Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Eylül Su Sapan Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Eylül Su Sapan Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Eylül Su Sapan, 7 Eylül 1993 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu.

Adı: Eylül Su Sapan
Doğum Tarihi: 7 Eylül 1993
Doğum Yeri: İstanbul
Boyu: 1.67 m.
Kilosu:  55 kilo
Burcu: Başak
Göz Rengi: Ela
Instagram: https://www.instagram.com/eylulsusapan/
Evcil Hayvanları: Köpeği var.

Ailesi:  Oyuncu olmak istediğini söylediğinde ailesinden de destek gördü. “Ailem benim her türlü kararımı hep desteklediler. Oyuncu olmak istediğimi duyunca, havalara da uçmadılar, surat da asmadılar.

Eğitim hayatı: Kadıköy Kız Lisesi’nden mezun oldu. Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde oyunculuk eğitimi aldı.

Hayatının dönüm noktası: Sinema okumak istiyordu, lise döneminde Boğaziçi Üniversiteli öğrencilerin kurduğu bir sinema kulübüne gitmeye başladı, orada Zehra Derya Koç’la tanışması hayatının akışını değiştirdi. “Zehra, bir kısa film çekecekti ben de ona yardımcı olmak ve o sürecin içinde yer almak istedim. Ama o bana oynamamı teklif etti ve her şey öyle başladı aslında. O zamana kadar okulda bile olsa hiçbir tiyatro oyununda yer almamıştım.  Okulun tiyatro kulübüne gidip geliyordum ama pek bir şey yapmıyorduk. Tiyatroyla ilgili pek bilgim yoktu, oyuncu olmak da hiç aklımda yoktu. Hatta, ‘İnsanlar neden oyuncu olmak ister ki?’ diye düşünüyordum, oyunculuk yalancılık gibi geliyordu. Kısa filmle birlikte fikrim değişmeye başladı, ortamı ve bir ekibin parçası olma halini çok sevdim. Lise bittikten sonra ise sanki yıllardır hep fikrim buymuşçasına tiyatro okumaya karar verdim.”

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına 2012 yılında, ‘Pis Yedili’ dizisinde canlandırdığı ‘Melis’ karakteriyle başladı. “Okul zamanı Pis Yedili’ye girdim, ilk işim oydu. Kadrodaki, herkes tiyatro bölümünde okuyordu. Bu durum çok güzel bir sinerji doğuruyordu çünkü herkes sete yeni bir tecrübeyle ya da bir bilgi ve yöntemle geliyor ve bunları diğer oyuncularla paylaşıyordu. O süreçte Gani Müjde’nin Tükenmez Kalem yazar kadrosuna girdim ve Yahşi Cazibe dizisinin ekibine tretman yazarı olarak katıldım.”

Hangi proje ile parladı? ‘Her Yerde Sen’ dizisinde canlandırdığı ‘Alara’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Kişilik özellikleri: Uyumlu, sakin, güler yüzlü, katılımcı. “Beni ben yapan özelliğim ise; Tahammülsüzüm ve beklemeyi sevmiyorum.”

Düşünce yapısı: Sürekli kendisiyle barışık bir ruh halinde değil  ve bunun öğrenilecek bir şey olmadığını düşünüyor. ”Kendinle barışık olmanın sürekli yaşanacak bir şey olduğunu insanın her zaman kendisiyle barışık olabileceğini düşünmüyorum. Herkesin en iyi yaptığı şey doğruları söylemek ve yaptığını, yapacağını iddia etmek ama zor olan bunun devamını getirmek. Cesaret, beklenmedik bir şey yapmak. Sonuçlarının her zaman iyi olmayacağını düşünsen de, hesaplamadan, bir şeyleri başarmak için, belki de yaşamda sahip olunması gereken tek özellik. Yapmacık olmayan bir dünya için ise kendine benzemek gerekli bence.”

İlk sinema filmi: Özgür Bakar/ Ammar

Hayata bakışı: Kendine karşı dürüst olmaya çalışıyor. “Kendimi zaman zaman sorgularken de buluyorum bu konuda. Fakat yine de kendini tanımak, anlamak ve kendine karşı yargılayıcı ve eleştirel olabilmekle ilgili bir şey dürüstlük. Bu yüzden ne kadar başarabiliyorum bilmiyorum. Güzellik deyince doğrudan estetik akla geliyor. Estetiğin tanımı da yüzyıllar önce yapıldığı için doğal olarak kolektif algıda geçerli bir fiziksel güzellik tanımı ve arayışımız oluyor. Ben yine de herkes için güzelliğin değişken olabileceğine, fiziksel ve moral güzellik ölçütlerinin değişebileceğine inanıyorum.”

