Milliyet Cadde yazarlarından Sinan Biçici, televizyon yayınlarının önümüzdeki dönemki durumu ile ilgili kehanetlerini köşesine taşıdı…
Yazarın değerlendirmelerini bakılırsa, önümüzdeki dönemde diziler konusunda izleyiciler çok fazla alternatif bulamayacak…
Televizyon sektörü de durgunluğa girecek…
İşte Sinan Biçici’nin yazısı:
Televizyon üzerine kehanetler neler?
Sektör uzun zamandır ne yapacağını bilmiyordu. Üzerine kanalların satışları, yönetici değişiklikleri, seçim ve ekonomik kriz eklenince kontrolden çıktı. Bu belirsizlik yüzünden insanlar bildiğini de söyleyemiyor zaten. Her tarafı kehanetler, söylentiler ve dedikodular sardı.
Senarist bir yapımcıyla konuşuyor, yapımcı kanalla. Herkes birbirini farklı bir nedenle reddediyor. “Seçim var, beklemek lazım, büyük kriz gelecek abi, bu sene hiç dizi yapmayacaklarmış, televizyon filmlerine yükleniyorlarmış, format bakıyorlarmış” gibi…
Bunların bir kısmı kibarca başından savma, bir kısmı reddedilmeyi karizmayı çizmeden geçiştirme. Bir kısmı da doğru. Daha önce ekonomik krizlerde neler oldu bakalım.
1-2 yıl öncesinden söylentisi oldu ama kimse bir şey yapmadı. Son ana kadar bekleyip, iş çığırından çıkınca tedbir almaya başladılar. Reklamlar durdu, kanallarda para kalmadı, artık diziler yapılmayacak, lafları dolandı. Sonuçta dizi sayısı azaldı, program sayısı arttı, büyük bütçeli işlerden kısa bir dönem kaçınıldı ve normale dönüldü.
Yine benzer şeyler olacak. Bu yaz yeni dizi sayısı az olacak. Eski dizilerin tekrarı, diziler ve yeni program ve şovlarla denge bulunacak. Nispeten küçük bütçeli işler tercih edilecek, astronomik rakamlar alan starlar ya fiyat kıracak ya da dinlenecek. Garanti olsun diye eski formatlar yeniden denenecek.
Böyle bir döneme gireceğimizi son iki yıldır yazıyoruz, çiziyoruz ama kimse bir yıllık plan bile yapmadı. Dolayısıyla yine hazırlıksız giriyoruz yeni döneme. Büyük yaratıcılıklar olmayacak, panikle denemeler yapılacak. Yine cesur olan birileri bu dönemde sıyrılma şansı bulacak.
Bardağa dolu tarafından bakmak istiyorum. Belki bu panikle yapılan birkaç program tutarsa sadece dizi yapmak zorunda kalmaz ekranlar… ‘Düşük bütçeli olsun’ diye yapılan bir iki sit-com tutar. Kısa diziler, sit-com’lar ve programlar kazanırız. Bütçeden kısmak için yeni yüzlere rağbet ve belki “Bir musibet, bir nasihattan iyi” olur!