Ana sayfa Dizi Haberleri Fi dizisiyle ilgili açılan dava, dizi ve film sektörüne başka bir yön verecek!

Fi dizisiyle ilgili açılan dava, dizi ve film sektörüne başka bir yön verecek!

tarafından zk zk

İnternet platformu PuhuTV’de yayınlandığında büyük fırtına koparan Fi dizisi, Yazar Azra Kohen’in üçleme kitapları Fi-Çi-Pi’den uyarlanmıştı.

Ay Yapım imzalı dizide Serenay Sarıkaya, Ozan Güven, Berrak Tüzünataç ve Mehmet Günsur gibi isimler rol almıştı.

Dizi sektöründe dikkat çeken bir yapımdı ve internette yayınlandığı için sansürsüz sahneleriyle de büyük dikkat çekmişti.

Özellikle Azra Kohen’in kitabını okuyanların büyük bir merakla izledikleri dizi dava konusu oldu.

Azra Kohen, büyük ilgi çeken kitaplarından Nükhet Bıçakçı’nın senaryosuyla çekilen Fi dizisinin yapım şirketi Ay Yapım’a dava açtı. Mahkeme Kohen’i haklı bulup diziyi de durdurmuştu.

Kendisine verilen sözlerin tutulmadığını, kontratta yazmasına karşın dizinin 2. sezonundan itibaren kitapla benzerliği bulunmayacak şekilde karakterlerin ele alındığını ifade eden Azra Kohen, geçtiğimiz günlerde Şalom dergisinden Zehra Çengil Küçük’e verdiği röportajla yeniden gündeme geldi.

Milliyet Gazetesi Yazaı Ali Eyüboğlu, Kohen’in açıklamaları üzerine ele aldığı yazısında, Fi dizisiyle ilgili kararın, bundan sonra dizi sektöründe de dikkat edilmesi gereken bir durumu ortaya koyduğunu belirtmekte.

Kohen’in “‘Fi’ ikinci sezonundan itibaren kitapla hiç benzerliği bulunmayacak şekilde karakterlerin alındığı bambaşka, yüzeysel bir hikayeye, benim açımdan utanç verici hale dönüştü, ben de engelledim. İzlerken kahroldum. İkinci sezonu, dördüncü bölümden sonra izlemedim. Çok iyi bir kontratım vardı, çizgiyi bu kadar aşacaklarını düşünmemiştim. Yarattığım karakterlere sahip çıkıyorum. Diziyi bitirmek de çok zordu ama bitirdim.” şeklindeki sözlerini yorumlayan Eyüboğlu, yazarın kolay kolay herkesin cesaret edemeyeceği bir hak-hukuk mücadelesi verdiğini belirterek şu yorumu yapıyor:

“Mahkeme Kohen’i haklı bulursa, bundan böyle hiçbir yapımcı, daha çok reyting için eser sahibinin izni olmadan istediği değişikliğe cesaret edemez.”