Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Başak Köklükaya Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Başak Köklükaya Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Başak Köklükaya, 19 Nisan 1974 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu.

Adı: Başak Köklükaya
Doğum Tarihi: 19 Nisan 1974
Doğum Yeri: Ankara
Boyu: 1.73 m.
Kilosu:  53 kilo
Burcu: Koç
Göz Rengi: Ela
Eşi: Mehmet Murat İnal
Çocuğu: Ali İnal
Instagram: https://www.instagram.com/basakkoklukaya/
Evcil Hayvanları: Köpeği var.

Ailesi: Annesi ve babası Türk Hava Kurumu’ndan emekli. Annesini beyin kanamasından kaybetti. Tiyatro ve sinema sanatçısı Savaş Yurttaş ise dayısıdır. 2003 yılında Antakya’da, finans işiyle uğraşan Mehmet Murat İnal ile evlendi. Çiftin Ali adında bir oğlu var. “Tiyatroyu seçmemde ailemin rolü olmadı. Annem ve babamın sektörle ilgisi yok ama dayım Savaş Yurttaş’tır. Kendisini kaybettik. Annemi de sahneye çıktığım ilk gece kaybettik, beyin kanaması geçirdi, çok zor günlerdi.”

Eğitim hayatı: Hacettepe Üniversitesi, Ankara Devlet Konservatuvarı, Bale Bölümü ile Bilkent Üniversitesi, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, Tiyatro Bölümü’ünden mezun oldu.

Hayatının dönüm noktası: Bale okurken sakatlanması hayatının akışını değiştirdi. “Benim tiyatro sevgim kötü bir sonla başladı. Konservatuvarın bale bölümünde okurken sakatlık geçirdim. Bale yapamayacağım kesinleşince arkadaşlarımın ve yakınlarımın tavsiyesi, desteğiyle tiyatro bölümüne geçtim. Aslında o zamana kadar bende herhangi bir tiyatro aşkı yoktu. Diz kapağım kaymıştı ve tiyatroya yöneldim. Başka alternatifler de vardı ama tiyatroyu seçtim. Sahnede olmayı istiyordum, sahne gerisini değil.”

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına, 1993 yılında ‘Yazlıkçılar’ dizisiyle başladı.

Hangi proje ile parladı? ‘Sultan Makamı’ dizisinde canlandırdığı ‘Asiye’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Kişilik özellikleri: Mükemmeliyetçi, seçici, kararsız, disiplinli. “Özel hayatımda detaylara kapılan biriyim. Çay veya kahve içeceğim zaman iki dakika kadar düşenebilirim. Seçiciyim. Mükemmeliyetçiyim. Aynı zamanda kararsızım, paniğim ve heyecanlıyım. Gereksiz iyimser de değilimdir.”

Düşünce yapısı: Medyatik olmayı sevmiyor ve o şekilde yaşıyor. “Medyatik olmamak kesinlikle benim seçimim. Sanırım sevmiyorum. Böyle mutluyum. Gerçek olmayanların ve gerçek olmayanlar üzerinde dönen yalan dünyanın içinde değilim. İşimi iyi yapmakla meşgulüm. Bu şekilde de anlaşıldığımı düşünüyorum. Yaptığım işler etkileyici ve gerçek olsun bana yeter.”

İlk sinema filmi: Ferzan Özpetek / Hamam

Hayata bakışı: Şartlar neyi gerektiriyorsa onun içinde mutlu olmayı becerebiliyor. Hayatın getireceği sürprizlere açık yaşıyor. “Beş saat bir bitkiyle, böcekle, hayvanla uğraşabilirim mesela. Bir bakmışsın 40 kilo domatesi alıp kışlık konserve yapmışım böyle şeyler de beni çok mutlu ediyor. Hayatın sürprizlerine hazırlıklıyım. Konservatuvarın bale bölümündeyken ‘Bale olmadan yaşayamam’ derdim. Ama tabii ki yaşanıyor. İşimi çok seviyorum, ama bir gün bırakabilirim de. ‘Onsuz yaşayamam’ demek çok büyük bir laf. Hayat öyle bir şey çıkarabilir ki karşına, niye yaşanmasın? Her zaman mutlu olacak bir şeyler vardır.’’

İş hayatına bakışı: Sadece yaptığı işlerle gündemde olmak istiyor. Sektörün gerçeklerini biliyor ve ona göre hareket ediyor. “Türkiye’de yaşıyoruz ve bu sektörün isteklerini biliyorum. 40’lı yaşlarımda bunların olacağını da biliyordum. Söz konusu diziyse eğer, beklenen genç, güzel kadın. Şöyle bir bakacak olursak, hiçbirine saygısızlık etmek istemiyorum, hepsinde çok büyük emek var, ama birbirinin tekrarı, hiçbir şeye katkısı olmayan işler. Yani Türkiye’de bu kuşak oyuncuya çok fazla rol yazılmıyor. Ben buna da kendimi hazırlamıştım. Yapacak her zaman başka şeyler var, mutlu olacak başka şeyler var. Ben televizyon dizisiyle değil, sinema filmiyle; ‘Üçüncü Sayfa’yla daha çok tanınır, bilinir oldum. Belki uzun süren, çok reklamı yapılan bir dizide oynasaydım farklı olurdu. Ya da belki çok popüler olmakla, görünürde olmakla alakalı bir şey de olabilir. Daha kuytuda olunca insanların aklında az kalıcı oluyorsun, oynadığın karakter de daha inandırıcı oluyor belki de. Bazen acaba oyunu kuralına göre mi oynamıyorum diyorum ama ben de bu oyunu böyle oynuyorum. Bir filmi galadansa seyirciyle, istediğim bir saatte ve duyguda seyretmeyi daha çok seviyorum mesela.”

