Ana sayfa Dizi Magazin Haberleri Demet Evgar öğretmeni Yıldız Kenter’i unutmadı!

Demet Evgar öğretmeni Yıldız Kenter’i unutmadı!

tarafından sevda

TelevizyonGazetesi.com / Detay- 17 Kasım 2017 tarihinde vefat eden usta tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter 2. ölüm yıl dönümünde unutulmadı. Birçok tiyatro oyunu ve sinema filminde rol alan Yıldız Kenter’in vefatının üzerinden 2 yıl geçti. Vefatıyla sanat camiasını yasa boğan Yıldız Kenter arkasında gözü yaşlı pek çok öğrencisini de bıraktı.

Ekranların sevilen oyuncusu Demet Evgar da İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde hocalığını yapan usta sanatçı Yıldız Kenter’i unutmadı.

Evgar, Kenter’in gençlik yıllarından bir fotoğrafını instagram hesabından paylaşarak, hocasını ölüm yıl dönümünde andı. Demet Evgar fotoğrafın altına ‘Öğretmenim’ yazdı.

Demet Evgar öğretmeni Yıldız Kenter'i unutmadı! 1

Oyuncu Şebnem Sönmez de instagram paylaşımıyla Yıldız Kenter’i andı. Aşağıdaki fotoğrafı instagram hesabından paylaşan Sönmez paylaşımına şunları yazdı; “Başımın üstünde Yıldız var benim. Kutup Yıldız’ım Kenter.  Aşkla, hasretle, şükranla .”

Demet Evgar öğretmeni Yıldız Kenter'i unutmadı! 2

Oyuncunun öğrencilerinden birisi olan Bülent Şakrak da Yıldız Kenter’i unutmayan ünlü isimler arasında yer aldı. Oyuncu, Kenter’in aşağıdaki fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaştı ve altına, “Seni çookk seviyorum Kraliçem” yazdı.

Demet Evgar öğretmeni Yıldız Kenter'i unutmadı! 3

Yıldız Kenter Kimdir; 

Devlet sanatçısı olan Yıldız Kenter aynı zamanda UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi’ydi. 11 Ekim 1928 tarihinde İstanbul’un Çamlıca semtinde doğdu. Annesi İngiliz asıllı Olga Cynthia (Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını aldıktan sonra adı Nadide Kenter olarak değişmiştir), babası bir diplomat olan Ahmet Naci Kenter’dir.

Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek Bölümünü sınıf atlayarak bitirdi. On bir yıl Ankara Devlet Tiyatrosunda çalıştı. ‘Rockefeller bursu’ kazanarak, American Theatre Wing, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmalar yaptı. Ankara Devlet Konservatuvarı’na hoca olarak atandı.

Demet Evgar öğretmeni Yıldız Kenter'i unutmadı! 4

1959’da Devlet Tiyatrosu’ndan ayrıldı. Muhsin Ertuğrul ile bir yıl çalıştı. Kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları Topluluğunu kurdu. Daha sonraki yıllarda sürekli olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta ‘Değişen Eğitim Metotları’ ve ‘Oyunculuk Metotları’ üzerine çalışmalar yaptı.

1962’de tiyatro hizmetlerinden ötürü ‘Yılın Kadını’ seçildi ve Behzat Butak ile birlikte ‘İlhan İskender Tiyatro Ödülü’nü kazandı. Sinema oyuncusu olarak üç kez ‘Altın Portakal’ ödülüne layık görüldü. Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs’ta İngilizce ve Türkçe oyunlar sergiledi. 100’ün üstünde oyun oynadı. 100’e yakın oyun sergiledi.

Shakespeare, Çehov, Bertolt Brecht, Eugène Ionesco, Harold Pinter, Edward Albee, Tennessee Williams, Alan Ayckbourn, Arthur Miller, Tom Stoppard, Brian Friel, Neil Simon, David Mamet, Athol Fugard, Sergey Kokovkin gibi pek çok yazarların yanı sıra Melih Cevdet Anday, Oktay Rıfat Horozcu, Necati Cumalı, Güner Sümer, Adalet Ağaoğlu, Zeki Özturanlı, Güngör Dilmen, Muzaffer İzgü gibi pek çok Türk yazarının oyunlarını da sahneye koydu, oynadı.