Nergis Öztürk, 25 Mayıs 1980 tarihinde Kocaeli Kandıra’da doğmuştur. Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu.
Adı: Nergis Öztürk
Doğum Tarihi: 25 Mayıs 1980
Doğum Yeri: Kocaeli / Kandıra
Boyu: 1.72 m.
Kilosu: 52 kilo
Burcu: İkizler
Göz Rengi: Yeşil
Annesi: Fatma Öztürk
Kardeşleri: Serhat Öztürk
Eşi: Cemal Toktaş
Çocuğu: Yaman Toktaş
Instagram: https://www.instagram.com/nergisoz/
Ailesi: Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde doğdu, aslen Ordulu. Annesi öğretmen babası Elektrik Teknisyeni, bir abisi var. Kendisi gibi oyuncu olan Cemal Toktaş ile evli. Çiftin Yaman adında bir erkek çocuğu var.
Çocukluk yılları: Lise yıllarında ille de tiyatro yapacağım diye tutturduğu bir dönem olmuş. Küçükken babasına Emel Sayın taklidi yaparmış. “15 yaşlarımda Bursa’daydım. Evrensel Kültür’e çok gelip giderdik. Cem Yılmaz’ı ilk orada izlemiştim, çok ucuza. Daha Leman’da yazıyordu o sıra. O zamanlar Emel Sayın taklidi yapardım babama. Bursa Kız Lisesi’nde bir arkadaşım Ahmet Vefik Paşa Devlet Konservatuarı’nın tiyatro kursuna girmiş, ‘sen de gel’ dedi bana, girdim ve çok sevdim. ‘Tiyatrodan başka bir şey yapmayacağım, ölürüm de oyuncu olurum’ diye kendimi yırttığım iki buçuk senem oldu. Ancak daha sonra çok fazla içinde olunca o daralttı beni, uzaklaştım. Hiçbir şey olmayı düşünmüyordum artık. Bursa’yı terk edip, İstanbul’a taşındık. Arkadaşımın ısrarıyla Dil Tarih Tiyatro’nun sınavlarına girdim ve böylelikle devam etti.
Eğitim hayatı: Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra, Bahçeşehir Üniversitesi İleri Oyunculuk Bölümü’nde Yüksek Lisans yaptı.
Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına, 2005 yılında ‘Körfez Ateşi’ dizisiyle başladı.
Hangi proje ile parladı? ‘Böyle Bitmesin’ dizisinde canlandırdığı ‘Nisa Yazıcı’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.
Kişilik özellikleri: Neşeli, sıcak, idealist, çalışkan, doğal.
Mutluluk kaynağı: 2015 yılında eşiyle beraber hayata geçirdiği bir nevi kültür merkezi olan Taş Kabare en büyük mutluluk kaynaklarından biri. “Tiyatro, sinema, TV alanlarında iş üretecek ‘Taşra Kabare’ adlı bir yapım merkezi kurduk. ‘Taşra Kabare,’ içinde tiyatrosu da olan, belki filmler çekeceğimiz, müzikal projeler de içeren bir yapım merkezi. Bunlar hayallerimdi, Cemal’in de hayalleriymiş. ‘Taş Kabare’, ‘Evlendik, bir de tiyatro kuralım’ın sonucu değil. Hayallerimizi birleştirdik. ‘Halka inilmez, halkın huzuruna çıkılır.’ düsturunu benimsiyoruz. İkimiz de oyunculuk bölümü mezunuyuz. Anlatmak istediğimiz hikâyeler vardı ve hayalimiz bu hikâyeleri çekmek ya da oynamaktı. Projelerimize ilk göz ağrımız olan tiyatro ile başladık. Adı, Temizlik İşleri. Tiyatro oyunuyla başladık ama sinema, dizi, müzikal gibi projelerimiz de olacak.”
İlk sinema filmi: Ezel Akay/ Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü
İş hayatına bakışı: Kuşağının en iyi oyuncularından biri olarak görülüyor. Bugüne kadar yer aldığı sinema filmlerinde ve tiyatro oyunlarında hep sevdiği ve çalışmak istediği insanlarla çalıştığını düşünüyor. “Bu konuda şanslıydım. Doğru insanlarla çalıştığım için iyi oyuncu olduğum söyleniyor belki de çünkü birlikte çalıştığın insanların bir tanesi ile zayıf halka olsa o iş o kadar da iyi olmuyor. Çünkü bu, tek başına var olabileceğin bir iş değil. Evde tek başıma yetenekli olmamın kimseye faydası yok. Oyuncuysanız hayatınız dışında bir sürü şey yaşama şansınız var. Dolayısıyla o duygularla tanışmış oluyoruz. Biraz da arsız bir meslek; oynuyorsun, doyuyorsun, bitiyor. Yenisine de aynı duyguyla yaklaşıyorsun. Bu aslında sağlıklı bir şizofreni, hastalık boyutunda değil. Farklı farklı hikâyeleri sağlıklı bir şekilde yaşayabilmek çok eğlenceli. Evcilik oynamak gibi. Oyunculuk, insanın kendini geliştirmesiyle alakalı bir şey. Bir daha öğrenci olsam yine tiyatro okumak isterim. Ama gayret edersen iyi oyuncu olabilirsin. Ben sinemayı da televizyonu da tiyatroyu da ayrı seviyorum. Hepsi beni mutlu ediyor. Hiçbirinden vazgeçmem. Bırakırsam da hepsini bırakırım.”
