TelevizyonGazetesi.com / Detay – Gülcemal dizisi perşembe akşamları Fox TV’de yayınlanıyor ve Türkiye dışından hikayeye gösterilen ilgi de şaşırtıyor. Yurt içinde dizi hayranlarının pek de tercih etmediği bir yapım olduğunu 3’lü reytinglerin altına gerileyen performanstan anlayabilirsiniz. Aslında Fox TV için reytinglerin 2’li seviyelere doğru gerilemiş olması erken final yapmak için önemli bir bahane olabilir.
Ancak diziye yabancı ülkelerdeki Türk dizi hayranlarının gösterdiği büyük ilgi, reytinglerden farklı bir başka ölçümün daha dikkate alınması gerektiğini hatırlatıyor. Birçok yabancı dizi hayranı Gülcemal gibi projelerin Türkiye’de televizyon kanallarında olduğu gibi Netflix gibi dijital platformlarda da yayınlanarak bu şekilde bir ölçüm yapılmasını dile getirmeye başladı.
Fox TV’nin de bağlı olduğu şirketin Disney Plus platformu olmasına rağmen, yabancı ülkelerdeki dizi hayranlarının Gülcemal gibi bağımlılık yaratan dizilerin neden dijital ortama taşınmadığı soruları da geliyor.
Aslında Türkiye’de üretilen haftalık diziler artık Türkiye’deki izleyicilerin beğenileri üzerinden oluşan reytinglerle ölçülemez bir noktaya gelmiş durumda. Ancak ne yazık ki televizyon kanalları reyting oranlarına bağımlı ve bu oranlar iyi olmaz ise reklam gelirleri ciddi zarar görüyor. İşte bu nedenle de yurt dışındaki Türk dizisi hayranlarının çok ilgi gösterdiği yapımlar yeterli reyting gelmeyince yayından kaldırabiliyor.
Murat Ünalmış ile Melis Sezen ikilisinin başrolündeki Gülcemal dizisi için de erken final tehlikesi bulunuyor. Ancak Fox TV’nin işte tam da bu noktada bir ikilem içinde olduğunu da görmek lazım.
Türkiye’deki reytinglerin düşüklüğü, Gülcemal dizisinden kanalın zarar etmesine neden olabilir. Yayından kaldırma durumunda bu diziyi bağımlılık derecesinde izleyenlerin kalpleri kırılacak ve tepkisellik ortaya çıkacak. Özellikle de yurt dışından Gülcemal dizisine gösterilen ilginin katlanarak arttığı bir ortamda kanal yetkilileri için sıkıntılı bir durum ortaya çıkıyor.
Bu durum aslında Gülcemal dizisiyle değil, daha önce benzer duruma düşen Tuzak ve Gecenin Ucunda projelerinde de dikkat çekmişti. Artık Türk televizyon sektörünün bir şekilde yurt dışındaki dizi hayranlarını da işin içine katacak ve yabancı ülkelerdeki yayıncılarla ortak platformlar kurup, dizileri birçok ülkede aynı anda haftalık olarak yayınlayabilecek bir süreç başlatması gerektiğini ortaya koyuyor.
Reytinglerin de sadece Türkiye değil, aynı anda diziyi yayınlayan diğer ülkelerdeki reytingler ve elde edilen toplam gelirler üzerinden yeniden değerlendirilmesi gibi bir süreç mantıklı gözüküyor. Tabii ki bu nasıl yapılır bilinmez ama dünya küçük ve bazı diziler Türkiye’de tutmadı diye, yurt dışında da tutmayacak diye bir durum yok.