Kariyer planı: Genellikle bir dizisi bittikten sonra ara veriyor. Araya bir sinema filmi koyuyor. “Eşimin de iş durumu müsait olduğu için kendimizi yurtdışında bir yerde gezerken buluruz. Böylece hem kendimi hem de seyirciyi dinlendirmiş olurum. Bu arada sinema filmleri yaparım.”

Anne olunca hayatında neler değişti? Çocuğuyla beraber kendisinde de bir takım farkındalıklar oluştu. “Oğlum beni de eğitiyor. Üçüncü göz gibi kendimi izlemeye başladım. Tabii ki her çocuk kendi karakteriyle doğuyor ama çocuk anne ve babasının aynası. Sen bir olay karşısında korkuyorsan o da korkuyor, sinirleniyorsan o da. Kediyi, köpeği sen nasıl seviyorsan o da öyle sevmeye başlıyor. Ben hayatta hiçbir zaman bu kadar kontrollü olmadım. Bir şey söyleyeceğim zaman onun üç adım sonrasını da hızlıca aklımdan geçirmeye başladım. Ve şöyle de bir parantez eklemek istiyorum: Sabah gözümüzü açıyoruz ve bir şiddetin, kaosun, sevgisizliğin içine uyanıyoruz ya, bu durumdan gerçekten boğuluyorum ve bütün çocuklar için çok korkuyorum. O yüzden sanki her şeyi bir kenara bırakıp sadece sevmeyi öğretmeliyiz çocuklara. Herkesin bir kalbinin titremesi lazım, bunu ne zaman unuttuk, nereye koyduk bu duyguyu bilmiyorum. O zaman çiçeği de kopartamayacak, hayvanı da tekmelemeyecek, zehirleyemeyecek de, kadına da şiddet uygulamayacak, çocuğa tecavüz edemeyecek, kıyamayacak.”

TELEVİZYON DİZİLERİ

2019/2020 – Atiye / Serap

2018 – Fi / Duru’nun Annesi (Bölüm Oyuncusu)

2011 – Tek Başımıza / Hande

2009 – Kül ve Ateş / Duygu

2005 – Yanık Koza / Hanzade Çelebi

2004 – Çemberimde Gül Oya (Konuk Oyuncu)

2004 – Uy Başuma Gelenler / Fındık

2003 – Sultan Makamı / Asiye

2003 – Esir Şehrin İnsanları / Nermin

2002 – Aşk ve Gurur/ Yeşim

2001 – Koltuk Sevdası

2000- Baykuşların Saltanatı

1995/ 2002 – Bizimkiler / Özge Başaran

1993/1998 – Yazlıkçılar / Figen

SİNEMA FİLMLERİ

2017 – İşe Yarar Bir Şey / Leyla

2009- Kül ve Ateş / Duygu

2009 – Canavarlar Yaratıklara Karşı (Türkçe Seslendirme)

2008 – Süt / Zehra

2006 – Küçük Kıyamet / Bilge

2005 – Organize İşler / Nergis

2004 – Mustafa Hakkında Herşey / Ceren

2003 – Bir Tutam Baharat / Saime

2001 – İtiraf / Nilgün)

2001 – Derviş / Sersen

2000 – Baykuşların Saltanatı / Tülay

1999 – Harem Suare/ Gülbahar

1999 – Duruşma / Belma

1999 – Üçüncü Sayfa / Meryem

1997 – Mektup

1997 – Hamam / Füsun

TİYATRO OYUNLARI   

1995/1996- Bir Atın Öyküsü/ İstanbul Şehir Tiyatroları

1995/1996- Savaş Ve Barış / İstanbul Şehir Tiyatroları

1996/1997- Lüküs Hayat/  İstanbul Şehir Tiyatroları

ÖDÜLLERİ

2018 – 50. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri/ En İyi Kadın Oyuncu / İşe Yarar Bir Şey

2017 – 24. Uluslararası Adana Film Festivali/ En İyi Kadın Oyuncu/ İşe Yarar Bir Şey

2007 – Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği / En İyi Kadın Oyuncu / Küçük Kıyamet

2007 – Sadri Alışık Ödülleri / En İyi Kadın Oyuncu / Küçük Kıyamet

2006 – Beykent Üniversitesi İletişim Ödülleri /  En İyi Kadın Oyuncu / Yanık Koza

2001 – Festival International de Cinema-Illes Balears (İspanya) /  En İyi Kadın Oyuncu Ödülü / Üçüncü Sayfa

2000 – Orhun Arıburnu / En İyi Kadın Oyuncu Ödülü / Üçüncü Sayfa

2000 – 19. Uluslararası İstanbul Film Festivali / Kültür Bakanlığı En Başarılı Kadın Sanatçı Ödülü / Üçüncü Sayfa

2000 – 19. Uluslararası İstanbul Film Festivali / Eczacıbaşı Vakfı En İyi Kadın Oyuncu Ödülü / Üçüncü Sayfa

2000 – Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği /  En İyi Kadın Oyuncu Ödülü / Üçüncü Sayfa

1999 – Sinema Yazarları Derneği / En İyi Kadın Oyuncu Ödülü / Üçüncü Sayfa

1999 – 36. Antalya Film Festivali – En İyi Kadın Oyuncu Ödülü/  Üçüncü Sayfa

1998 – 10. Ankara Uluslararası Film Festivali/ Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu Ödülü / Hamam