Ana sayfa Dizi Haberleri Fox TV yeni dizi stratejisi ile gerçekte kendi ayağına çelme takıyor!

Fox TV yeni dizi stratejisi ile gerçekte kendi ayağına çelme takıyor!

tarafından ker_def

TelevizyonGazetesi.com / Analiz Özel – Fox TV, yeni sezona tam 11 dizi ile giriş yaptı. Diğer hiçbir kanal bu kadar çok dizi ile sezona başlamadı. Ancak kanalın geçen sezon başladığı stratejinin bu sezon da devam ettiğini görüyoruz. Peki sormak lazım geçen yıldan bu yana strateji gerçekten işe yaradı mı?

Normalden daha fazla dizi için sezon öncesinde arka arkaya anlaşmalar yapmak ve aynı dönemde de bunların çekimlerini başlatmak ne kadar doğru? Fox TV, bu adımı yeni sezonda çok daha güçlü şekilde sergiliyor. Geçen yıl bu stratejinin kurbanı olan birçok dizi var. Özellikle Bay Yanlış, Öğretmen, Çocukluk, Savaşçı, Masumiyet gibi diziler aslında bu stratejinin kurbanı oldu. Çünkü bu diziler hem planlama hatalarının kurbanı oldu hem de kanalın güven vermeyen politikası izleyicileri kaçırdı.

Fox TV çok iyi diziler hazırlıyor ama izleyicilerin artık kanalın dizi stratejisine karşı bir alerjisi oluştu. Çünkü herkes biliyor ki, kanal yönetimi bir yapım çok iyi hikayeye sahip olsa da reytingleri düşük gelir ise onu hiçbir şartta desteklemez…

Örneğin Masumiyet böyle bir projeydi… Bay Yanlış da yurt dışında çok işler yapabilecek kalitedeydi. Öğretmen ve Çocukluk dizileri de aslında harcanan projeler oldu. Savaşçı ise 4 sezonluk başarısının ardından planlama ve diğer bazı hataların kurbanı oldu.

Fox TV yeni dizi stratejisi ile gerçekte kendi ayağına çelme takıyor! 8

İzleyiciler çok iyi bir dizi olsa bile yayıncı Fox TV olunca tereddüt yaşıyor. Çünkü bir diziye bağlandıktan sonra işler kötü gider ise kanal yönetimi hemen yayından kaldırma kartını kullanıyor… Yani hiç fırsat vermiyor.

Bu sezon bu stratejinin ilk kurbanı Uzak Şehrin Masalı dizisi oldu. Daha 3. bölümde yapım için alınan final kararı herkesi şoke etti. Aslıhan Gürbüz, Barış Kılıç, Timur Acar ve Begüm Birgören gibi önemli isimlerin başrolünde yer aldığı hikaye daha kendini bile anlatamadan final şaşkınlığı yaşıyor…

Beşinci bölüm itibari ile dizi bitecek. Yerine ise ya Elkızı ya da Elbet Bir Gün başlayacak. Ancak herkes iyi biliyor ki, bu iki dizinin de pazar akşamları seyirci sadakatini sağlayan Teşkilat ve çok iyi çıkış yapan Yargı dizilerinin karşısında tutunması zor.

Uzak Şehrin Masalı için ani final kararı veren Fox TV, yeni yayınlayacağı diziler için de benzer kararları alacaktır. Nasıl olsa elde başka diziler var. Ancak izleyici konusunda yaşatılan hissiyatın kimse farkında değil.

Fox TV yeni dizi stratejisi ile gerçekte kendi ayağına çelme takıyor! 9

Fox TV’de dizi izlemek isteyen bir kişi, önce kanalın projeye sahip çıkmayacağı ve kötü reyting gelirse kısa sürede yayından kaldıracağı psikolojisi ile ekran başına oturacak. Belki de birçok kişi bu yüzden izlemek istemeyecek.

Fox TV için reyting her şey olabilir ama dizi izleyicileri açısından kanalın yapımlarına bağlanmak büyük bir risk teşkil ediyor.

Geçen yıl bu strateji uygulandı ve bu sezona elde ne kaldı? Beşinci sezona başlayan Yasak Elma ile zar zor ikinci sezon biletini alan Son Yaz… Bu iki dizi dışında geçen yılki stratejiden sağlam çıkan bir dizi olmadı. Sizce bu sezon ekrana getirilen yeni dizilerden kaç tanesi 2 veya daha fazla sezon devam edebilir?

Bu soruyu birçok dizi hayranı soracaktır? Cevabı bulabilen var mı?

Aslında bu analizimizin tek cümlelik özeti şu:

Fox TV’nin yeni dizi stratejisi aslında bir strateji değil, çünkü birçok alternatif üretip, sonra da bunları bir bir harcayarak sezonu tamamlamak ve her sezon birçok yeni dizi hazırlama şovu yaparken aynı anda izleyicilerin güvenini kaybettiğini görmemek bir strateji olamaz.