İlker Kızmaz, 9 Eylül 1975 tarihinde İzmir’de doğmuştur. Türk dizi ve sinema oyuncusu.
Adı: İlker Kızmaz
Doğum Tarihi: 9 Eylül 1975
Doğum Yeri: İzmir
Boyu: 1.80 m.
Kilosu: 76 kilo
Burcu: Başak
Göz Rengi: Mavi
Saç Rengi: Siyah
Eşi: Aslı Türkel
Çocuğu: Naz Kızmaz
Instagram: https://www.instagram.com/ilkerkizmaz/
Ailesi: İzmir’de doğup büyüdü. Babası Bayındırlık Müdürlüğü’nde işçi olarak çalışıyordu, annesi mobilyacılar çarşısında temizlik ve çay işlerine bakıyordu. Ailesi İzmir’de yaşıyor. ‘Nefes: Vatan Sağolsun’ filminin çekimleri sırasında tanıştığı filmin yardımcı yönetmeninin kız kardeşi olan reklamcı Aslı Türkel ile 16 Haziran 2014 tarihinde evlendi. Çiftin, 2016 tarihinde ‘Naz’ adını verdikleri kızları dünyaya geldi.
Çocukluk yılları: Çocukluğunda torna tesviye, nakliye ve tezgâhtarlık gibi işlerde çalıştı. Liseden sonra çalışma hayatına atıldı. Liseyi bitirdiğinin ertesi günü mobilyacılar çarşısındaki bir kumaş mağazasında tezgâhtar olarak çalışmaya başladı. Dört yıl burada çalıştı. Oyunculuk sevdası küçük yaşlardan itibaren vardı. Bir 23 Nisan töreninde üst sınıftan birisinin hastalanması ve onun repliklerini ezbere bildiği için öğretmeninin onu sahneye itmesiyle birlikte sahne sevdası başladı. Ondan sonra lisede de tiyatro yaptı, hiç kopmadı. Hamlet Tiyatrosu’nda oynadı. Devlet Tiyatrosu’nda yardımcı roller üstlendi. “Bir ilkokul öğretmenim vardı, onun ismini her yerde zikrediyorum, kendisine ulaşamıyorum da, Asiye Menteş, keşke ulaşabilsek. Emine Seçkin ve Asiye Menteş, hayatımda beni şekillendiren, bana yön veren, zihnimi açan iki insan. Biri ilkokul öğretmenim, biri de ortaokulda fen bilgisi öğretmenimdi. Asiye Menteş, bir 23 Nisan günü şiir okuyacak arkadaşım hastalanınca ben de o şiiri ezbere bildiğim için beni sahneye çıkardı. Çenemin altından boynuma kadar, dudaklarım, her yerim uçuklamıştı, hiç unutmuyorum. Sonra 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim her özel günde, resmi bayramlarda beni sahneye çıkararak, her bayramda tiyatro yaptırıyordu, koroda bir görev veriyordu, aslında böyle başladı. Sonra ortaokul, lise, liseden sonra İzmir’de amatör tiyatrolar, İstanbul’da bir ajansla anlaştım, ufak ufak dizilere gitmeye başladım.”
Eğitim hayatı: Meslek Lisesi’nde torno tesfiye bölümünde okudu. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. 2004 yılında İstanbul’a geldi ve Ekol Drama Sanatevi’nde oyunculuk eğitimi aldı. Bahçeşehir Üniversitesi’nde oyunculuk üzerine yüksek lisans eğitimine katıldı.
Kariyerinin dönüm noktası: İzmir’de bir dönem evden ayrıldı ve kendi parasını kazanıp karavanda yaşadı. Ama tiyatrodan da hiç kopmadı. “Beş kuruş para kazanmasam da işten çıkıp hemen tiyatroya gidiyordum. Çünkü hayalim hep tiyatro yapmaktı. Sonra bir arkadaşımın bağlantısıyla İstanbul’a geldim ve ‘Yeter Anne’ dizisiyle televizyona geçtim. ‘Nefes: Vatan Sağolsun’ filmi kariyerimin dönüm noktası oldu. Bir reklam görüşmesine gitmiştim. Orada Levent Semerci bana ‘Çok güzel bir film çekeceğim, seni de oynatacağım’ dedi. İki sene sonra çağırdılar, gittim görüştüm. Beş dakikalık bir audition istediler ve filme dahil oldum. Filmin yardımcı yönetmeni de Hande Türkel’di bu arada. Şu anda baldızım oluyor. ‘Nefes’ filminde oynadığım zamanlar Gümüşsuyu’nda bir çatı katında üç arkadaş kalıyorduk. Sonra Ortaköy’de 1.5 odalı bir evde arkadaşlarımla iki sene yaşadık. Çok zorluklar çektik. Ama o an çektiğim zorluklar umurumda değildi. Çünkü ben yapmak istediklerime odaklanıyor, öyle mutlu oluyordum. Şimdi kendime baktığımda, böyle bir adamın Rutkay Aziz, Suna Pekuysal gibi önemli isimlerle sohbet edip iş yapıyor olması bile beni çok iyi hissettiriyor.”
Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına, ‘Yeter Anne’ dizisiyle başladı.
Hangi proje ile parladı? ‘Aşk-ı Memnu’ dizisinde canlandırdığı ‘Nihat’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.
Kişilik özellikleri: Doğal, mütevazi, samimi, azimli, sakin.
Sosyal: Uzak doğu sporlarına ilgi duyuyor. İzmir’de başladığı aikido eğitimini 2 yıl yaptıktan sonra bu eğitimine İstanbul’da devam etti. Ayrıca binicilik sporu ile ilgileniyor ve Kite Surf yapıyor.
Düşünce yapısı: Pek çok dizide ve sinema filminde rol aldı. Kariyerinde bugüne kadar yaptıklarından tatmin olmuş hissediyor, özel hayatında ise gözlerden uzak olmayı seviyor. “Başkalarının baktığı yerden ne görünüyor bilemem ama ben olduğum yerde çok mutluyum. Ortalarda görünmeyen, kendi dünyasında zaman geçirmeyi seven bir adamım. Çocuğumla ve eşimle vakit geçiriyorum. Boş zamanlarımda dağlara çıkıyorum; odun toplayıp ateş yakıyor, ezberlerimi ormanda, kimsenin olmadığı yerlerde, bağıra bağıra yapıyorum.”
Mutluluk kaynağı: ‘Çanakkale 1915’ sinema filminde ve ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ dizisinde Atatürk’ü canlandırmış olmaktan mutluluk duyuyor. “Çocukken önemli biri olacağımı düşünüyor ama ne olacağımı kestiremiyordum. Çocuk aklımla işte, ‘Atatürk mü olacağım acaba’ derdim. Ekranda Atatürk’ü canlandırmak nasip oldu. Altından kalkması zor ve sorumluluk gerektiren bir duygu. Hazırlanırken özellikle hani o kadar zeki ve o kadar hızlı düşünüyor ki nerede ne yapacağını kestiremiyorsunuz. Acaba bunu yaparken sakince mi yapmıştır. Ya da oynarken acaba bu sahnedeki duygusu neydi diye daha çok onları araştırdım. Birçok kitap okudum. İlker Başbuğ’un bir kitabı çıktı, tam biz filmi çekerken onu okudum. Turgut Hoca’nın kitaplarının okudum. Belgeseller falan derken epey oldu. Hazırlanmak değil aslında. Boş vakitlerimde onları okuyup, onlarla beraber yatıp kalktım. Ama bunun karşılığını verebildim mi? O da seyircinin takdiri. Elimden geleni yaptım ama zordu tabii. Atatürk olarak bir odaya girdiğimde yardımcı oyuncular toparlanıyordu. O ağırlık arkadaşlara yansımıştı.”
İlk sinema filmi: Levent Semerci / Nefes: Vatan Sağolsun
Aşka bakışı: “Karıma âşık olduğum, onu çok sevdiğim için evlenme teklif ettim. Mart ayında nişanlandık, haziranda da evlendik hemen. Beraber yürüyorduk. O an elimde gazoz kapağı vardı. ‘Benimle evlenir misin?’ dedim birden. Şakayla başladı her şey. Planlamamıştım, o an içimden geldi. ‘Evet’ dedi. Sonra gerçek bir yüzükle yeniden teklif ettim. “
Hayata bakışı: Boş zamanlarında, özel hayatında ailesiyle sakin bir yaşantıyı tercih ediyor. “Ben karımla yaşamayı ve onunla vakit geçirmeyi çok sevdiğim için etrafta ıssız adamlar, ıssız kadınlar neler yapıyor hiç bilmiyorum. Şimdi hep bizim gibi evli çiftler var etrafımızda. Bebek muhabbeti yapıyoruz, ev hayatını konuşuyoruz. Herkes bu muhabbetleri kaldırmayabilir. O yüzden elenerek azaldık. Bizi çocuk için teşvik eden herkese teşekkür ediyorum. ‘Evleniyorsunuz, hayatınız bitiyor’ diyen bir kitle vardı ya, bence onlar azalarak bitti. Artık ‘Arkadaşımın da çocuğu olsun, o da bu mutluluğu tatsın, sorumluluk sahibi olsun’ diyen insanlar var.”
