portresi çiziyor…

Dilan Çiçek Deniz’in canlandırdığı Sena ile yaşadığı aşk, başından geçen olaylarla elde ettiği tecrübe ve sonuçta
inatçı ve şımarık bir Yamaç gidiyor yerine, kendini ve insanları tanıdıkça bir aileye ait olmanın saf sevgisini tadıyor, korumanın verdiği güzel hisleri de keşfediyor…

Uzman Klinik Psikolog Merve Azize Çelik, internet sitesinden Çukur dizisini analiz etti. Bir klinik psikolog gözünden yorumlarda bulunan Çelik, Yamaç karakterinin de tüm alt metnini yazıda döktü.

Çukur izleyicileri için Merve Azize Çelik’in bir psikolog gözünden Yamaç’a getirdiği bakış açısı 3. sezonda dizinin başına geçecek olan birçok izleyici için faydalı bilgiler taşıyor.

İşte o yazı:

“Gelelim Yamaç’a, zeki, eğlenceli oldukça akıllı bir çocuk. Tipik ergenlik çağında ailesini bir travma sonucu bırakıp kendini bulmaya çalışıyor. Geldiği yeri reddediyor. Dizide olay biraz daha travmatik işlenmiş. Aileyi korumak için aniden birini öldürüyor. Travma yaşıyor ve aileyi terk ediyor. Gençliği süresince o olaya kadar, zaten sürekli inişli çıkışlı baba oğul ilişkisi, güç savaşı, eleştiri ve kendini bulma çabası. Bu bir başkaldırı… Öfkesini müzikle dindiriyor, tipik bir genç gibi… Rock müziğin öfkeli melodileri arasında kendini bulup sakinleşebiliyor. Bir kızla tanışıyor, aileden gelen bir karakter özelliği ve bir davranış biçimi, tehlikede olan kadını koru mentalitesi… 0-8 Yaş arası gelişen temel benliğe işleyen aile yadigarı… Bir kadını kurtarıyor, biraz deli, kendisi gibi. Biraz alışılmışın dışında bir kız. Sena! Kendini korumaya çalışması ama bir o kadar da yardıma muhtaç durumda olması, Yamaç’ı bir şekilde çekiyor, itiyor, meraklandırıyor, kızdırıyor. Tipik aşk başlangıcı.

Çukur dizisinde Yamaç bir başkaldırıdır, isyandır ama bunlardan daha da fazlasıdır! 7

Dişli bir kız ama onunda benliğinde korunmaya muhtaç ve yara almış şefkat arayan bir yan var. Kendiyle ilgili bilgileri vermiyor, kolay güvenmiyor. Bir şekilde birbirlerinden etkilenip aralarında bir tutku yakalıyorlar. İleriki bölümlerden anlaşılabileceği gibi kızın aile geçmişinde sevgisizlik var. Kontrol delisi bir abi. Bu yüzden kendine karşı değerlilik inancı olmayan sevgisiz bir kız.

Yamaç onu mutlu etmek için çabaladıkça hiç görmediği değeri fark ediyor ve kısa zamanda olumsuz bir şeyler olacak beklentisi ile küçük korkular yaşasa da onun için rüya gibi bir ilişki oluyor bu. Değerli hissettiği, korunduğu, sahip çıkıldığı, kendisi için çaba gördüğü… Yamaç ailesindeki güçlü bağları bu kız üzerine kuruyor. O anda bir şey oluyor ve Yamaç kapıyı çarpıp çıktığı eve annesi tarafından getiriliyor. Zor bir karar veriyor kendi içinde. Hepimizin yaşadığı hayatın belirli dönemlerindeki çelişkiler gibi. Abisi ölmüş, babası komada… Sevdiği kadını, ona zarar vermemek için habersiz bir şekilde bırakıyor.

Uyandığında Yamaç’ı görmeyen Sena’nın yaşadığı travma kendi temel inançlarını tekrarlar nitelikte oluyor. “Terk edildim, değersizim” Olumsuzluk beklentisi yerini buluyor. Yamaç ailenin karışık işlerinde hem yas yaşıyor hem de zamanında rest çektiği babasının savunmasız hallerinde içinde bir güç bulmaya çalışıyor. Süper ego devrede… Zeki bir çocuk hem bir kurgunun içindeki eksik parçaları bulmaya çalışıyor, hem de ailesini korumaya…

Aynı zamanda sevdiği kadına karşı hissettiği bağın kendi içinde yarattığı çelişki. Çatışmadan uzakta olmaya karar verdiği ergenlik yıllarından son olarak geldiği nokta yine çatışmanın ortası oluyor ve içsel olarak kendi ile savaşıyor, suçluyor ama başa çıkmak zorunda çünkü aile önemli teması var dizide… Sevdiği kadının da hayatı tehlikeye girdiği noktada, onu da korumak için yanına, ailesinin evine aldığı o evrede Sena’nın yaşadığı kontrol ve kurallar kendi çocukluk travmalarını hatırlatırken, aynı zamanda böyle bir aile birliğini daha önce bilmediği ve tanımadığı için uyum gösteremiyor.

Bu, onu inatçı ve baş kaldırıcı, şımarık biri gibi gösteriyor. Ama Yamaç’ın ailesine hissettiği bağlılığı bir zaman sonra anlıyor ve insanları tanıdıkça insanlara da kendisini tanıttıkça, ait olmanın ve saf sevginin, korunmanın verdiği güzel bir his keşfediyor.”