Ana sayfa Dizi Magazin Haberleri Dijital platformda pazar payı değişti! Netflix düşüşte, BluTV yükseliyor!

Dijital platformda pazar payı değişti! Netflix düşüşte, BluTV yükseliyor!

tarafından zk zk

Sinema filmleri ve dizileriyle öne çıkan dijital platformlar arasında Türkiye’de en çok tercih edilen iki oluşumun 2021 karnesi ortaya çıktı! BluTV yerli kaynaklarla kurulan bir platform olarak, ülkenin dikkat çeken ve önde gelen kurumlarından. 2015 yılında Doğan Holding bünyesinde kurulan platform, “Türkiye’nin ilk internet televizyonu” sloganıyla lanse edildi.

Merkezi Kaliforniya’da bulunan Amerikan şirketi Netflix ise 2016 yılında Türkiye’ye giriş yaptı ve dünyanın 190’dan fazla ülkesinde pazar payına sahip bir platform. Türkiye’de her iki platform da çok izleniyor ve kendi bünyelerinde özel olarak hazırlanan sinema filmi ve dizileriyle de dikkat çekiyor.

Yıl boyunca süren rekabette ortaya çıkan sonuç ise alanında dünya devlerinden birisi olan Netflix’in Türkiye’de 2021 yılında pazar kaybı yaşadığını ortaya koydu. BluTV ise yılı artışla kapattı.

Just Watch’ın kısa bir süre önce Türkiye’deki video akış platformları için paylaştığı verilere bakılırsa, Netflix 2021 yılının son çeyreğini kayıpla, BluTV ise artışla kapatmış görünüyor.

Dünya piyasasında olduğu gibi Türkiye’de de video akış platformları önemli. Sektör genel olarak BluTV ve Netflix liderliğinde ilerlemekte. Türkiye pazarı için ise geçtiğimiz saatlerde veriler ortaya çıktı.

JustWatch’un paylaştığı verilere göre 2021’in son çeyreğinde Netflix’in Türkiye’deki pazar payı %29. Bu oran bir önceki dönemde %32’ydi. BluTV ise 2021’in son çeyreğinde %42’lik bir paya sahip ve bu pay bir önceki dönemde %40’tı. Amazon Prime Video ise %1’lik bir yükseliş ile pazar payını %19’a çıkardı.

Amazon Prime Video’nun bu kadar yüksek olmasının sebebi büyük bir ihtimalle Prime üyeliği. Netflix’in düşüklüğünün sebebi de 4 kişilik aile planlarının bile tek bir üyelik sayılması. Bildiğiniz gibi Blu TV’de bu tarz bir plan bulunmuyor. Netflix, BluTV ve Prime Video Türkiye’deki pazarın yüzde 90’ını oluşturuyor.