İş hayatına bakışı: Dönem işlerine çok değer veriyor ve tercihlerini genellikle bu işlerden yana kullanıyor. “Bir dönem, bir yılda üç tane Çanakkale filmi yapılmıştı, birinde ben de oynamıştım. Herkes, ‘Ne kadar çok Çanakkale filmi oldu,’ dedi. Bence az. Bir Rambo’nun altı tane filmi var, 1917 diye bir film yapıldı, Oscar’daydı, hala yapılıyor ve daha iyisini daha başka bir açıdan, daha başka bir hikayeyle anlatmaya çalışıyorlar. Bizde bir hikayeyle anlatınca, bu olmamış, deniyor hemen. Tamam, bir dahaki sefere olur. Deniyoruz, Hollywood değil burası ama kendimize göre bir arayış içindeyiz ve çok önemli yönetmenler, kurumlar, yapımcılar yaptılar işte. Halit Ergenç’in oynadığı ‘Vatanım Sensin’ de de da bir hikaye anlattılar, orada Mustafa Kemal’in fotoğrafını görüp ‘Vay, Mustafa’m’ deyince hepimizin gözleri doldu. Bunlara hasretiz. Bu işlerin daha çok yapılması lazım. Bu işler çok ilgi görüyor çünkü özlemimiz var. Özellikle bizim kuşağın bunu hikayede görme konusunda bir zaafı var diye düşünüyorum.”
Babalık hayatına ne kattı? Hayata bakışı değişti. ““Baba olmadan babalığın ne demek olduğunu anlayamazsın’ derlerdi. Gerçekten de öyleymiş. Kızım Naz dünyaya geldikten sonra anladım ki tek aşkınız ve hayatınızın merkezi o oluyor. Benim de hayata bakışım değişti. Duygusallaştım.”
TELEVİZYON DİZİLERİ
2020 /2021- Uyanış: Büyük Selçuklu / Arslantaş
2020- Ya İstiklal Ya Ölüm /Mustafa Kemal Atatürk
2018/2019 – Payitaht: Abdülhamid / Şehzade Mehmet
2016/2017- Umuda Kelepçe Vurulmaz / Emir Ateş
2016 – Tatlı İntikam /Barış Altınay
2016 – Sevda Kuşun Kanadında / Tarık
2015 – Sevdam Alabora / Selçuk
2014 – Yedi Güzel Adam / Kenan Hoca
2014- Benim Adım Gültepe/ Halil
2012 – Yol Ayrımı
2012 – Kurt Kanunu /Cevdet Enis
2011 – Sırat / Yusuf Sancaktar
2010 – Güneydoğudan Öyküler: Önce Vatan / Genel Cerrah Bülent
2009- Nefes: Vatan Sağolsun/ İlker Çavuş
2008 /2010- Aşk-ı Memnu / Nihat Önal
2007- Duvar / İsa
2006- Candan Öte
2006 – Fırtınalı Aşk
2002- Aslı ile Kerem
2002 – Yeter Anne
2002 -Sırlar Dünyası
SİNEMA FİLMLERİ
2018- Kardeşim İçin Der’a/ Ali Türkmani
2017- Akide / Okul Müdürü (Kısa Film)
2017- Elimiz Mahkum (TV Filmi)
2016 – Kaçma Birader: Taksim Yolcusu Kalmasın! / İlker
2016 – Saruhan/ Deftedar Katibi İşkodra’lı Sarı Selim
2013- Bi’ Garip Adam (Kısa Film)
2013 – Mahmut ile Meryem / Süleyman Paşa
2012 – Çanakkale 1915 / Yarbay Mustafa Kemal
2012-Cennetten Kovulmak
2012 – Açlığa Doymak / Tahsin
2012 – Mahmut ile Meryem /Tahsin
2011- Bilinmeyen Yasın Yorgunu/ Cengiz
2009 Nefes: Vatan Sağolsun/ İlker Çavuş