Televizyongazetesi/Detay
tv8 ekranlarında yayınlanan Yemekteyiz yarışmasının En İyiler bölümleri devam ediyor.
Yarın başlayacak olan yeni haftanın sürpriz ismi ise geçtiğimiz sezon yarışmada beyindeki loblarla ilgili sözleriyle sosyal medyada düşen Esma Karaca…
Karaca, Best Of’un yeni haftasında yarışıyor!
Uzun süre gündemde kalan Karaca, gelecek hafta Yemekteyiz’in ‘En İyiler’ bölümünde yeniden yarışmacı olacak.
Geçtiğimiz sezon masadaki bir başka yarışmacının beyindeki loblarla ilgili konuşmasına “Siz benim beynimdeki lobları nereden biliyorsunuz? Ben beynimde lob olduğunu bilmiyorum. Benim beynimde lob var mı yok mu siz nereden biliyorsunuz? Beynimde lob varmış! Var mı öyle bir şey?” sözleriyle büyük bir gafa imza atmıştı.
Onur Büyüktopçu ve ekran başındakileri güldüren bu konuşmanın ardından masada atıştığı yarışmacının “Zeki insanlarda 2 lob vardır derler” sözlerine “O zaman bende 5 lob var” yanıtını vererek sosyal medyanın diline düşen Esma Karaca, uzun süre konuşulmuştu.
Karaca, yeni bölüm tanıtımında ortaya çıktı. En İyiler’in yarışacağı 3. haftada Esma Karaca da yarışmacılardan birisi olacak.
Esma Karaca kimdir?
32 yaşındaki Esma Karaca evli ve bir oğlu var. Aslen Malatyalı olan Esma Karaca kalite kontrol sorumlusu ancak şu an çalışmıyor ev hanımı. Şiir yazmak en sevdiği şey.
İşte Yemekteyiz’de Esma Karaca’nın lob tartışması:
LOB NEDİR? BEYİNDEKİ İŞLEVLERİ NELERDİR?
Beyin işleyişini sistematik bir şekilde yerine getirmesi için 5 ana lobu çalışır. İnsan beyninde beş ana lob bulunur ve bu lobların her birinin farklı görev ve işlevleri vardır. Lob; çizgi ve bölmelerle ayrılmış kısımlardır ve mikroskobik incelemeye gerek duyulmaksızın karar verilebilir. İşte o loblar ve görevlerine ilişkin bilgiler!
Frontal lob: Bilinçli düşünme; zarar görmesi durumunda ruh hali, hissiyat değişikliği olabilir.
Parietal lob: Çeşitli duyu organlarından gelen bilgileri birleştirmede önemli rol oynar. Ayrıca nesnelerin kullanılması ve bazı mekansal görüş işlemelerinde (visuospatial processing) parietal lobun kimi bölümleri rol alır.
Oksipital lob: Görme duyusuyla ilgili bilgilerin işlendiği lobdur. Hafif zarar görmesi halüsinasyonlara sebep olur.
Temporal lob: Ses ve kokunun algılanması, aynı zamanda da yüzler, mekanlar gibi karmaşık uyaranların işlenmesi bu lob tarafından sağlanır.
Serebellum: Duyu organlarından gelen bilgilerle hareketi ilişkilendirir. Bu lob özellikle dengenin sağlanmasında önemli rol oynar