Milliyet Cadde yazarlarından Sina Koloğlu, bugünkü köşe yazısında dizilerin izlenirliğine ilişkin önemli bilgiler sundu.
İngiltere Yayıncılar Birliği’nin yaptığı bir araştırmaya değinen Koloğlu, romandan uyarlanan bir filmin dünya gişelerindeki kârının 91 milyon dolar olduğunu, orjinal bir senaryodan çekilen filmden yüzde 53 daha kar getirdiğini belirtti.
Araştırmada televizyon dizileri için de benzer bir durumun geçerli olduğunun ortaya çıkması, romandan uyarlanan dizilere dikkati çekti.
Sina Koloğlu, Türk dizilerinde de romandan uyarlananların önemli başarılar kazandığına değindi ve şöyle yazdı:
“‘Yaprak Dökümü’, ‘Aşk-ı Memnu’, ‘Bugünün Saraylısı’, ‘Fatih Harbiye’, ‘Çalıkuşu’ ve ‘Dudaktan Kalbe’ de unutulmamalı. Yurt dışında en çok satan ünlü yerli dizimiz, ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’ (Vedat Türkali), yine toplumsal bir hikayeyi anlatan ve başarılı bir şekilde ekrana uyarlanan ‘Hanımın Çiftliği’, romandan dizilere uyarlanan, reytingi bol örnekler olarak sayılabilir. Bir diğer uçta da çarpıcı örnek, ‘Huzur Sokağı’ (Şule Yüksel Şenler) var… Bir dönem edebiyatçılarımıza ilgi vardı ve karşılığı da alınıyordu dizilerde…
Yeni kuşaktan örnekler
Mesela Azra Kohen’in çok satan ‘Fi’, ‘Çi’, ‘Pi’ üçleme romanının ilk ikisi, televizyon dizisi oldu. Önce paralı kanalda, daha sonra Show TV’de ‘Fi’ yayınlandı. Açık kanal macerası iyi bitmedi. ‘4N1K: İlk Aşk’ Büşra Yılmaz’ın romanından alınarak, dizi olarak Fox’ ta yayında… Yaz döneminin en iyi işlerinden oldu. Yani roman uyarlamaları, sinemadan çok dizi sektöründe daha verimli.”