İş hayatına bakışı: Türkiye’deki kadınların çok komik olduğunu düşünüyor ve daha da fazla kadın komedyen çıkması gerektiğine inanıyor. Canlandırdığı karakterin sürekliliğini seviyor. “Karakter ilk andakiyle aynı kalamıyor tabii ki, senaristler için de çok zor sürdürmek bazı şeyleri ama tek bir bakış ya da davranışla o sürekliliği sağlamak mümkün olabiliyor. Her şeyin sebebini her zaman bilemiyoruz, sorduğun soruların hepsine cevap bulamıyorsun. Bazen sete giderken yolda, bazen sahnenin içinde buluyorsun o cevapları. Bir dünya kuruyorsun ve ona inanmak, inandırmak zorundasın.”

Kariyer planı: Bir dönem Stagd-up yapmak istedi. Tiyatro sahnesini de çok seviyor. “’Pis Yedili’den sonraki işim olan ‘Beş Kardeş’te kendimi çok iyi hissetmiştim. Bir de ‘İstanbullu Gelin’,içinde bulunduğum en profesyonel ekipti. Bir dönem stand-up yapmak istiyordum ve yazmaya başlamıştım. Kadın komedisi deyince konu ister istemez kadının özel anlarına kayıyor. Bir erkek bunu yaptığında kahkaha getiriyor. Kadın arkadaşlarım bile beni biraz durdurdular bununla ilgili. ‘Nasıl anlatacaksın bir jilet ya da regl hikayesini?’ dediler. Otosansür kavramı hayatımızın her yerini işgal etmiş durumda ne yazık ki. Tüm dünyayı kasıp kavuran ‘girlpower’ akımına rağmen kadın olmanın utanılacak bir şey olması hala tam olarak değişmedi. Keşke aşabilsek. Kadın gibi görünmeyi sürdürerek, kırmızı rujumuz ya da feminen kıyafetlerimizle… Stand-up matematiği en zor olan sahne performansı. Iliza’nın üç tane gösterisi var Netflix’te, çok beğeniyorum. Çok komik karakterleri var. İçlerinden bir tanesi Ertesi Gün Goblin’i adını taşıyor ve kadın dünyasını çok güzel özetliyor. ‘Paçayı Kurtarmak’ ilk tiyatro oyunum. Onur Şimşek oyunun yönetmeni, yazarı David Leon’un oyununu okumuş ve çok etkilenmiş. Tiyatroda bugüne dek hep asistanlık yaptım, sahneye çıkmaya korkuyordum açıkçası, iddialı geliyordu. Oyunu okudum ve çok etkilendim, şiir gibi bir oyun. Oyun tek kişilik, canlandırdığım ise trans bir karakter. O yüzden Onur bana metni verdikten sonra düşünmek için biraz süre istedim. Dekor da yok. 70 dakika boyunca bir kadının, bir transın hikayesini anlatman isteniyor senden. Her açıdan çok riskliydi bu.”

Gelecek Hayali: Aynı zamanda senaryo da yazıyor. Kısa film projesiyle Kültür Bakanlığı’na başvurdu ancak kabul edilmedi. “Bu beni yıldırmıyor, yaptığım işlerden kazandığımı biriktirmek ve filme yatırmak istiyorum. İki kız arkadaşın hikayesini anlatan uzun metrajlı bir film yazdım. 16 yaşımdan beri yazdığım, kendi deneyimlerimle geliştirdiğim bir hikaye. Sürekli açıp kapadığım bir dosya gibi aslında. Hem senaryo için, hem de oyuncu olarak Berlinale’ye de başvuracağım.”

Modayı takip ediyor mu? “Eskiden daha çok dert ederdim kıyafetleri kendime, kimseye bir şey söylemez giymeye devam ederdim ama kendimi rahatsız hissederdim belki de içlerinde. Artık giyiyorum ve çıkıyorum. Hiç sorgulamıyorum. İnanmak çünkü bence asıl mesele.”

Sosyal medya ile arası nasıl? Sosyal medyanın bir araç ve iyi kullanılırsa faydalı bir şey olduğunu düşünüyor.

TELEVİZYON DİZİLERİ

2021- Kanunsuz Topraklar/ Behice

2019- Her Yerde Sen/ Alara

2018/2019- İstanbullu Gelin/ Özgür

2017- Kırgın Çiçekler/ Harika

2017- Klavye Delikanlıları/ Cansu

2016- Tatlı İntikam/ Duygu

2015/2016- İnadına Aşk/ Aslı Vardar

2015/2016- Büyük Sürgün Kafkasya/ Zehra

2015- Beş Kardeş/ Nazlı

2011/2012- Pis Yedili/ Melis

SİNEMA FİLMLERİ

2020- En İyi Kadın Oyuncu/ Melis Onat (Kısa Film)

2020- Don’t Get Me Wrong But / Simge(Kısa Film)

2019- Aidiyet/ Pelin

2017 – Transformation / Melis (Kısa Film)

2017- Damat Takımı/ İrem

2017- Dört Köşe/ Sebahat

2015- Nadide Hayat

2014- Ammar/ Canan

TİYATRO OYUNLARI

2019 – Paçayı Kurtarmak