Ana sayfa Dizi Haberleri Destan ve Aziz dizileri, Türk dizi sektöründeki büyük krizi gözler önüne serdi!

Destan ve Aziz dizileri, Türk dizi sektöründeki büyük krizi gözler önüne serdi!

tarafından ker_def

TelevizyonGazetesi.com / Özel Analiz – Seul Uluslararası Drama Ödülleri’nde ‘en iyi dizi’ kategorisinde yarışacak olan 3 Türk dizisi bulunuyor. Bunlardan sadece bir tanesi devam edebilme fırsatını elinde tutuyor. Mahkum isimli Fox TV dizisi, yoluna ikinci sezon ile devam edecek. Ancak, Destan ile Aziz dizileri ise birbiri ardına final kararları ile sarsıldı… Dizilerin hayranları neden bu noktaya gelindiğini sorguluyor. Sosyal medyada da her iki dizinin sadık izleyicilerinin büyük tepkisini gözlemliyoruz.

Peki bu duruma neden gelindi? Seul Uluslararası Drama Ödülleri’nde en iyi dizi olma noktasında halen yarışmakta olan Destan ve Aziz dizilerinin bitirilmesinin ardında nasıl bir tablo bulunuyor. Her iki dizi için de yapım ekiplerinin yoğun bir çabası vardı. Ancak dizilerin senaryoları yeterli gelmeyince ikinci sezonda devam etmenin mantıklı olmadığı kararı verildi. Hem Destan hem de Aziz dizileri için durum aslında bir gerçeği de ortaya koyuyor.

Destan ve Aziz dizileri, Türk dizi sektöründeki büyük krizi gözler önüne serdi! 7

Türk dizi sektöründe hikaye konusunda sorunlar ortaya çıktı. Yani hikaye yazımı, senaryo artık çok ön planda. Ancak televizyona uzun süreli ve 120 dakikayı aşan dizi senaryosu yazmak da o kadar kolay bir iş değil. Bazı önemli isimler yıllardır bu yükü omuzluyor ama dijital platformların ortaya çıkması ve birbiri ardına dizi siparişinde bulunmasının ardından senaryo konusunda yaşanan sıkıntılar artık belirgin bir noktaya geldi.

Destan dizisi için de Aziz dizisi için de senaryo nedeniyle ikinci sezonda devam edilemeyeceği vurgusu yapıldı. Yani özgün, izleyicileri ekran başında tutabilecek hikaye kurgusunu oluşturmak ve bunu milyonlara kabul ettirmek artık daha zor. Hem Destan hem de Aziz dizilerinin hazır bir izleyici kitlesi olmasına rağmen bu kararın alınması, hikayenin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Türk dizi sektöründe özellikle 120 dakikadan daha fazla bölüm süresi olan televizyon dizileri için senaryo sorunlarının başladığını ve bunun katlanarak artabileceğini söylemek gerekiyor. Dijital projelerin başı ve sonu belli, çalışma şartları daha net. Ancak televizyon dizilerinde bu durum çok daha farklı işliyor. Reyting öne çıkıyor ve senaryo zaman içinde izleyicilerin de sosyal medyadaki tepkilerine bakılarak yenilenmek ve değiştirilmek durumunda kalıyor.

Hem Destan hem de Aziz dizilerinin yaşadığı bu senaryo sorunları, ilerleyen dönemde artarak devam edecek gibi gözüküyor.