Ana sayfa Dizi Haberleri Adım Farah dizisinde o hatayı Demet Özdemir mi, senarist mi yaptı? Doğrusu TDK’da var!

Adım Farah dizisinde o hatayı Demet Özdemir mi, senarist mi yaptı? Doğrusu TDK’da var!

tarafından zk zk

TelevizyonGazetesi.com/Detay – Fox TV’nin yeni dizisi Adım Farah, geçtiğimiz hafta 1 Mart akşamı ilk bölümüyle ekrandaydı. Demet Özdemir ve Engin Akyürek’in başrollerinde oynadığı Adım Farah dizisi, 1. bölüm ile birlikte büyük bir izleyici kitlesi tarafından beğenildi ve sosyal medyada yapılan yorumlarla da dizinin önümüzdeki haftalarda daha da çok konuşulacağı anlaşıldı.

Aslında bir cerrah olan ve ülkesinden kaçmak durumunda kalan İranlı Farah ile hasta oğlu Kerimşah’ın hikayesini anlatan dizide Demet Özdemir, Farah rolü ile çok beğenildi. Engin Akyürek ise suça bulaşmış bir adam olan Tahir Lekesiz karakteriyle başarılı bir oyunculuk sergilemekte.

Bu akşam 2. bölümü merakla beklenen dizinin yeni bölümünden yayınlanan 2. fragmanda, Demet Özdemir’in ‘vicdan’ kelimesini ‘vijdan’ olarak telaffuz ettiği duyulmakta. Arapça’dan dilimize uyarlanan ‘vicdan’ kelimesi, çoğu zaman yazım hatalarına neden oluyor. Pek çok kişinin de toplum içinde “vijdan mı, vicdan mı?” sorusunu sorduğu bir kelime olarak da gündeme geliyor.

“Kişiyi kendi davranışları hakkında bir yargıda bulunmaya iten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerine dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan güç” olarak tanımlanan vicdan kelimesi, isim olarak kullanılan Vijdan ile karıştırılıyor!

Aynı hatanın Adım Farah dizisinde de yapıldığı görülmekte! Telaffuz ederken bir anlık bir yanılsama ile vicdan yerine vijdan şeklinde okumuş olma olasılığı yüksek Demet Özdemir’in. Ancak tabii okuduğu metinde de bu şekilde yazılmış olma ihtimali var.

Bu arada Demet Özdemir, Adım Farah dizisinin yeni bölüm fragmanının yayınlanmasından sonra, dizinin resmi hesabından yapılan paylaşımı yayınlaması da ayrıca dikkatleri çekti. Oyuncunun paylaşımında ‘vicdan’ kelimesinin Türkçe anlamı aktarılıyor.

Adım Farah dizisinde o hatayı Demet Özdemir mi, senarist mi yaptı? Doğrusu TDK'da var! 7

Dikkatli izleyicilerin de fark ettiği bu durum, Adım Farah dizisinin 2. bölüm 2. fragmanının ilk cümlesinin ilk kelimesi olarak net bir şekilde duyulmakta!

İşte o fragman…

“Vicdan kelimesi Türkçe’de “1. bulma, 2. tasavvufta vecd hali, tanrı aşkı ile dolma” anlamına gelir.

Arapça wcd kökünden gelen wicdān وجدان z “1. bulma, 2. tasavvufta vecd hali, tanrı aşkı ile dolma” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça wacada وجد z “buldu” fiilinin masdarıdır. Daha fazla bilgi için vecd maddesine bakınız.

Vicdan kelimesi tarihte bilinen ilk kez “1. bulma, keşfetme, 2. tanrı aşkı ve coşkusu” Meninski, Thesaurus (1680)”gönül şahadeti” [ Ahmet Vefik Paşa, Lugat-ı Osmani (1876) ] eserinde yer almıştır…”