Kariyer planı: Kendisine Altın Portakal Ödülü’nü kazandıran ‘Kıskanmak’ filminin kariyeri açısından dönüm noktası olduğunu düşünüyor. “’Kıskanmak’ın benim için dönüm noktası olduğunu düşünüyorum. Bunu oyunculuk açısından söylüyorum tabii ben orada bir şeyler keşfettim bir dönemi kapatıp başka bir döneme girdim. Ondan sonrada yine çok iyi bir film olan ‘Atlıkarınca’ geldi. Her filmde o yönetmenin yöntemine göre hareket ediyorsun, bunu da ‘Atlıkarınca ‘yı çekerken öğrendim. Kendi sezgileriniz ve yönetmenin hayali. Tabi bu kendi senaryolarını çeken yönetmenler için düşündüğüm bir şey. En azından ben hep öyle yönetmenlerle çalıştım, şanslıyım aslında. Hiçbir zaman kariyer planlaması yapmadım ama “Kıskanmak” filminden sonra bana hep aynı tarz roller geldi. Genellikle tiyatroda komedi rollerinde yer aldım. Hikayeler ve oynayacağım roller güzel olsun yeter, her rolde oynarım.
Gelecek Hayali: Yaşamı boyunca oyunculuk yapmayı ve farklı rollerde yer almayı hayal ediyor. “Her oyuncunun gönlünde yatan şey farklı rollerdir. Bunun için doğru kişilerle karşılaşmak gerekiyor. Sinema filmi çekerken mükemmel bir oyuncu olmanız gerekmiyor. Neticede işçisiniz. Çok iyi bir yönetmenle çalışıyorsanız iyi oynarsınız. Oyuncunun iyisi kötüsü olmaz.”
Doğa ile ilişkisi: Doğada olmayı seviyor. Tatil tercihlerini genelde küçük yerlerden yana yapıyor. “Türkiye’de genelde daha küçük ve çok turistik olmayan yerlere gidiyoruz. Sıcaktan çok hoşlanmadığımız için Karadeniz’i tercih ediyoruz; Bartın, Ordu, Giresun. Tatil için harika yerler.”
TELEVİZYON DİZİLERİ
2018 /2019– Avlu / Zerrin Şahin
2017 – Bu Sayılmaz / Melek Sayılmaz
2012/2013 – Böyle Bitmesin / Nisa Yazıcı
2011 – Gün Akşam Oldu / Belgin
2010 – Doktorlar / Direnç Kurt
2007 – Kara Yılan / Sona
2006 – Kızlar Yurdu / Yasemin
2006/ 2007 – Hatırla Sevgili / Ayla
2005 – Körfez Ateşi
SİNEMA FİLMLERİ
2020- Fragrance/ İlhan
2020- Kar Kırmızı
2017 – Sen Kiminle Dans Ediyorsun? / Ayfer
2017 – İstanbul Kırmızısı
2013 – Eve Dönüş: Sarıkamış 1915 / Gül Hanım
2012 – Yeraltı / Fahişe
2011 – Gişe Memuru / Nurgül
2010 – Atlıkarınca / Sevil
2009 – Kıskanmak / Seniha
2007 – Barda / Sevgi
2006- Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? / Bacı Jahan
TİYATRO OYUNLARI
2019- 10 Saniye
2018- Sultana
2017- Düşperest
2016- Ölüm Hastalığı
2016- Akciğer
2016- Kel Şarkıcı
2015- Temizlik İşleri
2013- Oda ve Adam
2010- Yanlış Anlama
ÖDÜLLERİ
2020- Ekin Yazın Dostları Tiyatro Ödülleri/ Küçük Salon Kadın Oyuncu Ödülü/ 10 Saniye
2017- Direklerarası Tiyatro Ödülleri / En İyi Kadın Oyuncu Ödülü/ Akciğer
2017- Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) Ödülleri / Yılın Kadın Oyuncusu Ödülü /Akciğer
2017- Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri / Yılın Kadın Oyuncusu Ödülü/ Akciğer
2010 – 17. Uluslararası Altın Koza Film Festivali / En İyi Kadın Oyuncu Ödülü / Kıskanmak
2009 – 46. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali / En İyi Kadın Oyuncu Ödülü/ Kıskanmak