Ana sayfa Dizi Arşivi 1973 Biltmore Oteli Cinayeti nasıl bir dizi; hikayesi, oyuncuları, fragmanı ve tüm detayları!

1973 Biltmore Oteli Cinayeti nasıl bir dizi; hikayesi, oyuncuları, fragmanı ve tüm detayları!

tarafından ker_def

Türk diplomatlara karşı ilk saldırı olarak nitelenen ve daha sonra bir saldırılar zinciri haline dönüşen olayın iç yüzünü tarihi belgeler ve tanıklıklar eşliğinde anlatan 6 bölümlük belgesel-drama dizisi 1973 Biltmore Oteli Cinayeti dikkat çeken bir yapım.

Ermeni diasporasından bir grubun 1960’ların ortalarında ABD’deki Türk diplomatlara yönelik gerçekleştirdiği protestoların zaman içerisinde iki diplomatın canına mal olacak bir cinayete uzanmasını konu edinen belgesel-drama 1973 Biltmore Oteli Cinayeti çok etkili bir dizi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar, deneyimli bir diplomattır. Yardımcısı Bahadır Demir ise ilk görev yeri olarak bu şehre atanır. Los Angeles, aynı zamanda Ermeni kökenli Amerikan vatandaşlarının yoğunlukta yaşadığı bir bölgedir.

Türkiye’yi çok seven ve orada yaşayan Türklerle iyi ilişkileri bulunan Ermeniler çoğunlukta olsa da konsolosluk önünde gösteriler yapmak, Cumhuriyet balosuna baskın düzenlemek gibi eylemlerde bulunan fanatik gruplar da vardır. Hastalıklı ve megaloman bir karaktere sahip olan Gürgen Yanıkyan, dışlandığı kendi toplumuna karşı kahraman olmak ve hak ettiğini düşündüğü itibarı görmek için Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ve yardımcısı Bahadır Demir’i katletmeye karar verir.

Yanıkyan, aylarca plan yaptıktan sonra, Gourg Yanıki adlı bir İran vatandaşı görünümünde Türk konsolosluğu ile irtibata geçer. Sultan Abdülhamit’in sarayından çalıntı bir resim ve antika parayı Türkiye’ye armağan edeceğini söyler. Yazışmalar sonucunda eserlerin kabul edilmesine karar verilir. 27 Ocak 1973 günü Mehmet Baydar ve Bahadır Demir, vadedilen resim ve antika parayı almak için Yanıkyan’la Biltmore Oteli’nde buluşur.

Yanıkyan, onları önceden planladığı gibi otel odasında acımasızca şehit eder ve yıllarca sürecek olan bir nefret silsilesinin tohumunu atmış olur.